Porównanie: syrop gotowy vs. cukier dla pszczół. Który lepszy?


Jedną z najważniejszych decyzji, które musi podjąć pszczelarz każdego roku to odpowiedź na pytanie: na jakim pokarmie dla pszczół zimować swoje rodziny? Wybór gotowych produktów do jesiennego podkarmiania jest z roku na rok coraz większy. Z drugiej strony, wśród pszczelarzy nie brakuje tradycjonalistów samodzielnie przygotowujących syrop dla pszczół. Czy istnieje pokarm, który zagwarantuje przetrwanie rodzin do wiosny? Jak podkarmiać pszczoły, aby zminimalizować ryzyko wyginięcia roju zimą? Czy istnieje syrop idealny? A może pszczelarze samodzielnie rozpuszczający cukier w wodzie mają rację i taki produkt jest lepszy dla podkarmianych rodzin? Odpowiedzi na te i inne pytania poznasz w dzisiejszym artykule!

syrop cukrowy inwert gotowy syrop dla pszczół czym karmić pszczoły

Dlaczego podkarmiamy pszczoły?

Podkarmianie pszczół to nieodłączny element pracy pszczelarza i nie ma nic wspólnego z podrabianiem miodu. Pasiecznik, który przez cały sezon podbiera gromadzony przez pszczoły na zimę pokarm jesienią musi im się odwdzięczyć. Mieszanki cukrowe podawane w końcu sierpnia lub we wrześniu gwarantują nie tylko zapewnienie niezbędnej ilości pożywienia dla pszczół zimą, ale też pomagają w zahamowaniu procesu rozmnażania pszczół. Matka pszczela, składająca ciągle jajeczka w komórkach pszczelego plastra w ostateczności przestaje to robić z braku miejsca – wszystkie wolne komórki są zalewane syropem dla pszczół.

Jak podkarmia się pszczoły przed zimą?

Rozrobiony w wodzie cukier lub gotowy syrop jest umieszczany w specjalnie przystosowanych do tego podkarmiaczkach. Podkarmiaczki mogą być umieszczone bezpośrednio w gnieździe (podkarmiaczki gniazdowe) lub na powałce (podkarmiaczki powałkowe). Jednorazowo w podkarmiaczkach może zmieścić się do 4 l syropu. Dawki syropu są podawane co kilka dni, najczęściej aż do pełnego zalania plastrów – przyjmuje się, że na 1 rodzinę przeznacza się ok. 10 kg cukru. 

Co to jest cukier dla pszczół i jakie produkty do podkarmiania pszczół znajdziemy w ofercie sklepów pszczelarskich?

Jesienny pokarm dla pszczół możemy podzielić na dwie kategorie: samodzielnie przyrządzane syropy dla pszczół i produkty gotowe, które można kupić w sklepach i hurtowniach pszczelarskich. 

Jak samodzielnie zrobić syrop dla pszczół?

Syrop dla pszczół wytworzony z sacharozy i wody powstaje przez rozpuszczenie cukru buraczanego w wodzie – najczęściej w proporcji 3:2, ale spotykane są też proporcje 2:1 i 1:1. To tradycyjny pokarm pszczeli podawany jesienią od pokoleń – obecnie korzystają z niego przede wszystkim właściciele małych i średnich pasiek.

Gotowe mieszanki do podkarmiania rodzin pszczelich

Gotowe syropy dla pszczół, w przeciwieństwie do syropu przygotowywanego samodzielnie przez pszczelarza nie wymagają praktycznie żadnego nakładu pracy. Od razu po otworzeniu pojemnika lub wiadra, w którym są przechowywane można podawać je do ula. To najczęściej mieszanki sacharozy z cukrami prostymi takimi, jak fruktoza i glukoza, co znacznie zwiększa ich przyswajalność. Syropy dla pszczół są najczęściej produkowane na bazie zbóż.

Zobacz naszą ofertę syropu pszczelego

Co jest lepsze – gotowy produkt czy samodzielnie wytworzony syrop?

Ilu pszczelarzy – tyle opinii! Zdania na temat korzystania z gotowych do podania do ula syropów dla pszczół są mocno podzielone. Wielu pszczelarzy samodzielnie rozrabia cukier w wodzie, ale nie brakuje pasieczników, którzy od lat chwalą korzystanie z dostępnych w sprzedaży syropów inwertowanych. Co my polecamy? Wybierz sam – poniżej przegląd najważniejszych zalet i wad obu tych rozwiązań!

Zalety gotowych mieszanek do podkarmiania pszczół

Produkty do podkarmiania pszczół oferowane przez sklepy pszczelarskie mają szereg zalet. To przede wszystkim:

- gotowość do bezpośredniego podania do ula,

- płynna postać nawet w niskich temperaturach,

- doskonała konsystencja syropu – taki pokarm dla pszczół jest idealnie rozmieszany, nie bryli się i nie tworzy osadu,

- producenci przekonują, że jest łatwiej przyswajalny dla pszczół,

- nie trzeba do niego dodawać wody i przeliczać proporcji,

- nie ulega fermentacji, jest stabilny pod względem mikrobiologicznym,

- można go długo przechowywać,

- są to produkty łatwo dostępne, można je kupić nawet w hurtowniach pszczelarskich online z dostawą do domu.

Wady gotowych syropów 

Co sprawia, że mimo dostępności wielu gotowych syropów do karmienia pszczół pszczelarze nadal pracochłonnie rozrabiają cukier buraczany w wodzie? Gotowe mieszanki dla pszczół mają też swoje wady:

- wyższa cena niż samodzielne wytworzenie syropu – cena końcowa syropu dla pszczół to koszt surowców, produkcji, technologii itd., itd…

- wg niektórych pszczelarzy pszczoły gorzej zimują na gotowych syropach.

Zalety samodzielnego wytwarzania syropu dla pszczół

Rozrabianie cukru w wodzie to mozolny proces, ale ma swoich zwolenników. Jakie są główne zalety samodzielnej produkcji syropu do jesiennego podkarmiania pszczół?

- dokładnie znany skład syropu,

- możliwość przygotowania niewielkich porcji syropu – w sytuacji, gdy trzeba pilnie podać syrop tylko kilku rodzinom,

- można go wytworzyć z dostępnego powszechnie cukru buraczanego, nie trzeba zamawiać syropu ani jechać do sklepu pszczelarskiego,

- wg niektórych pszczelarzy zimowla z wykorzystaniem samodzielnie przygotowanego syropu dla pszczół przebiega z lepszym skutkiem.

Wady podkarmiania pszczół cukrem

Podkarmianie cukrem ma swoje zalety, ale ma też szereg wad. To przede wszystkim:

- pracochłonność wykonania syropu – już samo podkarmianie pszczół przy większej liczbie uli jest dość pracochłonne a jeśli dodamy do tego czas potrzebny na przygotowanie syropu to wyjdzie naprawdę wiele godzin pracy,

- ryzyko niedokładnego wymieszania cukru – mimo znanych proporcji syrop nie będzie wtedy miał ściśle określonego składu a na dnie powstanie nieprzydatny osad z cukru,

- ryzyko kontaktu z pszczołami w trakcie przygotowywania syropu – jesienią pszczoły są bardzo pobudzone i każde źródło cukru może wywołać ich nerwowość. Przygotowywanie syropu do podkarmiania na powietrzu o tej porze roku jest praktycznie niemożliwe,

- zepsucie się syropu – niewykorzystany syrop trzeba zużyć jak najszybciej, w przeciwnym razie mogą zacząć rozmnażać się w nim mikroorganizmy, które doprowadzą do zepsucia się mieszaniny.