Miód na kaszel – który najlepszy?


Lecznicze możliwości miodu są naprawdę potężne. Pomaga zwalczać stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, umożliwia szybsze pokonanie infekcji… lista zdrowotnych właściwości miodu jest naprawdę bardzo, bardzo długa. Najczęściej po naturalny miód pszczeli sięgamy jesienią i wiosną – w tym czasie najczęściej musimy zmagać się z grypą i przeziębieniem a długie jesienne wieczory sprzyjają rozmowom przy kubku ciepłej herbaty z miodem. Czy miodem można leczyć kaszel? Jaką odmianę wybrać, aby szybko uporać się z pierwszymi objawami przeziębienia?

miód na kaszel porady informacje

Miód – naturalny suplement diety, ale i antybiotyk!

Miód pszczeli, pochodzący ze sprawdzonego źródła to doskonały naturalny suplement diety. Może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i przez osoby starsze. Miód prosto od pszczelarza to dobry dodatek do napojów, ale wyśmienicie sprawdza się też w roli składnika różnych dań – od sałatek i obiadów po smakowite desery i naturalne słodycze. Dzięki naturalnemu pochodzeniu w skład miodu wchodzi wiele składników o aktywności biologicznej a to powoduje, że słodzenie miodem może mieć znaczenie lecznicze. Miody z polskich pasiek często są nazywane naturalnymi antybiotykami ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyseptyczne.

Skąd wynikają lecznicze właściwości miodu?

Co tak dokładnie sprawia, że miód od pszczelarza może z powodzeniem zastąpić sztucznie syntezowane suplementy diety? Przede wszystkim różnorodność pod względem składu. Poszczególne odmiany miodu, pracowicie produkowane przez pszczoły w oparciu o nektar pochodzący z różnych roślin nieco różnią się składem. Jest to związane m.in. z występowaniem w nektarze olejków eterycznych roślin danego gatunku. 

Składniki naturalnych miodów, które odpowiadają za pozytywny wpływ na stan gardła

Zdecydowaną większość w składzie każdego typu miodu stanowią węglowodany i woda. To nie od nich zależy jednak aktywność antybiotyczna miodu i jego pozytywny wpływ na stan zdrowia – oczywiście przy regularnym stosowaniu. W miodzie możemy znaleźć m.in. substancje o charakterze przeciwdrobnoustrojowym – np. kwasy organiczne, terpeny czy flawonoidy. W niewielkiej ilości w miodzie obecne są również witaminy – m.in. witaminy z grup A,B, C czy D. Niektóre odmiany miodu takie, jak np. miód gryczany są także źródłem wielu cennych biopierwiastków – np. magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi i cynku. 

Miód kontra kaszel – jak wykorzystać łagodzące działanie miodu?

Aby w pełni wykorzystać właściwości naturalnych miodów pszczelich warto w newralgicznym okresie w roku warto sięgać po nie każdego dnia. Miód w połączeniu z ciepłymi napojami – herbatą, naparem z kwiatów lipy czy sokiem malinowym – będzie wykazywać jeszcze skuteczniejsze działanie rozgrzewające i przeciwwirusowe. Miód to też cenny składnik wielu leczniczych mikstur, które można zrobić samodzielnie w domu – syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem miodu smakuje o niebo lepiej a miód w połączeniu z cytryną i tymiankiem odpędzi nawet najsilniejszy kaszel i ból gardła. Warto spróbować także miodu w połączeniu z pyłkiem kwiatowym lub pierzgą pszczelą

Jaki miód jest najlepszy na kaszel?

Chociaż wszystkie miody pszczele mają pozytywny wpływ na odporność organizmu i pomagają zwalczyć sezonowe przeziębienia są gatunki, na które warto zwrócić szczególną uwagę, jeśli walczysz z częstymi infekcjami gardła i nawracającymi napadami kaszlu.

Miód lipowy

To jeden z najbardziej pożądanych na polskim rynku miodów odmianowych, który powstaje w wyniku pobierania przez pszczoły nektaru z kwiatów lipy drobno- lub szerokolistnej. Bardzo słodki w smaku, aż gryzący w gardle – taki właśnie jest miód lipowy. Warto wybrać ten gatunek przy uporczywym kaszlu i infekcjach gardła z uwagi na obecność składników antybiotycznych (terpenów i związków polifenolowych), które hamują rozwój drobnoustrojów w organizmie pacjenta – bakterii, grzybów drożdżoidalnych i wirusów. Ten rodzaj miodu wykazuje działanie przeciwgorączkowe i napotne. Działa wykrztuśnie i zapobiega częstszym nawrotom kaszlu.

Miód gryczany

Intensywny w smaku miód gryczany to wyjątkowy gatunek miodu nektarowego. Posiada niezwykle wiele substancji o znaczeniu biologicznym – jest uważany za najbogatszy gatunek miodu pod względem zawartości enzymów. Miód gryczany to również źródło biopierwiastków – m.in. ważnego dla układu odpornościowego cynku. Jest stosowany szczególnie chętnie w przypadku suchego kaszlu – pomaga zamienić go w kaszel mokry i wspomaga usuwanie gromadzonej w drogach oddechowych wydzieliny.

Miód malinowy

Miód, który powstaje dzięki zbieraniu przez pszczoły nektaru z kwiatów malin podwójnie korzystnie działa na problemy z gardłem – działa rozgrzewająco i wykrztuśnie a regularnie stosowany pomaga w szybszym oczyszczeniu dróg oddechowych. Podobne działanie mają miody z naturalnymi dodatkami – np. miód wielokwiatowy kremowany z dodatkiem liofilizowanych malin.

Spróbuj naszych miodów z naturalnymi dodatkami

Miód spadziowy

Królewski gatunek miodu, który doskonale wpływa na stan dróg oddechowych dzięki silnemu aromatowi i intensywnemu smakowi. Korzystnym wpływem na układ oddechowy cechuje się szczególnie miód ze spadzi iglastej, który zawiera nawet kilkakrotnie więcej biopierwiastków niż miody nektarowe.

Miód nawłociowy

Ostatnia nasza propozycja to ciekawy, raczej rzadko spotykany gatunek, który jest nazywany polskim miodem Manuka. Miód nawłociowy powstaje z nektaru żółtych kwiatów nawłoci pospolitej, kwitnącej zwykle w Polsce w połowie sierpnia. Cechuje go wyjątkowo duża zawartość substancji o charakterze antybiotycznym – dzięki temu pomaga w walce z uporczywymi napadami kaszlu i hamuje rozwój infekcji gardła.

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.