Właściwości miodu wielokwiatowego. Zastosowanie, na co pomaga?


Ilość gatunków miodu, które możemy znaleźć w sklepach pszczelarskich, na stoiskach z miodem czy nawet w sklepach wielobranżowych może przyprawić o zawrót głowy. Skąd wiedzieć, który miód na co będzie najlepszy? Po który sięgnąć, gdy zupełnie nic nie wiemy na temat miodu? Za najbardziej uniwersalny i najbardziej smaczny miód w Polsce uważa się miód wielokwiatowy. Jego delikatny smak i przyjemny aromat powodują, że idealnie pasuje i młodszym i starszym miłośnikom słodkości. Jak to tak naprawdę jest z tym wielokwiatem i z nektaru jakich roślin powstaje? Postaramy się znaleźć odpowiedź na te i inne pytania dotyczące tego wyjątkowego miodu!

właściwości miodu wielokwiatowego

Czym wyróżnia się miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy to jeden z bardziej popularnych gatunków miodu pozyskiwanych w Polsce. W przeciwieństwie do takich miodów nektarowych, jak miód lipowy czy miód nawłociowy może być pozyskiwany kilkukrotnie w trakcie jednego sezonu pszczelarskiego. Co ciekawe, każdy podbierany wielokwiat – nawet, jeśli jest pozyskiwany w tym samym terminie i z tym samych uli – nieco różni się nieco składem a więc i smakiem. Pracy pszczół nie da się przecież zaprogramować!

Jak powstaje miód wielokwiatowy?

Miody wielokwiatowe to gatunki miodu typowo nektarowego, produkowane przez pszczoły na bazie nektaru różnych roślin miododajnych występujących w pobliżu pasieki. Tego typu miód jest podbierany często jako pierwszy miód w sezonie. Miody wielokwiatowe są pozyskiwane jednak także w lecie a nawet wczesną jesienią, jako miody podbierane pomiędzy głównymi pożytkami takimi, jak lipa czy gryka.

Czy można jednoznacznie określić, z jakich kwiatów powstaje miód wielokwiatowy?

Określenie dokładnego składu miodu wielokwiatowego może być dość trudne i w praktyce jest rzadko spotykane – w celu identyfikacji pszczelarz musiałby wysłać próbkę miodu do analizy chemicznej. Doświadczeni pszczelarze wiedzą jednak, z jakich roślin pszczoły korzystały w trakcie wielokwiatowego pożytku – obserwując to np. za pomocą kolorów przynoszonego do ula pyłku. Obserwacje prowadzone przez pszczelarzy to podstawa do identyfikacji rodzaju miodu – przydatna jest tu wiedza nie tylko z zakresu palinologii, czyli nauki o pyłku roślin, ale też i o terminach kwitnienia roślin miododajnych. 

Obserwacja pszczół? Klucz do sukcesu!

To właśnie dlatego na etykietach na miód wielokwiatowy bardzo często znajdziemy dodatkowe oznaczenia – np. „wiosenny wielokwiat z mniszkiem”. Dzięki temu nawet w szerokiej ofercie miodów wielokwiatowych każdy znajdzie coś dla siebie. Pszczoły na ogół latają tam, gdzie jest to dla nich najbardziej opłacalne – jeśli korzystają z jednego rodzaju kwiatów to robią to aż do momentu ich przekwitnięcia i na tym polega wierność kwiatowa pszczół. Żeby jednoznacznie określić, dokąd latają trzeba by chyba każdej z nich przypiąć nadajnik GPS!

Jak rozpoznać prawdziwy miód wielokwiatowy? 

Prawdziwy miód wielokwiatowy może mieć różny kolor i różny smak – zależnie od tego, kiedy został podebrany i z jakich roślin. Wiosenne wielokwiaty krystalizują na ogół dość szybko i mają lekko żółtawy kolor; z kolei miody wielokwiatowe podbierane latem i jesienią mają ciemniejsze zabarwienie i dłużej krystalizują. Prawdziwy miód wielokwiatowy ma delikatny, lekko kwiatowy posmak i jest słodki, ale nie do przesady! Jest taki w sam raz!

Sprawdź naszą ofertę miodów naturalnych

Właściwości zdrowotne miodu wielokwiatowego

Podbieranie miodu powstałego z nektaru różnych roślin powoduje, że miód wielokwiatowy jest cennym źródłem różnych substancji i może być stosowany w leczeniu różnych schorzeń. O co chodzi?

Skład miodu wielokwiatowego a jego właściwości zdrowotne

Pierwsza różnicą, która dzieli miody wielokwiatowe pozyskiwane w różnych miejscach i terminach jest zawartość glukozy. Wiosenne wielokwiaty mają jej więcej niż letnie i jesienne miody tego typu - i dlatego nie krystalizują tak samo szybko. Letnie miody wielokwiatowe zawierają więcej enzymów niż wiosenne, ale wszystkie wielokwiaty łączy obecność kwasów organicznych i biopierwiastków. Miód pozyskiwany z nektaru różnych roślin miododajnych jest uważany za miód o raczej niskiej aktywności antybiotycznej, ale to nie przeszkadza w stosowaniu go w profilaktyce przeziębień i wzmacniająco po intensywnym wysiłku fizycznym lub psychicznym.

Dlaczego właśnie wielokwiat? 

Miód wielokwiatowy jest chętnie wybieranym gatunkiem szczególnie w schorzeniach alergicznych – obecność pyłku kwiatowego pochodzącego z różnych roślin powoduje, że można go używać m.in. w leczeniu kataru siennego. Warto wybrać wielokwiat także wtedy, gdy szukamy uniwersalnego miodu, który będzie pasować zarówno do lemoniady, jak i do bożonarodzeniowego piernika czy owsianki. W przeciwieństwie do miodu gryczanego czy spadziowego miód wielokwiatowy jest delikatny i jest lubiany zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze.

A może wielokwiatowe miody z naturalnymi dodatkami?

Tradycyjny miód ostatnio odszedł do lamusa – teraz nadszedł czas miodów z naturalnymi dodatkami, które dzięki procesowi kremowania w kremownicy do miodu i dodatkowej zawartości owoców lub przypraw mają przyjemną konsystencję i całkowicie zaskakujący smak. W produktach takich, jak miód z cytryną znajdziemy najczęściej właśnie miód wielokwiatowy – uniwersalny miód, który doskonale łączy się z wszelkimi dodatkami!

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w lecznictwie i profilaktyce, Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2021, 114-124.