Surowy miód – co to jest?
Nawet największego miłośnika miodu można zaskoczyć pytaniem: co to jest surowy miód? Chociaż wiedza na temat pozyskiwania miodu i jego obróbki przed rozlaniem do słoików jest powszechnie dostępna, dla wielu osób podbieranie miodu pszczołom to nadal tajemnicze przedsięwzięcie. Jak to możliwe, że pszczoły po prostu oddają miód, który tak skrupulatnie gromadzą na zimę? W czym polega tajemnica pozyskiwania surowego miodu? Czy to jedyny miód dostępny w sprzedaży a jeśli nie to jaki jeszcze inny miód znajdziemy na sklepowych półkach? Dzisiaj odkryjemy wszystkie tajniki pozyskiwania tego płynnego złota!
Surowy miód – o co chodzi?
Naturalny miód pszczeli sam w sobie jest produktem, o którym możemy powiedzieć, że jest surowy. Surowy – czyli nie poddany w żaden sposób obróbce termicznej przez człowieka – miód ma najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości. Każda obróbka cieplna niszczy nie tylko drobnoustroje, które mogą się rozmnażać w miodzie, ale też rozkłada na części pierwsze substancje chemiczne, które wzmacniają organizm i działają leczniczo na wiele różnych dolegliwości. Miodem pszczelim, produktami spożywczymi i preparatami zdrowotnymi z jego udziałem można pomóc w leczeniu wielu różnych chorób – od problemów trawiennych, przez alergie czy kłopoty z sercem aż do dolegliwości układu nerwowego – nerwic czy stanów przewlekłego zmęczenia.
Moda na raw
W ostatnim czasie możemy zaobserwować ciekawe trendy żywieniowe, które dotyczą różnych produktów spożywczych, także miodu. Dieta raw, czyli spożywanie wszystkiego, co surowe to jedna z najmodniejszych w ostatnich latach sposobów żywienia, która polega na spożywaniu wyłącznie zdrowych produktów, nieprzetworzonych w żaden sposób. Jaki jest raw miód?
Surowy miód – jak wygląda?
Miód surowy to miód dokładnie w takiej postaci, jaka występuje w ulu pszczelim. Taki miód znajdziemy w miodarce, zanim wypłynie na sita do miodu. To miód zanieczyszczony drobinkami pyłku pszczelego, obecnością wosku a nawet martwymi pszczołami. Ale nie bój się surowego miodu! Mianem surowego miodu określamy też miód poddany procesowi filtracji – na sicie metalowym lub materiałowym. Dla miodu surowego typowa jest obecność tylko dwóch procesów pomiędzy etapem podbierania miodu a końcowym produktem: filtrowanie miodu i konfekcjonowanie, czyli rozlewanie miodu do butelek.
Zobacz naszą ofertę miodarek oraz innego sprzętu pszczelarskiego
Gdzie szukać surowego miodu?
Miód surowy to każdy miód, który pochodzi z pewnego źródła. Będzie to zatem miód bezpośrednio od pszczelarza, ale też miód ze sklepu pszczelarskiego, który sprzedaje dobrej jakości produkty. Surowy miód na pewno znajdziemy też w miodzie sprzedawanym razem z kawałkiem plastra pszczelego – ramki sekcyjne i tworzone dzięki nim słodkie dzieła sztuki to prawdziwy hit ostatnich lat. Nadal niewielu pszczelarzy ma możliwość pozyskania miodu w ten sposób – dlatego, jeśli ktoś decyduje się na sprzedaż miodu razem z częścią plastra pszczelego to na pewno ma do zaoferowania najwyższej jakości, surowy miód.
Jakie inne miody – oprócz miodu surowego – znajdziemy na rynku?
Dobrze, dobrze… skoro na rynku jest dostępny miód surowy, czyli taki, który nie został poddany obróbce termicznej to pewnie na sklepowych półkach znajdziemy też inne rodzaje miodu. Jakie?
Miód pasteryzowany – czy to zło?
Pasteryzacja to proces obróbki cieplnej, który pozwala na znaczne przedłużenie przydatości do spożycia produktu spożywczego. Oprócz surowego miodu w sprzedaży, szczególnie tej w dużych ilościach – np. na półkach supermarketu – znajdziemy miód poddany procesom pasteryzacji.
Co zmienia pasteryzacja w miodzie?
Wraz z wysoką temperaturą miód poprawia się jego konsystencja. Miód staje się bardziej klarowny a jego czas krystalizacji się wydłuża. Znikają też pęcherzyki powietrza, które w miodzie surowym występują naturalnie przez napowietrzanie miodu w trakcie rozlewania. Miód, który przeszedł przez proces pasteryzacji spełni wymagania najbardziej wymagających – ale czy jest tak samo wartościowy, jak miód surowy?
Właściwości lecznicze miodu pasteryzowanego
W porównaniu do miodu surowego właściwości lecznicze miodu pasteryzowanego są bardzo, bardzo niewielkie. Substancje biologicznie czynne – takie, jak np. enzymy czy aminokwasy – są bardzo wrażliwe na temperaturę i w wyższej temperaturze szybko następuje ich degradacja. Miód pasteryzowany może być używany raczej w roli zdrowego słodzika niż jako środek wspomagający leczenie.
Jakie inne, „udające miód” produkty można znaleźć w sprzedaży?
Niestety, na rynku pszczelarskim nadal znajdziemy produkty, które ze słowem miód mają niewiele wspólnego. Chociaż trudno odróżnić je wizualnie warto poświęcić chwilę na przeanalizowanie składu wybieranych przez nas produktów i wybrać prawdziwy miód. Niektórzy nieuczciwi pszczelarze sięgają po syrop dla pszczół w sezonie, co umożliwia pozyskanie większych ilości miodu. Tego typu miód to tak naprawdę przetworzony cukier, którego stosowanie nie niesie ze sobą korzystnego wpływu na organizm. Unikajmy miodu, co do jakości którego mamy chociaż najmniejsze wątpliwości.
Dlaczego warto postawić na miód surowy?
Naturalny pszczeli miód prosto z ula to remedium na wiele uciążliwych dolegliwości. Rewelacyjnie wpływa przede wszystkim na pracę układu odpornościowego, pomaga zwalczyć pierwsze objawy grypy i przeziębienia i ma cenny udział w budowaniu odporności. Miód skutecznie wspomaga też pracę układu trawiennego, pomaga w zmniejszeniu dolegliwości alergicznych i po prostu pysznie smakuje! Warto włączyć go na stałe do swojego jadłospisu!