Miód na lepsze trawienie. Jak miód wpływa na układ pokarmowy?
Miód to produkt o wielu różnych zastosowaniach. Jest znany na całym świecie m.in. z pozytywnego wpływu na organizm w trakcie walki z grypą i przeziębieniem. Stanowi też świetną alternatywę dla cukru. Coraz więcej osób sięga po to płynne złoto także ze względu na właściwości miodu wspomagające pracę układu trawiennego. Na czym polega fenomen miodu, dzięki któremu można nawet zgubić zbędne kilogramy? Jak miód wpływa na codzienną pracę organizmu i dlaczego warto regularnie po niego sięgać?
Miód na trawienie – zacznij od dziś!
Na temat pozytywnego miodu na organizm człowieka można powiedzieć naprawdę wiele. W zależności od odmiany, miód może pozytywnie wpływać na układ pokarmowy, układ krążenia, układ moczowy, nerwowy a nawet pomagać w szybszym gojeniu się ran. Chociaż większość z nas uważa miód po prostu za słodki przysmak i chętnie sięga po naturalne słodycze i zdrowe przekąski z miodem, warto wiedzieć, jaki miód wykorzystać i w jaki sposób go używać, aby odczuć poprawę stanu zdrowia. Lecznicze stosowanie miodu przede wszystkim opiera się na regularności – aby zauważyć efekty, trzeba prowadzić miodową kurację nawet przez kilka miesięcy i każdego dnia sięgać po miodowy napój lub odpowiednią porcję miodu.
W jakich dolegliwościach układu trawiennego może pomóc naturalny miód pszczeli?
Miód pszczeli – pod warunkiem, że jest to sprawdzony produkt pochodzący z pewnego źródła – może pomóc w leczeniu wielu schorzeń układu pokarmowego. Należą do nich m.in.:
- wrzody żołądka,
- zgaga i refluks żołądka,
- stany zapalne jelit,
- choroby dróg żółciowych,
- choroby dwunastnicy,
- biegunki i zaparcia.
Co ciekawe, naturalny miód pszczeli można też stosować profilaktycznie, aby poprawić funkcjonowanie swojego organizmu. Miód poprawia perystaltykę jelit, pomaga zahamować rozwój drobnoustrojów w jelitach, zapobiega stanom zapalnym i reguluje wypróżnienia. Podobno pomaga też w szybszym zrzuceniu kilogramów – zdaniem twórcy tzw. miodowej diety, dietetyka Mike’a McInnesa zjadając wieczorem łyżkę miodu można schudnąć nawet do 1,5 kg tygodniowo!
Sprawdź naszą ofertę miodów naturalnych
Jaki miód na trawienie będzie najlepszy?
Na trawienie zalecane są jasne miody nektarowe o łagodnym smaku i aromacie. Najbardziej polecane gatunki to:
Miód akacjowy
Niezwykle delikatny gatunek miodu, który jest zalecany szczególnie osobom starszym i dzieciom. Posiada najniższy indeks glikemiczny spośród wszystkich odmian miodu dostępnych w Polsce i bardzo łagodny smak. Miód akacjowy może pomóc w leczeniu wrzodów dwunastnicy i żołądka oraz pomaga zwalczyć inne stany zapalne układu pokarmowego. Jest polecany w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego.
Miód mniszkowy
Pierwszy, wiosenny miód charakteryzuje się ciekawym, lekko kwiatowym i lekko ziołowym posmakiem. Jest uważany za gatunek o jednej z najwyższych aktywności biologicznych, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany w leczeniu chorób układu pokarmowego – zwłaszcza przy chorobach jelit i żołądka oraz chorobach dróg żółciowych.
Miód wielokwiatowy
Znajduje zastosowanie zwłaszcza w leczeniu chorób wątroby. To bardzo popularna odmiana miodu nektarowego, która wyróżnia się łagodnym smakiem i delikatnie kwiatowym aromatem. Wykorzystywany powszechnie w profilaktyce chorób układu pokarmowego, może być stosowany również u dzieci.
Jak stosować miód, aby uniknąć przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego?
Zależnie od tego, czy planujesz wykorzystać miód leczniczo w chorobach układu pokarmowego, czy raczej chcesz im zapobiegać miód można stosować na różne sposoby:
Miód w leczeniu chorób układu pokarmowego
Łagodzące właściwości miodu najłatwiej wykorzystać przygotowując roztwór wodny miodu – taką miksturę można wypić przed każdym posiłkiem. Niestety, dokładne dawkowanie, które pomogłoby zwalczyć refluks czy inne choroby układu pokarmowego nie zostało jak dotąd określone.
Profilaktyka i naturalne wzmocnienie układu pokarmowego
Aby uniknąć przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego w przyszłości można sięgnąć po miód zarówno w postaci wodnego roztworu, jak i jako dodatek do innych posiłków. Naturalny miód pszczeli doskonale sprawdzi się w połączeniu np. z przyprawami czy owocami, które stymulują układ pokarmowy. Możesz to sprawdzić sięgając po nasze miody z naturalnymi dodatkami – np. miód z cynamonem czy miód ze śliwką. Kremowane miody z naturalnymi dodatkami można wykorzystać nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale także do deserów, lodów czy naleśników.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w lecznictwie i profilaktyce, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2021, 114-124.