Jak pozyskuje się mleczko pszczele?


Mleczko pszczele to niewątpliwie najcenniejszy produkt pszczeli, jaki jest dostępny w sprzedaży. Jego rewelacyjne właściwości powodują, że jest chętnie wybieranym naturalnym suplementem diety. Trudność w pozyskiwaniu mleczka pszczelego przekłada się na jego wysoką cenę. Jak dokładnie podbiera się pszczołom mleczko pszczele, jaką funkcję pełni ono w ulu i dlaczego warto sięgnąć właśnie po mleczko pszczele? Ujawniamy odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania dotyczące mleczka pszczelego!

pozyskiwanie mleczka pszczelego zasady

Co to jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele, podobnie jak propolis czy pyłek pszczeli to pszczele produkty spożywcze, które raczej są używane jako preparaty zdrowotne. Naturalne mleczko pszczele to najcenniejszy dar pszczelego roju – świadczy o tym już sam fakt, że dzięki karmieniu mleczkiem pszczelim matka pszczela potrafi życ kilka lat w przeciwieństwie do pszczół-robotnic, które porcję mleczka dostają tylko przez kilka pierwszych dni życia. Mleczko pszczele to prawdziwe pszczele super food – wysokoodżywcza żywność, dzięki której robotnice mogą nawet do 100 razy zwiększyć swoją masę ciała w pierwszych dniach życia.  

Mleczko pszczele – cudowny eliksir młodości!

Nic dziwnego, że i ludzie postanowili skorzystać z tej niezwykłej substancji będącej tak naprawdę wydzieliną gruczołów młodych robotnic. Mleczko pszczele pod względem chemicznym to mieszanina wody, cukrów i aminokwasów z dodatkiem lipidów i witamin. Jest szczególnie cenione ze względu na mocno odżywcze działanie dla skóry – to dlatego przeciwstarzeniowe kosmetyki z mleczkiem pszczelim są tak skuteczne a mleczko pszczele jest nazywane eliksirem młodości.

Sprawdź naszą ofertę kosmetyków z produktów pszczelich

Właściwości zdrowotne mleczka pszczelego

Ale mleczko pszczele to nie tylko poprawa kondycji skóry… Jakie jeszcze właściwości ma ten niezwykły dar pszczelego roju? Regularne stosowanie mleczka pszczelego pomaga m.in. :

- w budowaniu odporności i łagodzeniu objawów grypy i przeziębienia,

- w poprawie metabolizmu, oczyszczaniu i regeneracji organizmu,

- w skutecznej walce ze zmianami skórnymi, pozwala złagodzić objawy trądziku,

- w stymulacji układu krążenia i zapobieganiu miażdżycy.

Technologia pozyskiwania mleczka pszczelego

Stosowanie mleczka pszczelego w porównaniu do miodu czy pierzgi pszczelej jest zdecydowanie mniej rozpowszechnione przede wszystkim przez wysoką cenę preparatów z mleczkiem pszczelim. To z kolei jest spowodowane skomplikowaną technologią pozyskiwania mleczka pszczelego. 

Jak pozyskać mleczko pszczele krok po kroku?

Poławianie mleczka pszczelego jest możliwe dzięki specjalnym ramkom przeznaczonym do produkcji matek pszczelich. Cały proces na początku przypomina hodowlę matek pszczelich – jednodniowe jajeczka są specjalną łyżeczką do przekładania larw umieszczane w miseczkach matecznikowych. Larwy, które mają się przeistoczyć w matki pszczele są tak intensywnie karmione mleczkiem pszczelim, że w pewnym momencie zaczynają po prostu w nim pływać. To odpowiedni moment do pozyskania mleczka pszczelego – mateczniki są ścinane a mleczko pszczele usuwa się z komórki odsysając je za pomocą dedykowanego urządzenia. 

Mleczko pszczele – nie dla każdego!

Skomplikowany proces pozyskiwania wyjaśnia, dlaczego mleczko pszczele jest tak kosztowne – z pięciu mateczników można pozyskać zaledwie 1 g mleczka pszczelego. Do pozyskiwania mleczka pszczelego potrzebny jest nie tylko specjalistyczny sprzęt pszczelarski, ale też i niemałe umiejętności – pszczelarze z niedużym doświadczeniem często nie podejmują się nawet samodzielnego wychowu matek pszczelich a przekładanie jajeczek jest jednym z najpopularniejszych sposobów na uzyskanie nowych mateczników. Po przełożeniu larw trzeba jeszcze odessać mleczko z matecznika – to zadanie wymagające naprawdę dużej precyzji.

Mleczko pszczele – w kapsułkach czy tabletkach?

Naturalne mleczko pszczele występuje w sprzedaży w kilku formach – bezpośrednio w szklanym słoiku, w postaci tabletek czy kapsułek. Mleczko pszczół charakteryzuje się ciekawym, cierpko – kwaśnym smakiem, który nie każdemu odpowiada. Jednak zdrowotne właściwości mleczka pszczelego są tak wartościowe, że warto sięgać po nie nawet wtedy, gdy nie spełnia naszych preferencji smakowych – ten naturalny eliksir młodości to skuteczne wsparcie każdego organizmu!

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Produkty pszczele w leczeniu i suplementacji diety, Borgis – Postępy Fitoterapii, 4/2006,213-222.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apikosmetyka. Miód, propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli, wosk, Borgis, 2020.