Czym jest kremowanie miodu?
Na czym polega kremowanie miodu?
Proces ten polega na powolnym rozcieraniu kryształków miodu podczas jego krystalizacji. Prawidłowo skremowany miód ma konsystencję przypominającą masło, a w jego strukturze nie są wyczuwalne kryształki. Przy użyciu naszych urządzeń nie ma nic prostszego! Wystarczy nalać rzadki miód do kremownicy (jeśli nasz miód się skrystalizował, trzeba go rozpuścić - zdekrystalizować - można do tego użyć spirali do dekrystalizacji miodu lub komory do dekrystalizacji), następnie do tego miodu należy dodać 1 słoik miodu skrystalizowanego aby zaszczepić tworzenie się kryształków w naszym płynnym miodzie. Teraz wystarczy zaprogramować żądany czas i włączyć przycisk START na panelu naszej kremownicy.
Ile czasu należy kremować miód?
Proces kremowania miodu jest rzeczą bardzo indywidualną. Nie istnieją gotowe tabelki z których wynika ile czasu mamy kremować dany miód. W zależności od rodzaju miodu może to trwać od 24 do 99 godzin. Najlepiej jest to wypróbować w praktyce i dokładnie na tyle zaprogramować sterownik naszego urządzenia do kremowania. Jeśli po paru godzinach kremowany miód nie posiada odpowiedniej konsystencji, wystarczy zamknąć pokrywę i kremować go w dalszym ciągu.
Czy podczas kremowania miodu świder lub mieszadło cały czas się kręci?
Nie. Nasze urządzenia są wyposażone w sterowniki automatyczne, które sterują pracą urządzenia do kremowania miodu. Sterownik dba o to by kremownica pracowała w trybie 15 minut pracy i 1 godzina przerwy. Taki tryb pracy bardzo dobrze kremuje miód oraz zapobiega przegrzewaniu się silnika oraz elementów kremownicy.
Jak duży jest wybór urządzeń do kremowania?
W naszej ofercie jest kilkanaście modeli kremownic, króre są odpowiedzią na różne metody kremowania. Począwszy od zasilania na 230V i 400V o pojemnościach od 50 litrów do 200l po kremownice z płaszczem grzewczym o pojemnościach od 50 litrów aż do dużych 600 litrów. W kremownicach linii Premium Line istnieje możliwość edycji cyklu pracy oraz postoju kremownicy oraz jest zamontowane dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem się kremownicy.