Co daje codzienne jedzenie miodu?
Włączenie miodu na stałe do swojej diety jest coraz częściej spotykane! Miód króluje w najnowszych kulinarnych trendach – jest doskonałym źródłem energii, ma naturalne pochodzenie i może skutecznie działać leczniczo, jeśli korzystamy z niego w odpowiedni sposób. Naturalny miód pszczeli właściwie nie ma wad – chyba, że pod uwagę weźmiemy jego kaloryczność! Co tak naprawdę daje codzienne jedzenie miodu i dlaczego warto się o tym przekonać na własnej skórze?
Miód – nie tylko rozkoszna słodycz!
Miód pszczeli to kompozycja wielu różnych substancji chemicznych – od węglowodanów, po peptydy i witaminy, przez enzymy aż do olejków eterycznych…. Właściwie każda odmiana miodu – czy to miód nektarowy, czy to miód spadziowy – wyróżnia się odmiennym składem. Co ciekawe, nawet z tej samej pasieki przy bardzo podobnych pożytkach pszczelich bardzo trudno pozyskać dokładnie taki sam miód. Każdy słoik, z którym masz do czynienia jest naprawdę unikatowy! A co dokładnie kryje się wewnątrz słoika do miodu?
Skład chemiczny miodu a jego wpływ na organizm człowieka
Wewnątrz słoika z miodem pszczelim znajdziemy z pewnością ponad 70% węglowodanów – to przede wszystkim łatwo przyswajalne cukry proste takie, jak fruktoza i glukoza. To właśnie z tego powodu miód można stosować jako dodatkową dawkę tak bardzo potrzebnej energii – np. po treningu czy w trakcie wytężonego wysiłku umysłowego. Zdrowe przekąski z miodem to idealna opcja dla osób, które potrzebują szybkiego wzmocnienia a jednocześnie wolą wybrać zdrowe, naturalne produkty zamiast sztucznie syntezowanych substancji.
Miód to jednak nie tylko węglowodany. Za działanie lecznicze tej najczęściej płynnej, złocistej i wybornie słodkiej substancji odpowiadają inne związki chemiczne, które znajdziemy w słoiku z miodem. Miód jest źródłem szeregu substancji biologicznie czynnych – m.in. białek, enzymów, witamin, kwasów alifatycznych, kwasów organicznych, terpenów czy flawonoidów. Procentowa zawartość konkretnych związków jest jednak mocno zróżnicowana dla poszczególnych gatunków miodu.
Zobacz produkty w kategorii Produkty spożywcze i preparaty zdrowotne
Różnorodne właściwości miodu
Poniżej krótko przedstawiamy szereg substancji, które najczęściej występują w naturalnym miodzie prosto z pasieki. Ich obecność na pewno przekona Cię, dlaczego warto sięgnąć po miód każdego dnia!
Łatwo przyswajalne cukry
Jak już wspomnieliśmy, łatwo przyswajalne cukry obecne w każdym gatunku miodu działają odżywczo i regenerująco – gatunki bogate w cukry takie, jak glukoza są wykorzystywane m.in. w leczeniu chorób układu pokarmowego. Cukry proste pomagają też w procesach oczyszczania wątroby
Kwasy organiczne, związki polifenolowe i terpeny
Ich źródłem jest m.in. miód lipowy czy miód gryczany. Dzięki obecności tych substancji miód może działać jak naturalny antybiotyk i skutecznie zwalczać infekcje – pomaga nie tylko w infekcjach układu oddechowego, ale także skutecznie wspiera procesy gojenia się ran i zapalenia skóry. Miód, który jest źródłem m.in. związków fenolowych naturalnie hamuje rozwój drobnoustrojów, wirusów i grzybów. Do najbardziej popularnych flawonoidów obecnych w miodzie zaliczymy też rutynę, która odpowiada za uszczelniania i uelastycznienia naczyń włosowatych oraz korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego.
Olejki eteryczne
Wyjątkowo korzystny wpływ miodu na organizm człowieka wiąże się też z jego działaniem rozkurczającym i uspokajającym. Jest to możliwe m.in. dzięki zawartości olejków eterycznych z roślin miododajnych, z których powstaje konkretna odmiana miodu. To z tego powodu miód lipowy działa napotnie i rozgrzewająco. Niektóre odmiany miodu maja działanie też lekko nasenne, dzięki czemu naturalny miód wprost od pszczół może być stosowany w terapiach chorób układu nerwowego – m.in. nerwicach czy bezsenności.
Biopierwiastki i witaminy
Witaminy z grup B czy C a także inne związki obecne w składzie miodu np. biopierwiastki takie, jak magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk czy jod to doskonały sposób na dostarczenie do organizmu wszystkich składników koniecznych do prawidłowego rozwoju i pełnienia określonych funkcji organów wewnętrznych.
Dlaczego warto codziennie jeść miód?
Naturalny miód prosto od pszczelarza to źródło wielu przeróżnych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyżej wymienione grupy związków to tylko przykłady najważniejszych substancji aktywnych w miodzie – ich lista jest zdecydowanie dłuższa! Miód to świetna opcja dla zabieganych – z jego pomocą kilka różnych suplementów diety możemy zamienić na jeden i to w dodatki jaki smaczny!
Jak jeść miód, aby odczuć jego korzystny wpływ na zdrowie?
Spożywanie miodu z pewnością przyniesie pozytywne skutki dla organizmu, jednak aby faktycznie zaobserwować wpływ miodu na zdrowie trzeba po niego sięgać regularnie. Sporadyczne uzupełnienie diety w miód nie przyniesie zbyt spektakularnego rezultatu, chociaż na pewno warto jeść go szczególnie w stanach osłabienia organizmu.
Co daje codzienne jedzenie miodu?
Liczne publikacje naukowe donoszą, że miód można wykorzystywać w leczeniu przeróżnych dolegliwości. Regularne, najlepiej codzienne używanie miodu w kuchni poprawia odporność, wzmacnia w stanach osłabienia organizmu (np. po przebytej infekcji). Miód korzystnie wpływa również na funkcjonowanie układu pokarmowego – pomaga naturalnie zwalczać takie dolegliwości, jak zaparcia czy biegunki. Niektóre odmiany miodu, jak np. miód nawłociowy działają regulująco na układ moczowy; inne (np. miód gryczany) – mogą poprawić samopoczucie chorych cierpiących z powodu chorób układu krążenia. Każdy znajdzie coś dla siebie!
W jakiej postaci jeść miód?
Miód wykazuje lecznicze działanie zarówno w formie płynnej, jak i w formie skrystalizowanej.
Jaki miód jeść? Po jakie inne produkty pszczele sięgnąć, aby maksymalnie wykorzystać zdrowie prosto od pszczół?
Najpopularniejsze w Polsce gatunki miodu nektarowego to miód lipowy i wielokwiatowy. Jeśli chcesz włączyć miód na stałe do swojej diety warto zacząć od tych tradycyjnych miodów pozyskiwanych w polskich pasiekach. Dla osób o większych wymaganiach pszczelarze również mają odpowiednią propozycję – miody spadziowe, akacjowe, gryczane czy wrzosowe zadowolą najbardziej wybrednych!
Miód pszczeli to niejedyny naturalny suplement diety, jaki możemy znaleźć wewnątrz ula. Bardzo wartościowym i coraz bardziej popularnym produktem pszczelim jest też pierzga pszczela – mocno odżywcze źródło wielu różnych witamin. Leczniczo wykorzystywany jest też propolis (kit pszczeli) a nawet i inne, mniej popularne produkty pszczele – powietrze propolisowe czy mleczko pszczele.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.