Właściwości i zastosowanie miodu słonecznikowego. Solidna dawka słonecznej energii!
Kwitnące pola słoneczników to piękny widok, nie tylko dla entuzjastów fotografii. Słoneczniki to rośliny lubiane także przez pszczoły i pszczelarzy – kwitną w okresie, kiedy często brakuje innych pożytków i są solidnym źródłem nektaru. Dlaczego więc w Polsce miód słonecznikowy jest dość rzadko spotykany? Czym wyróżnia się na tle innych miodów odmianowych i kiedy warto go stosować, aby wykorzystać jego lecznicze właściwości? Dziś przeanalizujemy skład i właściwości miodu słonecznikowego – zatem zapraszamy na spacer wśród pięknie kwitnących słoneczników!
Co wyróżnia miód słonecznikowy?
Miód słonecznikowy to gatunek miodu nektarowego, który jest stosunkowo rzadko spotykany w Polsce. Spora część miodu ze słoneczników dostępna w sprzedaży w Polsce pochodzi z importu – wszystko dlatego, że polscy rolnicy rzadko wybierają słonecznik jako roślinę uprawną. Słonecznik jako pożytek pszczeli w Polsce najczęściej można spotkać na Lubelszczyźnie (zwłaszcza na Roztoczu) i na Podkarpaciu – w pobliżu Bieszczad. Jest zdecydowanie bardziej popularny na południu Europy i na wschodzie. Miody słonecznikowe cieszą się dużą popularnością np. w Hiszpanii.
Jak powstaje miód słonecznikowy?
Miód ze słoneczników to typowy miód nektarowy powstały w wyniku pobierania przez pszczoły miodne nektaru z kwiatów słonecznika – pięknie kwitnącej na żółto rośliny jednorocznej, której wysokość może sięgać nawet ponad 2 m. To popularna roślina ogrodowa, wykorzystywana głównie do obsadzenia miejsc przy ogrodzeniach itp. Zależnie od terminu siewu słonecznik może kwitnąć od lipca aż do października – miód słonecznikowy pozyskuje się najczęściej w sierpniu (po miodach lipowych a jeszcze przed wystąpieniem pożytku z nawłoci i wrzosów).
Sprawdź naszą ofertę miodów naturalnych
Jak rozpoznać prawdziwy miód ze słoneczników?
Miód słonecznikowy, podobnie jak inne odmianowe miody naturalne można rozpoznać przede wszystkim po smaku i po zapachu. Miód pozyskany z nektaru kwiatów słonecznika ma specyficzny smak i trochę nietypowy aromat, ale jego właściwości powodują, że jest to jeden z chętniej poszukiwanych miodów odmianowych. Jest raczej słodki i delikatny w smaku, więc taki miodek jest odpowiedni także dla najmłodszych.
Miód słonecznikowy – gatunek szybko krystalizujący
Ciekawa jest także jego konsystencja – miód słonecznikowy można rozpoznać po tym, że dość szybko krystalizuje a po procesie krystalizacji przybiera mocno żółty kolor. Mimo skrystalizowania miód słonecznikowy jest miękki, czym przypomina m.in. miód rzepakowy. Pszczelich produktów spożywczych i preparatów zdrowotnych takich, jak miód słonecznikowy warto szukać zawsze w sprawdzonych sklepach pszczelarskich i tych ze zdrową żywnością – dzięki temu mamy pewność, że sprzedawany towar to produkt pochodzący z pewnego źródła.
Właściwości zdrowotne miodu słonecznikowego
Miód ze słonecznika to doskonały sposób na naturalne wsparcie organizmu i remedium na wiele różnych chorób. Sprawdzony miód słonecznikowy to cenne źródło enzymów i kwasów organicznych, które można wykorzystać m.in. w leczeniu chorób układu trawiennego. Wzmacniające działanie miodu słonecznikowego doceniają także chorzy zmagający się z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych.
Skład miodu słonecznikowego a jego właściwości zdrowotne
Miód słonecznikowy to bogate źródło węglowodanów – przede wszystkim glukozy i fruktozy. Co ciekawe, zawartość sacharozy w miodzie słonecznikowym jest praktycznie znikoma, więc ten gatunek miodu jest polecany np. sportowcom. W składzie miodu słonecznikowego można znaleźć też witaminy i biopierwiastki a także inne substancje – takie, jak flawonoidy. Dzięki nim miód z kwiatów słonecznika wykazuje działanie antybakteryjne i bakteriobójcze a to powoduje, że świetnie wspiera organizm w walce z różnego typu infekcjami.
Komu jeszcze polecamy prawdziwy miód słonecznikowy?
Ten gatunek miodu warto wybrać zwłaszcza przy problemach trawiennych. Delikatny smak sprawia, że miód słonecznikowy działa łagodząco i pomaga w walce z takimi schorzeniami, jak wrzody żołądka. Może pomóc także przy braku apetytu – po naturalny miód słonecznikowy mogą sięgać nawet osoby starsze. Miód z kwiatów słonecznika ma działanie regenerujące i mocno odżywcze – warto dodać łyżkę takiego miodu do codziennych posiłków, aby już po krótkim czasie stosowania poczuć się lepiej. Miód słonecznikowy pomaga w powrocie do zdrowia po przebytych chorobach i wzmacnia organizm, który potrzebuje wsparcia np. w stanach obniżonej odporności czy przy występowaniu pierwszych objawów grypy i przeziębienia.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w lecznictwie i profilaktyce, Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2021, 114-124.
Valerie Ann Worwood: Vademecum olejków eterycznych i aromaterapii, Wydawnictwo Vital, 2022.