Mleczko pszczele - właściwości i zastosowanie
Czym jest mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic, która służy do karmienia larw pszczół i trutni . O ile larwy są karmione mleczkiem tylko 3 dni, o tyle pszczela królowa żywi się wyłącznie mleczkiem pszczelim, przez cały okres swojego życia. Rezultat jest taki, że pszczoły robotnice, żyją latem około 6 tygodni, zimą do 6 miesięcy, zaś królowa żyje nawet 5-6 lat ! Karmiona wyłącznie pszczelim mleczkiem matka pszczela żyje 40 razy dłużej od innych pszczół. Śmiało zatem można powiedzieć, że mleczko pszczele to naturalny eliksir długowieczności.
Jakie witaminy i minerały zawiera mleczko pszczele?
Mleczko pszczele składa się w 66% z wody, 15% to cukry, 13% aminokwasy, resztę stanowią lipidy. Mleczko zawiera dużo więcej witamin niż miód ! Mleczko pszczele zawiera dużą ilość witamin : A, B, C, D, E, H, K, P. Warto nadmienić, że w mleczku zawarty jest cały kompleks witamin z grupy B, co ma doskonały wpływ na psychikę i mózg.
Mleczko pszczele jest bogatym źródłem białka i zawiera 8 niezbędnych aminokwasów, ważne kwasy tłuszczowe, cukry, związki fosforu oraz acetylocholinę. Acetylocholina w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim i odgrywa kluczową rolę w przesyłaniu impulsów nerwowych między komórkami.
W mleczku znajdują się również sole mineralne (wapń, żelazo, miedź, potas, fosfor, selen), białka i kwas dezoksyrybonukleinowy.
Spożywając mleczko pszczele dostarczamy do organizmu związki, których brak w codziennym pożywieniu.
Dlaczego warto stosować mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to źródło naturalnej witalności , a lista jego zalet jest imponująca.
- zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, podnosi odporność na infekcje
- spożywanie mleczka wspomaga układ pokarmowy
- polecane przy zaburzeniach przemiany materii, wrzodach żołądka i jelit
- wspomaga układ krwionośny, pomaga przy miażdżycy, niewydolności mięśnia sercowego, reguluje ciśnienie krwi, poziom cukru i cholesterolu
- wspomaga układ oddechowy- stany zapalne krtani, oskrzeli, gruźlicy i dychawicy oskrzelowej
- wspiera układ nerwowy- stres, depresja, nerwobóle
- wpływa na pourazową odbudowę tkanek kostnych po złamaniach i urazach kości
- pomaga zwalczyć zmęczenie, poprawia samopoczucie a nawet polepsza wzrok, mleczko stosuje się przy uszkodzeniach rogówki
- wspomaga płodność, łagodzi objawy menopauzy, zapobiega impotencji
- opóźnia procesy starzenia i wydłuża życie
- zewnętrznie stosuje się mleczko do szybszego gojenia się ran i regeneracji skóry, np. odleżyn czy oparzeń
- nawilża skórę, odbudowuje komórki, pobudza ją do produkcji kolagenu, wygładza zmarszczki
- w doświadczeniach na mleczku pszczelim potwierdzono jego wpływ na hamowanie komórek nowotworowych, zmniejszenia prostaty i regulowanie poziomu tarczycy
- mleczkiem pszczelim wspomaga się terapie nowotworowe
Historia mleczka pszczelego
Mleczko pszczele doceniono już w Starożytności. Grecy byli przekonani, że mleczko pszczele wchodzi w skład ambrozji - napoju Bogów, Arystoteles na poprawę sił witalnych i zdolności mózgu zalecał zażywanie mleczka, a w Egipcie pszczele mleczko zostało docenione jako kosmetyk, było towarem luksusowym, a jego cena przewyższała cenę złota.
Ciekawostka :
W latach 50-tych ubiegłego stulecia japońscy naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi mleczka pszczelego na ludzki mózg. W tym celu przebadano grupę studentów i okazało się, że ci studenci, którzy zażywali mleczko pszczele osiągali dużo lepsze wyniki na egzaminach niż pozostali.
W jakiej postaci mleczko pszczele występuje na rynku?
Obecnie w handlu można dostać mleczko pszczele w świeżej postaci , w postaci liofilizowanej (jasnokremowy proszek), w kapsułkach i tabletkach.
Jeśli posiadasz świeże mleczko - pamiętaj o jego działaniu bakteriobójczym, cecha ta zanika jednak bardzo szybko. Ten produkt pszczeli wykazuje bardzo korzystny wpływ na ludzi i nie odnotowano jak dotąd żadnych skutków ubocznych.