Czy miód jest dobry na wątrobę? Jaki wybrać?
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Bierze udział w procesach detoksykacyjnych i metabolicznych naszego organizmu. Jej uszkodzenie często nie daje jednoznacznych objawów a skutki chorób wątroby mogą być bardzo poważne. Warto więc zadbać o wątrobę zanim jeszcze pojawią się pierwsze symptomy chorób takich, jak wirusowe zapalenie wątroby czy marskość wątroby. W trosce o wątrobę przydatna będzie tzw. dieta wątrobowa. Czy naturalny miód pszczeli może być elementem takiej diety? Jak miód wpływa na metabolizm i co najważniejsze – które gatunki miodu warto wybrać w przypadku problemów z wątrobą?
Jaka dieta na wątrobę?
Podstawą troski o dobrostan wątroby i innych elementów układu pokarmowego jest stosowanie dobrze zbilansowanej i urozmaiconej diety bogatej w owoce i warzywa oraz dobrej jakości, chude mięso. Wszelkiego rodzaju używki – kofeinę czy alkohol, ale także słodycze czy żywność typu fast food – powinniśmy ograniczyć, jeśli zależy nam na zdrowiu wątroby.
Miód – źródło węglowodanów prosto z natury!
Naturalny miód pszczeli prosto od pszczelarza to produkt, który doskonale wpisuje się w ramy zdrowego żywienia. Jest nie tylko odżywczym źródłem węglowodanów, ale dostarcza do organizmu także wiele innych substancji – kwasów organicznych, witamin czy enzymów, będących wynikiem wytwarzania miodu przez żywe organizmy – pszczoły. Naturalny miód prosto z pasieki to urozmaicenie, ale i uzupełnienie diety – szczególnie w przypadkach stwierdzonych niedoborów.
Jakie składniki miodu pozytywnie wpływają na pracę wątroby?
Co ciekawe, miód pszczeli może pomóc wątrobie w procesach detoksykacyjnych. Szczególnie wartościowa jest zawartość flawonoidów w miodzie – mimo, że są obecne w złotym nektarze w niewielkiej ilości potrafią skutecznie poprawiać metabolizm wiążąc szkodliwe substancje. Bardzo ważna pod względem detoksykacyjnym jest też obecność cukrów prostych, które także pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wiążąc je z kwasem glukuronowym, który powstaje w efekcie rozpadu glukozy. Kolejną, cenną substancją, która ma znaczenie dla procesów trawiennych i jest obecna w miodzie jest cholina.
Jaki miód na wątrobę warto wybrać?
Wśród gatunków miodów dostępnych w Polsce warto zwrócić uwagę szczególnie na kilka tych, których unikalny skład może pomóc w ochronie wątroby i pozytywnie wpłynąć na pracę układu trawiennego.
Zapoznaj się z ofertą naszych miodów naturalnych
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy to jeden z pierwszych gatunków miodu nektarowego podbieranych wiosną. To charakterystyczna odmiana miodu o bardzo jasnym, kremowym zabarwieniu i niezwykle szybkim czasie krystalizacji – w ciągu kilku dni z miodu płynnego miód rzepakowy przybiera formę krupca. Jest to wynikiem wysokiej zawartości glukozy. Ten gatunek jest uznany w leczeniu chorób układu trawiennego – pomaga w odnawianiu tkanki wątrobowej, działa regulująco na metabolizm lipidowy i jest skutecznym środkiem detoksykującym. Jest stosowany także w zwalczaniu skutków alkoholem i lekami. Miód rzepakowy jest wybierany także jako środek wspomagający w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Miód gryczany
To odmiana miodu o wyjątkowej intensywności w smaku i w zapachu. Miód gryczany wyróżnia się też ciemną barwą, często z lekko czerwoną poświatą. Jest uważany za jeden z najsilniej działających gatunków miodu – jego silne działanie przeciwzapalne i antybiotyczne jest związane przede wszystkim z wysoką zawartością enzymów i biopierwiastków takich, jak żelazo, magnez czy fosfor. Jest też źródłem wielu związków fenolowych. Miód gryczany jest powszechnie wykorzystywany w zaburzeniach metabolizmu lipidów. Doskonale sprawdza się też w procesach detoksykacyjnych – oczyszcza i ochrania komórki wątroby a dzięki dużej zawartości choliny i łatwo przyswajalnych cukrów prostych ułatwia zachodzenie procesów odtruwania organizmu.
Miód akacjowy
Delikatny i przyjemny w smaku miód akacjowy o lekkim aromacie kwiatów robinii akacjowej to kolejny gatunek, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest wybierany przez osoby z zaburzeniami trawienia, pomaga też zwalczyć uciążliwe objawy wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Miód wrzosowy
To kolejna odmiana miodu nektarowego o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i regenerującym. Miód wrzosowy jest chętnie stosowany w chorobach układu pokarmowego z uwagi na liczną zawartość enzymów ułatwiających trawienie.
Miód wielokwiatowy
Miód pozyskiwany często nawet kilka razy w roku powstający z nektaru różnych roślin miododajnych. Wysoka zawartość glukozy i fruktozy w miodach wielokwiatowych powoduje, że to kolejny, łatwo przyswajalny dla organizmu gatunek miodu, który wspomaga funkcję detoksykacyjną wątroby. Cukry proste obecne w miodzie wielokwiatowym – glukoza i fruktoza – dodatkowo poprawiają funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
Miody spadziowe
Miody spadziowe – miód ze spadzi iglastej, miód ze spadzi liściastej i miód nektarowo-spadziowy – to odmiany miodu, które zawierają wyjątkowo dużo biopierwiastków. Wykazują działanie przeciwzapalne, dezynfekujące i mocno regenerujące – stąd można je bezpiecznie stosować wspomagająco w chorobach wątroby.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.