Który miód zawiera najmniej cukru?
Miód to cudowny, naturalny suplement diety – sprawdza się zarówno w roli zamiennika dla wszelkich słodzików, skutecznie wspiera organizm w stanach osłabienia organizmu i może stanowić zdrową przekąskę. Miód prosto od pszczół jest powszechnie znany też jako wyjątkowo rozkoszna słodycz – choć jest to produkt w 100% naturalny posiada niespotykane walory smakowe a każda odmiana miodu wśród miodów nektarowych cechuje się nieco innym smakiem. Dla osób, które dbają o linię lub muszą ograniczać spożycie cukrów ze względów zdrowotnych bardzo ważne będzie odpowiedź na pytanie: który miód zawiera najmniej cukru? Dzisiaj uchylamy rąbek tajemnicy!
Zawartość cukru w miodzie – skąd cukier w miodzie?
Naturalny miód pszczeli to źródło przede wszystkim węglowodanów, które stanowią ok. 70-80% składowych miodu. Jego prozdrowotne i lecznicze właściwości wynikają jednak z innych substancji, które znajdziemy wewnątrz tej słodkiej, lepkiej cieczy. Są to przede wszystkim enzymy, biopierwiastki, kwasy organiczne czy witaminy.
Miód jest źródłem węglowodanów głównie ze względu na obecność glukozy, fruktozy, sacharozy czy innych rodzajów cukru w nektarze roślin miododajnych.
Jakie rodzaje cukru są obecne w miodzie?
Naturalny miód pszczeli prosto z pasieki będzie źródłem głównie cukrów prostych, czyli fruktozy i glukozy – ich zawartość jest zróżnicowana dla różnych gatunków miodu. Taka forma cukru jest łatwo przyswajalna dla organizmu i m.in. dlatego naturalny przysmak prosto z pasieki szybko dostarcza energii. Zdrowe przekąski z miodem to świetne uzupełnienie diety dla osób, które intensywnie pracują fizycznie lub podlegają dużemu wysiłkowi intelektualnemu w trakcie pracy.
Czasem możemy przekonać się, że miód jest źródłem głównie sacharozy – niestety najczęściej wiąże się to z podawaniem przez pszczelarzy syropu cukrowego w trakcie trwania pożytku. Miód zafałszowany cukrem ma zdecydowanie mniej zdrowy i dlatego polecamy zaopatrywanie się w miody pszczele w sprawdzonych miejscach! Podjadanie miodu powstałego na bazie syropu dla pszczół raczej nie poprawi stanu zdrowia a może doprowadzić do odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej – podobnie, jak podjadanie cukierków czy innych słodyczy.
Miód nektarowy a spadziowy – który rodzaj miodu będzie zawierać mniej cukru i dlaczego?
Zdecydowanie najbardziej popularne w Polsce są miody nektarowe – w różnych regionach Polski możemy znaleźć zupełnie niespotykane odmiany o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Najpopularniejsze w Polsce gatunki miodów nektarowych to miód lipowy, miód wielokwiatowy, miód gryczany czy miód wrzosowy.
Zupełnie inną „technologią produkcji miodu” jest miód spadziowy, który w przeciwieństwie do miodów nektarowych nie powstaje z nektaru kwiatów roślin miododajnych, ale z wydzieliny czerwców i mszyc, która oblepia liście i igły drzew i krzewów. Gatunki spadziowe charakteryzuje zdecydowanie większa zawartość cukrów w porównaniu do miodów nektarowych – są to gatunki bogate także w związki antybiotyczne i biopierwiastki.
Cukier w miodzie a miód odmianowy, czyli co się kryje w poszczególnych gatunkach miodu
Wskaźnikiem, który informuje o tym, jak wiele cukru jest w danym produkcie spożywczym może być indeks glikemiczny, który dla miodu średnio wynosi 55. To informacja doskonale znana diabetykom, ale nie tylko. Popularyzacja zdrowego stylu życia sprawia, że coraz więcej osób sprawdza, jaki dokładnie skład mają wybierane przez nas produkty. Zatem – do meritum! Który gatunek będzie najatrakcyjniejszy dla osób na diecie i miłośników stonowanych słodkości?
Gatunki o najwyższej zawartości cukru
Zacznijmy od tej mniej przyjemnej strony – miody o największej zawartości cukru to przede wszystkim miody wielokwiatowe, rzepakowe, gryczane czy leśne. To gatunki, których indeks glikemiczny może wynosić nawet powyżej 60. Niewielka ich ilość w diecie nie jest jednak zupełnie zabroniona – wręcz przeciwnie! To szlachetne gatunki, które mają niezwykle pozytywny wpływ na organizm – polecany jest w szczególności miód gryczany, który jest uznawany za miód o najsilniejszym działaniu antybiotycznym.
Zobacz produkty w kategorii Produkty spożywcze i preparaty zdrowotne
Gatunki o najmniejszej zawartości cukru
Jeśli szukasz gatunków o niewielkiej zawartości cukru mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – nie wszystko jeszcze stracone! Co ciekawe, niektóre odmiany miodu nektarowego mają niewielkie wartości indeksu glikemicznego. Najpopularniejszym przykładem takiego gatunku może być miód akacjowy, dla którego wartość IG zwykle nie przekracza 40. Tajemnica tej odmiany miodu polega na tym, że w składzie miodu akacjowego obecna jest głównie fruktoza. To ma wpływ nie tylko na smak miodu, ale też na czas jego krystalizacji – gatunki o mniejszej zawartości cukru krystalizują dłużej. Diabetykom jest polecany także m.in. miód wrzosowy.
Jaki miód wybrać?
Każdy gatunek miodu – spożywany w niewielkiej ilości, ale systematycznie – z pewnością pozytywnie wpłynie na kondycję organizmu. Miód działa regenerująco i odżywczo – jest idealny w roli szybkiej przekąski po treningu czy po intensywnym dniu w pracy. Zawartość cukru w miodzie jest zróżnicowana, ale przecież za to go uwielbiamy! Po ciężkim dniu warto skusić się na małe co nieco!
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.