Jaki miód jest dobry na oczy?


Pozytywny wpływ miodu na ludzki organizm jest znany nie od dziś. Miód można stosować zarówno u dzieci, jak i u osób starszych, u osób cierpiących z powodu poważnych schorzeń, jak i u zupełnie zdrowych. Stosowanie miodu nie przeszkadza w przyjmowaniu nawet poważnych lekarstw a właściwie jedynymi przeszkodami w regularnym przyjmowaniu dawek tego płynnego złota może być bardzo rzadko występująca alergia na miód i inne produkty pszczele oraz kaloryczność miodu. Kto raz spróbuje, ten wie, jak ciężko odmówić sobie kolejnej dawki tej pysznej słodkości. Miód pozytywnie wpływa nie tylko na odporność i na układ trawienny – jest korzystny także dla narządu wzroku. Jak stosować miód i jaką odmianę miodu wybrać, aby pozytywnie wpłynąć na oczy?

miód na oczy jaki wybrać

Miód w chorobach oczu

Intensywny rozwój nowoczesnych technik nie wpływa dobrze na narząd wzroku. Nasze oczy – wiele godzin dziennie wpatrujące się w ekrany monitorów, telefonów i tabletów – mają prawo być przemęczone. Do tego dochodzi jeszcze kwestia wysuszonego powietrza w pomieszczeniach biurowych, monotonnej pracy, stres, nieodpowiednie odżywianie i zarwane noce. I kłopot gotowy!

Do najczęstszych przypadłości, których leczenie można wspomagać naturalnym miodem pszczelim i innymi produktami prosto z ula możemy zaliczyć zapalenia i owrzodzenia spojówek czy przesuszenia skóry w okolicach oczu. 

Jakie składniki odpowiadają za pozytywny wpływ miodu na wzrok?

W skład miodu wchodzi wiele substancji o charakterze antybakteryjnym. Miód działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego pomaga łagodzić zmiany towarzyszące działalności drobnoustrojów. Miód ma też działanie głęboko nawilżające – to dlatego jest składnikiem wielu naturalnych kosmetyków, także kremów przeciwzmarszczkowych pod oczy. Niezwykle cennym składnikiem miodu jest witamina A, która jest znana ze swojego korzystnego wpływu na zdolność widzenia.

Jaki miód na oczy będzie najlepszy?

Naturalna suplementacja miodem to sposób na wiele chorób. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym wzrokiem - i nie tylko - przez wiele kolejnych lat, warto szczególnie przyjrzeć się następującym gatunkom:

Miód gryczany

Popularny jako miód o najsilniejszym działaniu antybiotycznym. Ciemny i wyrazisty w smaku miód gryczany zawiera naprawdę sporo różnych substancji biologicznie czynnych. W składzie miodu gryczanego znajdziemy m.in. łatwo przyswajalne żelazo, magnez i wiele innych biopierwiastków. Miód gryczany to też źródło wielu różnych witamin (m.in. tych z grup B i C) i enzymów. Działa wzmacniająco i regenerująco, pozytywnie wpływa także na układ nerwowy. 

Miód spadziowy

Miód wytwarzany z wydzieliny mszyc lub innych owadów, która w odpowiednich warunkach temperatury i wilgotności oblepia liście bądź igły drzew lub krzewów jest niezwykle ceniony ze względu na niezwykle bogaty skład i właściwości lecznicze. Miody spadziowe – zarówno iglaste, jak i lisciasta mogą zawierać nawet do 9 razy więcej biopierwiastków w porównaniu do typowych miodów nektarowych. Dla narządu wzroku szczególnie ważna jest obecność witaminy C i E a także witamin z grupy B – wszystkie te składniki znajdziemy w składzie miodu spadziowego.

Miód wielokwiatowy

To uniwersalny gatunek miodu nektarowego, który korzystnie wpływa na także na zmysł wzroku. Miód wielokwiatowy ma działanie mocno odżywcze i wzmacniające, jest polecany osobom w każdym wieku a delikatne walory smakowe sprawiają, że stanowi doskonałe uzupełnienie diety. 

Gdzie szukać miodu, który pomoże w zachowaniu dobrego wzroku przez wiele lat?

Aby miód naprawdę miał pozytywny wpływ na wzrok warto kupować go w sprawdzonym miejscu. Prawdziwy miód od pszczelarza można znaleźć w znajomych pasiekach albo w lokalnych sklepach pszczelarskich lub tych ze zdrową żywnością. Raczej unikajmy kupna miodu na straganach, które znane są z „jednorazowego” klienta – np. w miejscach typowo turystycznych. 

Spróbuj naszych miodów naturalnych

Jak stosować miód, aby cieszyć się dobrym wzrokiem?

Podstawą leczniczego stosowania miodu jest przede wszystkim regularność. Niezależnie od tego, czy sięgniemy po preparaty zdrowotne z produktami pszczelimi w roli głównej czy też postawimy na naturalny miód pszczeli czy też miody z naturalnymi dodatkami bez regularnego przyjmowania określonych dawek nie ma nawet co marzyć o leczniczym działaniu. Co ciekawe, wystarczy już łyżka lub dwie miodu dziennie, aby zauważyć pozytywny wpływ miodu na organizm. Miód najlepiej jeść bezpośrednio łyżką lub rozpuszczać go w letniej wodzie. Kurację miodem można wzbogacić o dodatek innych produktów pszczelich takich, jak pyłek kwiatowy czy mleczko pszczele, które są równie cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Jaka jest najlepsza pora na stosowanie miodu? Można po niego sięgnąć zarówno rankiem, jak i wieczorem – ważne, aby robić to każdego dnia przez okres minimum kilku miesięcy!

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.