Właściwości i zastosowanie miodu lawendowego. Nie tylko na uspokojenie!
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie gatunków miodu jest miód lawendowy. Chociaż w Polsce występuje w niewielkich ilościach, coraz częściej i w naszym klimacie możemy natknąć się na ten rodzaj miodu. Powszechnie jest spotykany w słynącej z lawendowych pól Francji, gorącej Hiszpanii czy na Węgrzech. Jak rozpoznać miód lawendowy i kiedy warto go stosować? Gdzie można znaleźć sprawdzony miód naprawdę pochodzący z nektaru kwiatów lawendy i czym wyróżnia się na tle innych gatunków miodu?
Co wyróżnia miód lawendowy?
Miód lawendowy to jeden z miodów o najbardziej wyrazistym smaku i aromacie przywodzącym na myśl kwitnące kwiaty lawendy.
Jak powstaje miód lawendowy?
Miód z lawendy to typowy miód nektarowy powstający w wyniku zbierania przez pszczoły-zbieraczki nektaru z kwiatów lawendy (Lavendula L.), zwykle w lipcu. Najbardziej znana jest lawenda o drobnych, mocno fioletowych kwiatach – lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia), ale na całym świecie zidentyfikowano ponad 40 gatunków tej rośliny, różniących się między sobą kolorem, ale i terminem kwitnienia. Lawenda to roślina ciepłolubna i powszechnie występuje m.in. we Francji, Hiszpanii czy w krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest chętnie wybieranym kwiatem ogrodowym ze względu na piękny wygląd i silny aromat, ale nie tylko. Coraz częściej w Polsce powstają inspirowane kulturą francuską pola lawendowe i to właśnie tam można znaleźć polski miód z lawendy. Jest to roślina uwielbiana przez pszczoły i inne owady zapylające – cechuje się też dużą wydajnością miodową: z 1 ha lawendy można pozyskać nawet do 300kg miodu!
Jak rozpoznać prawdziwy miód lawendowy?
Miody lawendowe to miody o dość jasnej barwie i żółtym, lekko złotawym odcieniu. Ciemniejszym zabarwieniem wyróżnia się pochodzący z Prowansji miód lawendowy – to jeden z najbardziej rozpoznawalnych miodów świata. Miód z lawendy najłatwiej poznać po zapachu, od razu kojarzącym się z tą popularną rośliną ogrodową. W smaku można wyczuć lekko wyczuwalny posmak, ostry i korzenny – to miód lawendowy zawdzięcza właśnie dzięki olejkom eterycznym z kwiatów lawendy. Jego ciekawy smak sprawia, że doskonale sprawdza się w roli naturalnej substancji słodzącej w napojach i deserach. Słoik miodu lawendowego to też ciekawy pomysł na prezenty na każdą okazję – w Polsce jest to nadal dość rzadko spotykany gatunek miodu.
Sprawdź naszą ofertę miodów z różnych stron świata
Właściwości zdrowotne miodu lawendowego
Lecznicze właściwości lawendy – co to ma wspólnego z miodem?
Lawenda to od wieków znana roślina wykorzystywana w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Jest polecana przede wszystkim osobom borykającym się z problemami układu nerwowego – bezsennością, stanami napięć nerwowych, nerwicami. Napary i kąpiele z wykorzystaniem lawendy działają uspokajająco i są skuteczną odpowiedzią na silny stres i pomagają wyciszyć się po ciężkim dniu. To dopiero początek różnorodnych właściwości, jakie niosą ze sobą kwiaty lawendy. Lawenda ma też działanie przeciwbólowe, dlatego jest powszechnie wykorzystywana w leczeniu migren czy bóli reumatycznych. Z lawendy korzystają też osoby cierpiące na infekcje górnych dróg oddechowych – olejek lawendowy pomaga walczyć m.in. z problemami zatok. Te wszystkie lecznicze właściwości lawendy mają wpływ na zdrowotne działanie miodu z nektaru kwiatów Lavendula L.
Skład miodu lawendowego a jego właściwości zdrowotne
Miód lawendowy to gatunek miodu nektarowego bogaty w olejki eteryczne. Oprócz dużej zawartości cukrów prostych w składzie tego miodu znajdziemy też enzymy (np. inwertazę), flawonoidy (np. apigeninę) i kwasy organiczne (np. kwas jabłkowy). Jest też źródłem cennych witamin z grupy B oraz ważnych biopierwiastków – m.in. potasu czy selenu.
Komu jeszcze polecamy prawdziwy miód lawendowy?
Miód z kwiatów lawendy to nie tylko przysmak pozwalający wyciszyć się po ciężkim dniu. Po ten gatunek warto sięgnąć także w przypadku wystąpienia problemów skórnych – olejki eteryczne, które są obecne w miodzie lawendowym powodują, że wykazuje on działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Można go stosować nie tylko do jedzenia – sprawdzi się też w roli naturalnego kosmetyku. W formie maseczki na twarz zadziała nawilżająco i pomoże w walce z wypryskami skórnymi i trądzikiem. Flawonoidy, których nie brakuje w miodzie lawendowym powodują, że warto wybrać ten gatunek także wtedy, gdy chcemy poprawić krążenie i uelastycznić naczynia krwionośne. Słodycz miodu lawendowego można wykorzystać także w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym lub pragnących poprawić pracę mięśnia sercowego – ten rodzaj miodu cechuje działanie rozkurczające.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w lecznictwie i profilaktyce, Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2021, 114-124.
Valerie Ann Worwood: Vademecum olejków eterycznych i aromaterapii, Wydawnictwo Vital, 2022.