Alergia na miód. Jak rozpoznać uczulenie na miód? Objawy i przyczyny
Pyszny, naturalny miód pszczeli prosto z ula to nie lada przysmak. Oprócz swoich walorów smakowych i ciekawego urozmaicenia diety, miód pszczeli od pszczelarza jest też źródłem wielu substancji korzystnie wpływających na samopoczucie i stan zdrowia. Niestety, po pszczele produkty spożywcze i preparaty zdrowotne nie wszyscy mogą bezkarnie sięgać – chociaż alergia na miód jest mało popularna, jej wystąpienie może być całkiem groźne. Dzisiaj przyjrzymy się, jak rozpoznać pierwsze objawy uczulenia na miód i czy osoby z alergią na miód muszą kategorycznie usunąć go ze swojego jadłospisu?
Naturalny miód prosto z pasieki – źródło zdrowia prosto z ula!
Naturalny miód pszczeli to przysmak, który – mimo, że jest źródłem węglowodanów – warto na stałe włączyć do swojej diety. Chociaż w składzie miodu węglowodany i woda stanowią zdecydowaną większość, zawartość aktywnych substancji powoduje, że miód jest wykorzystywany w leczeniu wielu różnych schorzeń. Świetnie działa także na odporność, zmniejszając ryzyko sezonowych infekcji. Mało kto wie, że miód pszczeli może jednak wywołać alergię. Jak ją rozpoznać i czy na pewno w takiej sytuacji trzeba zrezygnować z dobroczynnego wpływu miodu na nasz organizm? O tym przeczytasz poniżej!
Alergia na miód – co to jest?
Marzysz o herbacie z aromatycznym dodatkiem miodu lub uwielbiasz słodkie wypieki z jego udziałem? Super! Ale przed rozpoczęciem pracy w kuchni z użyciem miodu sprawdź, czy na pewno nie jesteś uczulony/uczulona na miód. To alergia występująca stosunkowo rzadko i wynika głównie z niewielkiej domieszki pyłku kwiatowego w miodzie pszczelim. Uczulenie na miód najczęściej dotyczy osób, u których stwierdzono silne reakcje alergiczne na pyłki roślin.
Uczulenie na miód pszczeli – nie tylko pyłki!
Chociaż skojarzenie alergii na miód z uczuleniem na pyłki kwiatowe jest naturalne, nie jest to jedyny czynnik alergizujący, który możemy znaleźć analizując skład miodu. W miodach, które są długo przechowywane mogą pojawić się też zarodniki grzybów, wirusy czy roztocza. Osoby, które mają alergię na kurz i roztocza muszą więc zdecydowanie bardziej uważać!
Pszczoły kontra uczulenie na miód
W składzie miodu znajdziemy też białka pszczół lub ich fragmenty – nawet przy użyciu specjalistycznego sprzętu pszczelarskiego i pozyskiwaniu miodu zgodnie z zasadami sanitarnymi może zdarzyć się, że do miodarki, odstojnika czy stołu do odsklepiania dostaną się owady.
Sprawdź ofertę naszych miodów naturalnych
Alergia na miód a uczulenie na inne produkty pszczele
Czy alergia na miód towarzyszy alergiom na inne produkty pszczele takie, jak propolis czy pierzga pszczela? Raczej tak, chociaż nie ma jednoznacznych badań na ten temat.
Alergia na miód a alergia na jad pszczeli
Uczulenie na jad pszczeli to dość często spotykana przypadłość, przejawiająca się silnym obrzękiem i zaczerwienieniem w miejscu użądlenia i złym samopoczuciem. W skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, który może zagrażać życiu pacjenta. Pomiędzy uczuleniem na jad pszczeli a alergią na miód istnieje groźna zależność. Jeśli w składzie miodu zidentyfikowano rozkruszki magazynowe – szkodniki miodu – to u osoby z alergią na jad pszczeli po zjedzeniu takiego miodu może nastąpić groźna reakcja krzyżowa.
Jakie są objawy uczulenia na miód?
Do najczęściej spotykanych objawów alergii na miód należy zaliczyć:
- wysypkę, pieczenie i swędzenie skóry,
- dolegliwości ze strony układu trawiennego – biegunkę, bóle brzucha,
- obrzęki okolic twarzy – ust czy gardła,
- dolegliwości ze strony układu oddechowego – uporczywy kaszel, trudności z oddychaniem.
Miód vs inne alergie. Czy można wyleczyć uczulenie na miód?
Uczulenie na miód – chociaż bardzo, bardzo rzadko spotykane – może być uciążliwe, szczególnie w okresach, kiedy każde naturalne wsparcie naszej odporności jest na wagę złota. Niestety, na ten moment brak informacji w literaturze odnośnie możliwości wyleczenia alergii na miód. Co ciekawe, sam miód jest stosowany w odczulaniu – pomaga zmniejszyć intensywność objawów alergii na pyłki drzew, krzewów i innych roślin. Takie kuracje rozpoczyna się jeszcze przed cały okres pylenia roślin i prowadzi przez cały czas, w którym występują alergeny w powietrzu.
Czy osoby z uczuleniem na miód muszą całkowicie wykluczyć go ze swojej diety?
Jeśli występuje ostra reakcja alergiczna po spożyciu miodu to tak, lepiej usunąć miód ze swojej diety. Warto jednak sprawdzić, czy podobne objawy alergiczne występują po spożyciu świeżo zebranego miodu, jeszcze w stanie płynnym. Ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu takiego miodu jest najmniejsze – niedawno pozyskany miód, który został rozlany do słoików nie miał kontaktu z zarodnikami grzybów i pleśni, więc jest bezpieczniejszy niż słoik, który jest przechowywany przez długi, długi czas.
Jaki miód dla alergików?
Osobom ze skłonnościami do reakcji alergicznych warto polecić miody spadziowe. Miód spadziowy iglasty i miód spadziowy liściasty to odmiany miodu zawierające – oprócz węglowodanów, wody, enzymów i innych substancji typowych dla miodu – olejki eteryczne, które pozwalają złagodzić objawy towarzyszące alergiom. Miód spadziowy powstaje w zupełnie inny sposób niż tradycyjny miód nektarowy, w związku z czym zawartość substancji biologicznie czynnych może być nawet kilkukrotnie większa w porównaniu do miodów produkowanych na bazie nektaru pobranego przez pszczoły z kwiatów roślin miododajnych.
Oprócz rodzimych gatunków miodu warto spróbować też kuracji z udziałem miodów świata – miód eukaliptusowy czy tymiankowy to doskonałe uzupełnienie diety osób, które walczą z różnego typu uczuleniami.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.