Omawiamy rodzaje syropów do podkarmiania pszczół
Praca pszczelarza to nie tylko pozyskiwanie miodu i innych produktów pszczelich takich, jak pyłek czy pierzga. To nie tylko żmudne przeglądy, hodowla matek pszczelich, precyzyjne wtapianie węzy pszczelej w ramki czy topienie wosku. Nieodłącznym elementem pracy pszczelarza jest też podkarmianie pszczół – zwłaszcza to jesienne. To bardzo ważny zabieg przygotowujący pszczoły do zimowli. Zależy Ci na przezimowaniu rodzin, ale nie masz pewności co do wybranego rodzaju syropu? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych produktów do podkarmiania pszczół, które powinien znać każdy właściciel pasieki!
Zbierałeś miód w lecie? Pomyśl o zimie w pasiece!
Chociaż może to być zaskakujące nawet dla wielu pszczelarzy, w hodowli pszczół nie jest najważniejszy miód. Pierwsze skrzypce gra tu kondycja rodzin pszczelich – słabe, chore rodziny nie dają dużo miodu i są zbyt słabe, żeby przezimować. W sezonie zabieramy im nektar, który dla pszczół oprócz pożywienia „na teraz” stanowi pokarm „na zimę”. Jeśli podbieramy miód po prostu musimy dać coś w zamian. Co? Najprościej syrop cukrowy!
Zobacz produkty w kategorii Syrop dla pszczół
Dlaczego pszczoły zimują na syropie a nie na miodzie?
Pomimo, że dla pszczół naturalne jest zimowanie na miodzie a nie na syropie zdecydowanie łatwiej jest przetrwać rodzinie pszczelej, jeśli dostanie ona porcje łatwostrawnego pokarmu. Niektóre gatunki miodu mogą być ciężkostrawne dla pszczół a im prościej w zimie, tym lepiej.
Czym podkarmiać pszczoły na zimę?
Pszczelarz, który stoi przed odpowiedzią na pytanie: czym podkarmić pszczoły na zimę ma do wyboru kilka opcji. Pierwszą z nich jest samodzielne przygotowywanie syropów cukrowych z cukru buraczanego i wody. W małych i średnich pasiekach wydaje się to wystarczające, ale w ostatnich latach pojawiły się zastrzeżenia co do jakości cukru – nie każdy cukier jest tak samo odżywczy dla pszczół i nie na wszystkich rodzajach cukru dostępnych na rynku pszczoły dobrze zimują. Tutaj z pomocą przychodzą syropy cukru inwertowanego, czyli cukru, który został poddany procesowi hydrolizy.
Zamiast cukru – syrop!
Zdecydowanie łatwiejsze dla pszczelarza i dobrze wpływające na zimowlę pszczół są gotowe produkty do podkarmiania pszczół. Są to syropy przygotowane najczęściej w oparciu o cukry pochodzące ze zbóż. Mają one ściśle zdefiniowany skład, ale największą zaletą gotowych syropów dla pszczół jest ich gotowość do użycia – przy większej liczbie pni pszczelich można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu potrzebnego na rozrabianie syropu. Gotowe syropy dla pszczół można kupić w wiadrach, podobnych do wiader i odstojników polipropylenowych na miód. Zaletą stosowania gotowych inwertów pszczelich jest też lekkostrawność tych produktów dla pszczół – skład został tak dobrany, aby nie obciążać i tak ciężko pracujących jesienią organizmów pszczół.
Jakie są jeszcze inne sposoby dokarmiania pszczół na zimę i nie tylko?
Dokarmianie pszczół czasem potrzebne jest nie tylko jesienią. Czasem podaje się syrop dla pszczół także w trakcie sezonu – np. w okresach bezpożytkowych czy dla pobudzenia matki do czerwienia, co ma bardzo duże znaczenie szczególnie wczesną wiosną. W takich sytuacjach dobrze sprawdzi się też ciasto dla pszczół, które minimalizuje ryzyko rabunków w przeciwieństwie do syropu cukrowego. Jest ono sprzedawane zwykle w wygodnych opakowaniach o wadze 1 kg lub zbiorczo w paczkach po 15 kg.
Czym różni się inwert pszczeli od samodzielnie przygotowanego syropu z cukru buraczanego i jaki pokarm dla pszczół jest dostępny w sprzedaży?
Jednym z bardziej rozpoznawalnych na rynku produktów w kategorii syropów dla pszczół jest syrop cukrowy Apiinvert, gotowy do użycia natychmiast po otworzeniu opakowania i nie wymagający dodatkowego rozrabiania z wodą. Warto zwrócić uwagę także na syrop cukru inwertowanego Diamant, który nie krystalizuje nawet w niskich temperaturach dzięki dodatkowi substancji zapobiegającej krystalizacji. Ma to duże znaczenie szczególnie przy późnym podkarmianiu, kiedy temperatury mogą być już naprawdę niskie (np. po podbieraniu miodu wrzosowego). Uznanym produktem wśród syropów dla pszczół jest też Apifortuna – pokarm dla pszczół, który jest z powodzeniem stosowany w polskich pasiekach od wielu lat i jest chętnie akceptowalny przez pszczoły.
Wspomniane wyżej i inne produkty tego typu mają ściśle zdefiniowany stosunek poszczególnych cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy. Syropy cukrowe o prostym składzie gwarantują łatwą przyswajalność produktu dla pszczół i skuteczną zimowlę. Niektóre produkty przeznaczone do dokarmiania pszczół są wzbogacone o dodatkowe składniki wzmacniające – widać to zwłaszcza na przykładzie ciast dla pszczół, w składzie których można znaleźć m.in. tymol, witaminy czy probiotyki. Dzięki temu podając pszczołom porcję pokarmu można dodatkowo uodpornić je na choroby atakujące roje pszczele – m.in. warrozę wywołaną przez roztocza Varroa destructor.