Dlaczego warto słodzić miodem?


Rezygnacja ze słodyczy i wszystkiego, co słodkie to dla wielu z nas największa kara. Słodycze są nie tylko smaczne, ale dla sporej części osób podjadanie ich to po prostu mała przyjemność. Cukier – podobnie, jak nikotyna czy alkohol – potrafi mocno uzależnić. Nie wszystkie źródła węglowodanów są jednak tak samo szkodliwe. Zamiana tradycyjnego, białego kryształu na naturalny miód pszczeli to jeden z przykładów wprowadzenia korzystnych dla zdrowia zmian w codziennym jadłospisie. Dlaczego warto słodzić miodem i jak w praktyce zmienić cukier na miód prosto od pszczelarza, aby pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia?

miód zamiast cukru zdrowy zamiennik cukru informacje

Miód pszczeli – nie tylko węglowodany!

Miód pszczeli jest powszechnie rozpoznawalny jako naturalny suplement diety, za pomocą którego można wzmocnić odporność – szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na działanie wirusów. Poszczególne odmiany miodu mogą korzystnie wpłynąć także i na inne dolegliwości – np. miód gryczany jest polecany osobom cierpiącym z powodu chorób serca i układu krążenia a miód nawłociowy chorym walczącym z chorobami układu moczowego. Odmian miodu występujących w sprzedaży w Polsce jest naprawdę wiele i każdy znajdzie coś dla siebie! Co odpowiada za tak szczególne właściwości miodu?

 Naturalne wzmocnienie prosto z ula – skład miodu wpływa na jego właściwości!

Chociaż miód pszczeli jest znany przede wszystkim jako źródło węglowodanów warto wiedzieć, że nie tylko takie składniki odżywcze znajdziemy w jego składzie. Cukry proste, które najczęściej są obecne w miodzie to glukoza i fruktoza, występujące w różnych ilościach w konkretnych odmianach miodu. Oprócz węglowodanów w składzie miodu znajdziemy też szereg innych substancji – na drugim miejscu w rankingu składowych miodu jest woda a na trzecim biała, wśród których najważniejsze są enzymy takie, jak: inwertaza, laktaza czy oksydaza glukozy. Miód jest również źródłem kwasów organicznych oraz biopierwiastków (m.in. żelaza, cynku, manganu czy potasu). W niewielkich ilościach w naturalnym miodzie pszczelim można zidentyfikować też obecność witamin – szczególnie z grupy B.

Dlaczego warto zamienić cukier na miód?

Oprócz zawartości wielu składników odżywczych należących do różnych grup związków miód ma jeszcze inne zalety. Jest zdecydowanie bardziej kaloryczny od cukru – to zaleta, jeśli zależy nam na szybkiej dawce energii do działania! Miód sprawdzi się w roli wysokokalorycznej przekąski między posiłkami – na pewno z większą korzyścią dla zdrowia niż słodkie batoniki czy ciasteczka. 

Jak jeść miód, aby korzystnie wpłynąć na stan zdrowia?

Wiemy już, że miód to świetny dodatek do codziennych posiłków – w przeciwieństwie do tradycyjnego białego cukru produkty pszczele zawierają wiele substancji odżywczych cennych dla naszego organizmu. Aby odczuć pozytywny wpływ miodu na organizm trzeba przestrzegać kilku zasad:

- maksymalna temperatura, do której można podgrzać miód to około 40°C – w wyższych temperaturach następuje stopniowy rozkład takich substancji, jak enzymy. Przegrzewanie miodu powoduje utratę wartości odżywczych – słodzenie takim miodem nie różni się zbytnio od dodawania do potraw i napojów białego cukru;

- warunki przechowywania miodu – mało kto wie, że naturalny miód pszczeli, jako produkt całkowicie pozbawiony konserwantów musi być przechowywany w odpowiednich warunkach. Pomimo, że na etykietach na miód znajdziemy informację o konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 18°C, najlepszym rozwiązaniem byłoby magazynowanie słoików z miodem w temperaturze ok. 8-10°C. Spełnione powinny być również warunki co do wilgotności powietrza w pomieszczeniu, w którym przechowujemy miód – maksymalnie powinna ona wynosić ok. 60%,

- regularność spożywania miodu – jak każdy środek profilaktyczny bądź leczniczy po miód należy sięgać regularnie – miodowe kuracje mogą naprawdę wspomóc osłabiony organizm w walce z wieloma różnymi chorobami!

Miód w codziennej diecie – jak zamienić cukier na miód?

Zdrowe przekąski z miodem i fit słodycze przygotowane w oparciu o dar pszczelego roju wydają się dla Ciebie zbyt skomplikowane? Sięgnij po miód prosto ze słoika! Dodatek łyżki miodu do napojów lub w trakcie gotowania to zdrowe zamiennik cukru i sztucznie syntezowanych słodzików. Miodem możemy zastąpić praktycznie każdy inny cukier!

Spróbuj fit słodyczy na bazie miodu

Co można słodzić miodem?

Dodawanie miodu do herbaty lub kawy to zdecydowanie najpopularniejszy sposób na wykorzystanie tego płynnego złota. Miód w kuchni wykorzystamy też na wiele innych sposobów:

- jako składnik deserów – dodatek miodu do placków, gofrów czy naleśników sprawi, że nabiorą one zupełnie nowego smaku!

- jako składnik marynat – marynata do mięsa z dodatkiem miodu wydobywa prawdziwy smak i aromat dań mięsnych! 

- dodatek do napojów – nie tylko kawa czy herbata idealnie komponuje się z miodem. Tego pszczelego przysmaku możemy użyć też jako dodatek do lemoniady, soku czy kompotu!

- w przetworach – chociaż przygotowywanie przetworów z dodatkiem miodu zamiast cukru jest mało popularne, warto skusić się i spróbować przetworów z miodem. Ich smak jest absolutnie niepowtarzalny a miód świetnie komponuje się z wieloma charakterystycznymi kompozycjami smakowymi, po które sięgamy jesienią i zimą – powidła czy kremy orzechowe z dodatkiem miodu to prawdziwa petarda!