Mleczko pszczele - właściwości i zastosowanie


Czym jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele wytwarzają pszczoły robotnice by karmić nim larwy i królową. O ile larwy są karmione mleczkiem tylko 3 dni, o tyle pszczela królowa żywi się wyłącznie mleczkiem pszczelim, przez cały okres swojego życia. Rezultat jest taki, że pszczoły robotnice, żyją latem około 6 tygodni, zimą do 6 miesięcy, zaś królowa żyje nawet 5-6 lat !  Karmiona wyłącznie pszczelim mleczkiem matka pszczela żyje 40 razy dłużej od innych pszczół. Śmiało zatem można powiedzieć, że mleczko pszczele to naturalny eliksir długowieczności. 

Jakie witaminy i minerały zawiera mleczko pszczele?

Mleczko pszczele składa się  w 66% z wody, 15% to cukry, 13% aminokwasy, resztę stanowią lipidy. Mleczko zawiera dużo więcej witamin niż miód ! Mleczko pszczele zawiera dużą ilość witamin : A, B, C, D, E, H, K, P. Warto nadmienić, że w mleczku zawarty jest cały kompleks witamin z grupy B, co ma doskonały wpływ na psychikę i mózg.
Mleczko pszczele jest bogatym źródłem białka i zawiera 8 niezbędnych aminokwasów, ważne kwasy tłuszczowe, cukry, związki fosforu oraz acetylocholinę. Acetylocholina w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim i odgrywa kluczową rolę w przesyłaniu impulsów nerwowych między komórkami.
W mleczku znajdują się również sole mineralne (wapń, żelazo, miedź, potas, fosfor, selen), białka i kwas dezoksyrybonukleinowy.
Spożywając mleczko pszczele dostarczamy do organizmu związki, których brak w codziennym pożywieniu.

Dlaczego warto stosować mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to źródło naturalnej witalności , a lista jego zalet jest imponująca. 

  • zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, podnosi odporność na infekcje
  • spożywanie mleczka wspomaga układ pokarmowy
  • polecane przy zaburzeniach przemiany materii, wrzodach żołądka i jelit
  • wspomaga układ krwionośny, pomaga przy miażdżycy, niewydolności mięśnia sercowego, reguluje ciśnienie krwi, poziom cukru i cholesterolu
  • wspomaga układ oddechowy- stany zapalne krtani, oskrzeli, gruźlicy i dychawicy oskrzelowej
  • wspiera układ nerwowy- stres, depresja, nerwobóle
  • wpływa na pourazową odbudowę tkanek kostnych po złamaniach i urazach kości 
  • pomaga zwalczyć zmęczenie, poprawia samopoczucie a nawet polepsza wzrok, mleczko stosuje się przy uszkodzeniach rogówki
  • wspomaga płodność, łagodzi objawy menopauzy, zapobiega impotencji
  • opóźnia procesy starzenia i wydłuża życie
  • zewnętrznie stosuje się mleczko do szybszego gojenia się ran i regeneracji skóry, np. odleżyn czy oparzeń
  • nawilża skórę, odbudowuje komórki, pobudza ją do produkcji kolagenu, wygładza zmarszczki
  • w doświadczeniach na mleczku pszczelim potwierdzono jego wpływ na hamowanie komórek nowotworowych, zmniejszenia prostaty i regulowanie poziomu tarczycy
  • mleczkiem pszczelim wspomaga się terapie nowotworowe

Historia mleczka pszczelego

Mleczko pszczele doceniono już w Starożytności. Grecy byli przekonani, że mleczko pszczele wchodzi w skład ambrozji - napoju Bogów, Arystoteles na poprawę sił witalnych i zdolności mózgu zalecał zażywanie mleczka, a w Egipcie pszczele mleczko zostało docenione jako kosmetyk, było towarem luksusowym, a jego cena przewyższała cenę złota.

Ciekawostka :

W latach 50-tych ubiegłego stulecia japońscy naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi mleczka pszczelego na ludzki mózg. W tym celu przebadano grupę studentów i okazało się, że ci studenci, którzy zażywali mleczko pszczele osiągali dużo lepsze wyniki na egzaminach niż pozostali. 

W jakiej postaci mleczko pszczele występuje na rynku?

Obecnie w handlu można dostać mleczko pszczele w świeżej postaci , w postaci liofilizowanej  (jasnokremowy proszek), w kapsułkach i tabletkach.

Jeśli posiadasz świeże mleczko - pamiętaj o jego działaniu bakteriobójczym, cecha ta zanika jednak bardzo szybko. Ten produkt pszczeli wykazuje bardzo korzystny wpływ na ludzi i nie odnotowano jak dotąd żadnych skutków ubocznych.