Wykorzystaj pyłek kwiatowy w codziennej diecie. 10 pomysłów, jak w prosty i smaczny sposób przeprowadzić kurację pyłkową!
Pyłek pszczeli to oprócz miodu, pierzgi pszczelej i propolisu najchętniej wykorzystywany efekt pracy pszczelego roju. To produkt o absolutnie unikatowych właściwościach – nic więc dziwnego, że ostatnio panuje prawdziwa moda na stosowanie pyłku w codziennej diecie. Ale jak to zrobić? Co kryje się w tych niewielkich drobinkach i jak maksymalnie wykorzystać potencjał drzemiący w pyłku kwiatowym?
Pyłek pszczeli – co to jest i dlaczego warto po niego sięgnąć?
Pyłek pszczeli to określenie obnóży pyłkowych, które są zbierane przez pszczoły miodne. Pyłek zbierany z kwiatów jest mieszany ze śliną pszczół lub nektarem i zbierany w niewielkich rozmiarów kuleczki, które do ula są transportowane na odnóżach.
Jak wygląda pyłek pszczeli i gdzie go kupić?
Pyłek pszczeli jest dostępny w sprzedaży w postaci różnokolorowych drobinek. Kolor pyłku jest uzależniony od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar i obnóża pyłkowe (np. pyłek zbierany z kwiatów rzepaku ma kolor żółty, pyłek z kwiatów lipy – pomarańczowy a pyłek z niecierpka jasnoszary). Sprawdzonego pyłku kwiatowego posiadającego właściwości lecznicze najlepiej szukać bezpośrednio u pszczelarza lub w sklepach oferujących sprzęt pszczelarski. W ostatnim czasie na rynku oprócz standardowego pyłku kwiatowego pojawiły się ciekawe produkty pszczele wzbogacone o pyłek – np. miód z pyłkiem i cytryną.
Sprawdź naszą ofertę pyłków kwiatowych
Kuracje pyłkiem pszczelim – recepta na wzmocnienie organizmu
Pyłek pszczeli to niezwykle bogate źródło białek, lipidów i witamin. Jest w 100% naturalny, dzięki czemu jest zaliczany do polskich superfood – żywności o rewelacyjnym wpływie na organizm człowieka. Pyłek jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych, bo jest dla pszczół niezwykle cenny – wykorzystują go m.in. do karmienia kolejnych pokoleń pszczół. W składzie naturalnego pyłku kwiatowego można znaleźć m.in. witaminy z grupy A,B czy E, sole mineralne a nawet biotynę. Jest także źródłem cenionych minerałów – m.in. wapnia, magnezu, żelaza, fosforu czy sodu. Ze względu na swój bardzo korzystny dla zdrowia skład pyłek pszczeli jest wykorzystywany głównie jako odżywka lub naturalny suplement diety.
Właściwości lecznicze pyłku pszczelego
Unikatowy skład pyłku kwiatowego powoduje, że rewelacyjnie wpływa on zwłaszcza na odporność. Warto sięgnąć po niego szczególnie w okresach sezonowych przeziębień – na wiosnę lub jesienią. Bogaty skład powoduje, że po pyłek chętnie sięgają osoby z niedoborami witamin i minerałów lub cierpiące na anemię. Pyłek kwiatowy ma zastosowanie również w leczeniu chorób układu pokarmowego (nawet braku apetytu!), chorób układu krążenia czy układu oddechowego.
Komu polecane są kuracje pyłkiem?
Pyłek pszczeli to produkt, który może być stosowany praktycznie przez wszystkich (poza nielicznymi wyjątkami takimi, jak np. uczulenie na produkty pszczele). Po pyłek mogą sięgać osoby w każdym wieku – od najmłodszych do najstarszych. Oczywiście w przypadku poważnych schorzeń lub stosowania specjalnej diety (np. cukrzycowej) warto przedyskutować z lekarzem prowadzącym możliwość przeprowadzenia kuracji pyłkiem pszczelim.
Jak wykorzystać pyłek pszczeli w kuchni?
Poniżej przedstawiamy 10 sprawdzonych przez nas sposobów na wykorzystanie tego wyjątkowego daru natury, jakim jest pyłek pszczeli w codziennej diecie. A zatem, zaczynajmy!
Tradycyjne kuracje pyłkowe
Kuracje pyłkiem pszczelim to najczęściej przyjmowanie dziennej dawki pyłku przez miesiąc lub dwa. W tego typu kuracjach ważne jest robienie przerw pomiędzy kuracjami – dzięki temu efekty stosowania pyłku pszczelego są jeszcze bardziej zauważalne!
- Przyjmowanie pyłku doustnie
Pyłek pszczeli tak, jak i miód czy pierzgę pszczelą można jeść po prostu – na łyżeczce. Dla niektórych może być to jednak trudne – pochodzący wprost z roślin pyłek może mieć czasem gorzki posmak.
- Rozpuszczanie pyłku w wodzie lub mleku
Najbardziej rozpowszechnioną metodą przyjmowania dziennej dawki pyłku jest rozpuszczanie go w letniej wodzie lub mleku – zwiększa to jego przyswajalność.
Inne sposoby wykorzystania pyłku pszczelego
Pyłek kwiatowy możemy zastosować w kuchni na wiele innych sposobów! Oto nasze kolejne smaczne propozycje!
- Pyłek w połączeniu z miodem
Gorzki posmak niektórych drobinek pyłku świetnie można zamaskować miodem. Pyłek z miodem to prawdziwa bomba witaminowa, która pomoże w walce z przeziębieniem a jednocześnie świetnie zastąpi cukier w diecie!
- Pyłek jako dodatek do jogurtów, porannej owsianki czy płatków śniadaniowych
Pyłek kwiatowy sprawdzi się również jako urozmaicenie do porannej owsianki. W połączeniu z jogurtem lub płatkami śniadaniowymi nada Twoim śniadaniom zupełnie nowy wygląd i ciekawy smak!
- Pyłkowa posypka
Posypką z pyłku można udekorować ciasto, domowy deser na zimno a nawet lody! To naturalna i zdrowa posypka, która – zamiast dostarczać organizmowi dodatkową dawkę cukru – wspomoże jego funkcjonowanie!
- Naturalne słodycze z pyłkiem
Słodycze z pyłkiem w roli głównej to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Trudno oprzeć się czasem kostce czekolady czy wyjątkowo słodkiemu batonikowi… Dodając do domowych słodyczy niewielką ilość pyłku sprawisz, że nie będziesz mieć tak dużych wyrzutów sumienia sięgając po ich kolejną porcję!
- Energetyczne, pyłkowe smoothie i koktajle
Smoothie i koktajle to doskonały pomysł na drugie śniadanie, które często jemy w biegu. Dodając do domowego koktajlu niewielką ilość pyłku dodatkowo podkręcisz jego wartość a tym samym dodasz sobie energii do działania!
- Pyłek kwiatowy jako dodatek do sałatek
Pyłek kwiatowy można dodać do sałatek jako ciekawy dodatek, ale też kolorowe urozmaicenie. Doskonale sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach, w których będzie dobrze widoczny – np. w towarzystwie sałat, serów i orzechów.
- Napoje z pyłkiem w roli głównej
Pyłek kwiatowy można stosować także w innych napojach – np. w sokach czy kompotach. Idealnie pasuje także do lemoniady.
- Pyłkowe twarożki i dżemy
Podawanie pyłku czasem może być trudne – szczególnie w przypadku najmłodszych. Dlatego też warto czasem ukryć pyłek pod smaczniejszą postacią – np. jako dodatek do twarożku czy dżemu, niezauważalnie wzbogaconego o dodatkową porcję witamin prosto z ula!
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Pszczeli pyłek kwiatowy, Wydawnictwo Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku "HUMANA DIVINIS", 2012