Jak suszyć pyłek pszczeli


Świadomość na temat wpływu spożywania pyłku pszczelego na zdrowie w ostatnich latach znacząco wzrosła. Dobrze wysuszony i przygotowany do przechowywania pyłek może być dodawany do posiłków przez kolejny rok. To prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wiedzieć, jak suszyć pyłek pszczeli? 

Suszenie pyłku dla początkujących

Pozyskiwanie pyłku i sprzedaż tego produktu pszczelego zyskuje na popularności nie tylko ze względu na wzrost świadomości społecznej. Większość gospodarstw pasiecznych sprzedaje pyłek, bo w chwili obecnej rodziny pszczele produkują go naprawdę sporo. Nieraz dochodzi do sytuacji, że duża ilość pyłku uniemożliwia pszczołom składowanie w komórkach nektaru. Wykorzystując specjalne poławiacze pyłku lub dennice z poławiaczem pyłku dopasowane do typu uli można pozyskać naprawdę dużo pyłku w skali roku. Największym kłopotem dla początkujących pszczelarzy jest jednak suszenie pyłku.

Jak suszyć pyłek pszczeli? W jakich warunkach trzeba przeprowadzać ten proces?

Ogólnie przyjęto zasadę, że suszenie pyłku powinno być przeprowadzane w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Suszarki do pyłku lub komory dekrystalizacyjne, które są używane także jako suszarki do pyłku umożliwiają ustabilizowanie temperatury na wiele godzin. Suszenie pyłku powinno trwać około 48 godzin, Po procesie suszenia pyłek należy zamrozić na 3 lub 4 doby. Podzielenie tego procesu na etapy sprawia, że woda uwięziona w wewnątrz pyłku pszczelego swobodnie odparuje. Dlaczego trwa to aż tak długo? Zwiększenie temperatury a jednocześnie skrócenie tego procesu możę doprowadzić do sytuacji, w której wartości odżywcze pyłku zostaną zdegradowane a sam pyłek ulegnie zepsuciu.

Skuteczne suszenie pyłku - jaki sprzęt wybrać?

W zależności od budżetu pasieki można zdecydować się na suszarki do pyłku o różnej ilości szuflad (od 5 nawet do kilkudziesięciu). Większe urządzenia są określane przez producentów poprzez ilość pyłku, która w tym samym momencie może być poddawana procesowi suszenia (np. 30, 60 czy 100 kg). Każdy typ suszarki do pyłku jest wyposażony w grzałki i wentylatory, w ilości dostosowanej do gabarytów urządzenia i należytego przygotowania produktu.