Jaki indeks glikemiczny (IG) mają różne rodzaje miodu?
Naturalny miód pszczeli to doskonałe źródło energii każdego dnia. Jest zdecydowanie zdrowszy niż tradycyjny, biały cukier; lepiej sięgnąć po niego także wtedy, gdy na co dzień korzystamy z cukru trzcinowego lub innych słodzików. Dzięki zawartości witamin, biopierwiastków, kwasów organicznych, enzymów i wielu innych substancji miód od pszczelarza wywiera korzystny wpływ na organizm człowieka. Oczywiście, jak z każdą słodyczą tak i w tym przypadku wskazany jest umiar! Czy poszczególne odmiany miodu różnią się od siebie pod względem zawartości cukru? Jaki jest indeks glikemiczny poszczególnych odmian i czy diabetycy mogą jeść miód?
Miód pszczeli – nie tylko węglowodany!
Chociaż miody naturalne znane są z tego, że są przede wszystkim źródłem węglowodanów, ich dokładny skład jest naprawdę dość skomplikowany. Pod względem chemicznym zawartość cukrów w miodzie to około 70-80%. Pozostałą część stanowi woda i składniki biologicznie czynne takie, jak enzymy, aminokwasy, olejki eteryczne czy składniki mineralne – żelazo, sód, potas, mangan i wiele, wiele innych.
Miód kontra indeks glikemiczny
Miód to produkt spożywczy znany przede wszystkim jako źródło zdrowej słodyczy – w smaku jest zdecydowanie słodszy od cukru i mniej miodu potrzebujemy od cukru, aby zaspokoić nawet największą ochotę na słodkie. Obiektywnym wskaźnikiem, który pozwala porównać słodkość poszczególnych gatunków miodu jest indeks glikemiczny (IG). W tym przypadku wartość indeksu glikemicznego informuje nas, jak bardzo podniesie się poziom glukozy w ciągu 2-3 godzin od spożycia miodu. Ze względu na wartość indeksu glikemicznego miody możemy podzielić na 3 kategorie:
- miody pszczele o indeksie glikemicznym na poziomie poniżej 55 – miody, które w umiarkowanych ilościach może zjeść nawet osoba chora na cukrzycę,
- miody pszczele o indeksie glikemicznym w przedziale 55-70,
- miody pszczele o indeksie glikemicznym na poziomie powyżej 70 – nieodpowiednie dla diabetyków.
Uwaga na miód!
Dla osób, które na co dzień muszą pilnie przeliczać indeksy glikemiczne spożywanych produktów miód może być prawdziwym wyzwaniem. W diecie diabetyka - wbrew powszechnie obowiązującej opinii – miód może się pojawić. Co ciekawe, indeks glikemiczny miodu może wahać się od 40 do nawet 90 – wszystko zależy od konkretnej odmiany miodu. Skąd tak duża różnica?
Skład miodu a wartość indeksu glikemicznego
Na to, jaki poziom indeksu glikemicznego ma konkretny gatunek miodu wpływa przede wszystkim zawartość poszczególnych cukrów w składzie miodu. Nie we wszystkich odmianach miodu głównie występującym cukrem jest glukoza! Jest wiele gatunków, w których prym wiedzie fruktoza, czyli cukier, który nie wpływa znacząco na poziom glukozy we krwi po spożyciu.
Co jest zdrowsze dla cukrzyka – miód spadziowy czy nektarowy?
Na to, jak wysoki indeks glikemiczny ma miód oprócz składu ma również technologia, w jakiej powstaje miód. W Polsce występuje dwa główne typy miodów – miody nektarowe i miody spadziowe; często w sprzedaży można spotkać też miód nektarowo-spadziowy, który jest połączeniem obu tych odmian. Miody nektarowe powstają dzięki pozyskiwaniu przez pszczoły nektaru z różnych roślin miododajnych w trakcie ich kwitnienia. Miody spadziowe to coś zupełnie innego – jest to miód, który jest efektem przerabiania przez pszczoły miodne wydzieliny mszyc i innych owadów, która osadza się na liściach, korze i łodygach krzewów i drzew.
Pod kątem zawartości cukru zdrowsze a więc o wiele mniej bogate w węglowodany są miody nektarowe – dokładne wartości indeksu glikemicznego mogą różnić się nawet o kilkadziesiąt w przypadku tego typu miodów. Miody spadziowe to miody, w składzie których występuje głównie glukoza – są to więc produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 60).
Kiedy miód ma w sobie subiektywnie mało cukru?
Znalezienie miodu o niskim indeksie glikemicznym jest proste, jeśli kupujemy miód od sprawdzonego dostawcy. Niestety, na pszczelarskim rynku nadal nie brakuje oszustów, których celem jest wyprodukowanie jak największej ilości miodu bez zwracania uwagi na pszczoły i ich naturalny tryb życia. Korzystanie z pokarmu dla pszczół w trakcie sezonu pszczelarskiego i inne tego typu zabiegi mogą doprowadzić do zwiększenia wartości indeksu glikemicznego miodu.
Dowiedz się więcej o zdrowotnych właściwościach produktów pszczelich
Przegląd najważniejszych gatunków miodu pszczelego pod kątem IG
Przygotowaliśmy listę gatunków miodu o dość mocno zróżnicowanych wartościach indeksu glikemicznego. Skorzystaj z naszej ściągawki i nie zastanawiaj się, którą odmianę miodu wybrać!
Miód wielokwiatowy
Dokładne wartości indeksu glikemicznego różnią się w zależności od terminu pozyskania i bazy pożytkowej – ogólnie miód wielokwiatowy zalicza się do miodów o wysokim indeksie glikemicznym na poziomie powyżej 60.
Miód rzepakowy
To jeden z pierwszych wiosennych gatunków miodu nektarowego, który cechuje duża zawartość glukozy – indeks glikemiczny jest na poziomie powyżej 60.
Miód lipowy
Jeden z najchętniej wybieranych gatunków miodu – cechuje go średni indeks glikemiczny (około 55).
Miód akacjowy
Uważany za najzdrowszy dla dzieci i… diabetyków. Dzięki dużej zawartości fruktozy średnie wartości indeksu glikemicznego dla miodu akacjowego wahają się na poziomie 32-40.
Miód wrzosowy
Kolejny gatunek miodu o średnich wartościach indeksu glikemicznego – ok. 55.
Miód gryczany
Mimo, że w smaku miód gryczany może wydawać się mało słodki wartości indeksu glikemicznego są na poziomie ok. 60.
Miód faceliowy
To miód powstający z nektaru niebieskich kwiatów facelii błękitnej. Duża zawartość glukozy przekłada się na bardzo wysoki indeks glikemiczny miodu faceliowego – może sięgać nawet 90.
Miód słonecznikowy
Na ten gatunek również warto uważać, jeśli musisz kontrolować poziom glukozy we krwi – wartość IG dla miodu słonecznikowego to ok. 60.