Właściwości miodu rzepakowego. Na co działa? Zastosowanie


Kremowy, idealny do smarowania na kanapki, wyjątkowo jasny miód, który często posiada biały, ale zupełnie nieszkodliwy nalot – taki właśnie jest miód rzepakowy. Ten jeden z najczęściej pozyskiwanych gatunków miodów w Polsce absolutnie wyróżnia się na tle innych miodów odmianowych nie tylko kolorem. Często pomijany przez konsumentów rozkoszujących się smakiem najbardziej znanego miodu lipowego czy spadziowego, ale jednak niemniej cenny. Jakie są  właściwości miodu rzepakowego i kto powinien sięgnąć po ten ciekawy gatunek? Dzisiaj przyjrzymy się z bliska, jak powstaje miód rzepakowy i jakie korzyści dla zdrowia niesie ze sobą jego regularne stosowanie.

właściwości miodu rzepakowego

Miód rzepakowy – wyjątkowy przysmak dla niecierpliwych łasuchów

Miód rzepakowy to jeden z najwcześniej pozyskiwanych miodów nektarowych w Polsce. W regionach, w których rzepak uprawiany jest na dużą skalę jest to zwykle pierwszy duży pożytek pszczeli – wczesnowiosenne miody nie zawsze są zbierane ze względu na pogodę. Warunki atmosferyczne mają też bardzo duży wpływ na termin zbioru miodu rzepakowego – od temperatur i ilości opadów zależy przecież szybkość rozwoju roślin takich, jak rzepak ozimy – jednej z najistotniejszych roślin oleistych uprawianych w Polsce.

Jak powstaje miód rzepakowy?

Miód rzepakowy to typowy miód nektarowy, który jest pozyskiwany z nektaru kwiatów rzepaku ozimego rozpoczynającego kwitnienie zwykle pod koniec kwietnia lub na początku maja. W ostatnich latach termin kwitnienia rzepaku jest mocno zmienny  - dodatkowym utrudnieniem dla pszczelarzy, którzy wywożą ule na rzepak jest też rozbieżność w czasie kwitnienia poszczególnych odmian nektarujących rzepaku. Mimo to jest to jeden z najpopularniejszych gatunków miodu, szczególnie na Kujawach i Lubelszczyźnie.

Jak rozpoznać prawdziwy miód rzepakowy? 

Prawdziwy miód rzepakowy prosto z pasieki bardzo łatwo można odróżnić od innych gatunków – już w kilka dni (maksymalnie kilkanaście) po podebraniu krystalizuje. Bardzo szybka krystalizacja jest związana ze stosunkowo dużą zawartością glukozy w miodzie rzepakowym. Po skrystalizowaniu przybiera bardzo jasny, prawie biały odcień. Mimo krystalizacji daje się swobodnie rozsmarowywać – to cecha charakterystyczna miodu rzepakowego. Zapach tego gatunku również jest nie do pomylenia – jest bardzo subtelny i delikatny i przywodzi na myśl kwitnące kwiaty rzepaku, kojarzące się od razu z najpopularniejszym wyrobem z tej rośliny – olejem. 

Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego

Skład miodu rzepakowego a jego właściwości zdrowotne

Za charakterystyczne zabarwienie i ciekawy posmak miodu rzepakowego jest odpowiedzialna duża zawartość węglowodanów – w tym miodzie najwięcej jest glukozy. Duża zawartość cukrów ma wpływ na właściwości odtruwające miodu rzepakowego. Wśród związków biologicznie czynnych występujących w tym gatunku warto zwrócić uwagę szczególnie na witaminy z grupy B i K, olejki eteryczne, garbniki, związki goryczkowe, flawonoidy i takie biopierwiastki, jak bor czy magnez. 

Wybierz miód zamiast cukru – dlaczego właśnie rzepak?

Ten jeden z najwcześniej pozyskiwanych po zimowej przerwie miodów nektarowych charakteryzuje się wyjątkowo słodkim smakiem – świetnie sprawdzi się w roli naturalnego zamiennika cukru. Słodycze z miodem rzepakowym to doskonała dawka energii także dla najmłodszych – w pełni zaspokoją apetyt nawet największego łasucha!

Kup nasze słodycze z miodem

Miód rzepakowy a środki ochrony roślin – nie ma czego się bać!

W ostatnich latach zainteresowanie miodem rzepakowym nieco spadło. Konsumenci miodu kierują swoją uwagę na inne gatunki argumentując, że miód rzepakowy, jako gatunek pozyskiwany z rośliny wielokrotnie traktowanej środkami ochrony roślin może być zanieczyszczony. To bzdura! Oczywiście, rzepak jest pryskany wiele razy, nawet w trakcie kwitnienia, ale nie ma to żadnego wpływu na miód – natura jest tutaj najlepszym filtrem. Pszczoły nie byłyby zainteresowane nektarem, który byłby zanieczyszczony. Nektar z kwiatów rzepaku ozimego to doskonały pokarm dla pszczół a miód wytworzony z tego nektaru jest dla ludzi absolutnie bezpieczny.

Komu polecamy prawdziwy miód rzepakowy?

Chociaż nie wszyscy cenią sobie wyjątkowo słodki smak miodu rzepakowego jest to jeden z gatunków, który ma dość sprecyzowane właściwości. Jest chętnie wykorzystywany szczególnie w leczeniu chorób układu moczowego – wspiera walkę z stanami zapalnymi pęcherza i cewki moczowej. Oprócz tego miód rzepakowy znajduje zastosowanie w problemach trawiennych – wpływają na to jego właściwości przeciwzapalne. Regularne stosowanie miodu rzepakowego sprzyja także profilaktyce miażdżycy i innych problemów układu krążenia. Kuracje miodem rzepakowym, ale i innymi produktami pszczelimi takimi, jak pierzga pszczela czy pyłek pszczeli skutecznie wzmocni organizm i pomoże w usunięciu toksyn.

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w lecznictwie i profilaktyce, Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2021, 114-124.