Miód a odchudzanie. Czy można jeść miód na diecie? Czy tuczy?
Naturalny miód pszczeli to nie lada gratka nie tylko dla miłośników łakoci. To substancja od wieków znana ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm. Może być stosowany zarówno jako dodatek do codziennych posiłków, jak i świetny naturalny kosmetyk. Czy walory lecznicze miodu przeważają nad jego kalorycznością? Jak to jest ze stosowaniem naturalnego miodu pszczelego na diecie? Raczej unikać czy wręcz przeciwnie – eliminując z diety niektóre produkty warto dodać do posiłków właśnie miód, aby były w pełni wartościowe?
Z czego składa się miód pszczeli?
Miód pszczeli – pod warunkiem, że to prawdziwy produkt pochodzenia pszczelego, bez domieszek syropu cukrowego – to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Aż w 70-80% skład miodu stanowią węglowodany. Chociaż substancje biologicznie czynne takie, jak witaminy to zawartość rzędu procenta lub ułamków procenta to jednak ich sama obecność powoduje, że miód jest cennym dodatkiem do codziennych posiłków. Jakie dokładnie substancje biologicznie czynne znajdziemy w miodzie?
- witaminy - np. witaminę A, witaminy z grupy B czy witaminę C. W znikomych ilościach w niektórych gatunkach miodu obecne są też inne witaminy – np. wit. PP,
- biopierwiastki – najbardziej pożądane jest żelazo, którego bogatym źródłem jest miód gryczany. Inne minerały, które można znaleźć w płynnym złocie to magnez, wapń, sód, potas a nawet cynk czy mangan,
- enzymy – pochodzące głównie ze śliny pszczół – do enzymów obecnych w miodzie zaliczamy m.in. inwertaza, diastaza, lizozym,
- kwasy organiczne – dzięki którym naturalny miód prosto od pszczelarza ma lekko kwaskowaty posmak. Najwięcej w miodzie występuje kwasu cytrynowego, bursztynowego, jabłkowego i pirogronowego,
- związki fenolowe – do których zaliczamy kwasy fenolowe i wyjątkowo korzystne dla zdrowia flawonoidy.
Ilość substancji biologicznie czynnych w miodzie jest naprawdę duża. Nic dziwnego, że miód jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk a w połączeniu z pyłkiem kwiatowym czy pierzgą może stanowić naprawdę skuteczną broń przeciwko grypie i przeziębieniom. Poszczególne odmiany miodu nektarowego są wykorzystywane w medycynie ludowej w leczeniu chorób praktycznie wszystkich układów człowieka. A jak ma się miód do diety?
Zapoznaj się z ofertą naszych miodów naturalnych.
Ile kalorii ma miód pszczeli?
Niestety, miód oprócz swoich wielu zalet ma też… wady. Jedną z nich jest kaloryczność miodu – łyżeczka tego słodkiego przysmaku ma około 25 kcal. W 100 g miodu jest zwykle od 300 do 400 kcal. To dość dużo biorąc pod uwagę restrykcyjne ograniczenia kaloryczne, które stosujemy podczas diet.
Miód na diecie – można czy nie?
Odpowiedź jest prosta: można, ale z umiarem. Jeśli Twoja dieta polega na spożywaniu częstych, niedużych porcji i wybieraniu zbilansowanych posiłków jak najbardziej możesz wprowadzić do codziennych potraw dodatek miodu w postaci 1-2 łyżeczek lub wybrać zdrowe przekąski z miodem. Jeśli natomiast musisz ściśle przestrzegać deficytu kalorycznego i ciężko Ci trzymać restrykcyjnej diety – w takiej sytuacji raczej odpuść na jakiś czas miód w swojej diecie. Duża kaloryczność miodu powoduje, że jest on często używany jako produkt na wzmocnienie, pomagający wrócić do formy np. po przebytej chorobie.
A może jakiś kompromis?
Naturalny miód pszczeli polecamy osobom, które korzystają z białego cukru np. do napojów. Zastąpienie go miodem na pewno zmieni coś na lepsze w codziennym jadłospisie. Miód to też dobry zamiennik słodyczy – jego wyjątkowa słodycz powoduje, że po zjedzeniu łyżki miodu zapomnisz o podjadaniu cukierków czy batoników.
Miód – tuczy czy… wspomaga odchudzanie?
Co ciekawe, istnieje teoria, wg której regularne spożywanie miodu może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała. Autorem tej interesującej - zwłaszcza dla miłośników wieczornego podjadania słodyczy – teorii jest brytyjski dietetyk Mike McInnes. Jego zdaniem spożywanie każdego wieczoru łyżki miodu może doprowadzić do utraty nawet 1,5 kg tygodniowo. Miodowa dieta – bo właśnie o niej mowa – pozwala skutecznie zmniejszyć apetyt na słodycze a tym samym zgubić zbędne kilogramy. Czy jest skuteczna? Przekonaj się sam!
Miód a układ trawienny – naprawdę warto!
Miodowa dieta autorstwa Mike’a McInnesa na ogół jest uważana za ciekawostkę, ale nie da się ukryć, że miód dzięki swoim różnorodnym składnikom odżywczym pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Miód spożywany przez sen pomaga spalać tłuszcze w trakcie snu. Działa też łagodząco i pomaga zwalczać bóle brzucha a nawet skutecznie pomaga w rozwiązaniu problemu biegunek lub zaparć. Praktycznie każdy gatunek miodu ma też działanie uspokajające i redukujące stres a to cenne walory zwłaszcza przy mocno restrykcyjnych ograniczeniach żywieniowych – woda z miodem może pomóc zapomnieć o niezdrowych przekąskach, po które najczęściej sięgamy właśnie przed snem. Osobom na diecie polecamy szczególnie wyjątkowo zdrowy miód akacjowy, który może być spożywany nawet przez diabetyków dzięki niskiej zawartości glukozy.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.