Z czego powstaje miód spadziowy? Właściwości, zastosowanie, na co pomaga?
Jednym z najbardziej cenionych a zarazem najdroższych gatunków miodu jest miód spadziowy. Chociaż wśród pszczelich produktów spożywczych miód spadziowy jest dość popularny tak naprawdę mało osób wie, w jaki sposób dokładnie powstaje i jakie są jego właściwości. Tymczasem ta szlachetna i trudna do pozyskania odmiana miodu kryje w sobie wiele tajemnic. Po czym można rozpoznać miód spadziowy, jak smakuje i do czego tak właściwie można go użyć? Dzisiaj pod lupę bierzemy miody spadziowe!
Miód spadziowy – nie nektarowy!
Miody spadziowe to zupełnie oddzielna grupa miodów. Z miodami nektarowymi takimi, jak miód lipowy czy rzepakowy miody spadziowe łączy właściwie tylko sposób przetwarzania go przez pszczoły miodne i pozyskiwanie go za pomocą takiego samego sprzętu pszczelarskiego. Miody spadziowe i nektarowe mocno różnią się nie tylko właściwościami, ale nawet wyglądem i smakiem. I to dopiero początek!
Różnica pomiędzy miodem spadziowym a nektarowym
Już sam sposób powstawania miodu spadziowego jest odmienny od tradycyjnego miodu nektarowego. Miody nektarowe takie, jak najpopularniejszy chyba w Polsce miód lipowy czy miód wielokwiatowy powstają w wyniku pobierania przez pszczoły nektaru roślin miododajnych. Nektar ten wędruje do ula i tam jest przerabiany przez pszczoły – m.in. zagęszczany i mieszany z enzymami – w wyniku czego powstaje znany nam wszystkim słodki, pszczeli przysmak.
Jak powstaje miód spadziowy?
Miód spadziowy to gatunek, który powstaje w wyniku pobierania przez pszczoły słodkiej wydzieliny mszyc i czerwców bytujących na drzewach i krzewach. Jest to tak zwana rosa miodowa, którą można zaobserwować jako gęste krople osadzające się na liściach i igłach drzew. Powstaje ona w wyniku przerabiania m.in. soku drzewnego, stąd jej słodki smak. Później proces wytwarzania miodu wewnątrz ula jest już analogiczny do miodów nektarowych.
Jakie miody spadziowe są dostępne na rynku?
Spadź, z której korzystają pszczoły może powstać jedynie w określonych warunkach meteorologicznych. Pojawienie się spadzi jest praktycznie niemożliwe do przewidzenia, dlatego ten miód jest bardzo trudny do pozyskania i nie występuje co roku w przeciwieństwie do miodów pozyskiwanych z upraw – np. miodu faceliowego czy miodu malinowego. Obecność spadzi jest uzależniona nie tylko od pogody, ale również od obecności mszyc na drzewach i krzewach. To wszystko wpływa na wysoką cenę tego gatunku miodu. Miody spadziowe pozyskiwane w Polsce dzielimy na:
- miody spadziowe iglaste – powstałe w wyniku pobierania spadzi z drzew iglastych takich, jak: świerk, sosna, jodła czy modrzew,
- miody spadziowe liściaste – powstałe w wyniku pobierania spadzi z drzew liściastych takich, jak: lipa, klon, buk.
Miód spadziowy – wyjątkowy przysmak dla koneserów
Miód spadziowy to gatunek niezwykle ceniony z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości. Jednak jego intensywny smak i aromat może sprawić, że nie każdy polubi tego typu miód. Po czym rozpoznać prawdziwy miód spadziowy?
Wygląd miodu spadziowego
Miód spadziowy pochodzący ze sprawdzonej pasieki ma zwykle bardzo ciemną brązową lub wręcz czarną barwę. Jego konsystencja jest zdecydowanie gęstsza niż miodu nektarowego, ale czas krystalizacji miodów spadziowych jest dłuższy niż np. miodu wielokwiatowego. Miody ze spadzi iglastej mają dodatkowo lekko zielonkawy odcień.
Zapach miodu spadziowego
Pierwszym, co uderza kupującego po odkręceniu słoika z miodem spadziowym jest bardzo intensywny, żywiczny zapach, od razu przywodzący na myśl drzewa i krzewy, z których powstał. Miód ze spadzi liściastej pachnie prawdziwym lasem i tego aromatu nie da się pomylić z żadnym innym – czasem zapach ten może być wręcz nie do zniesienia! Z kolei miodom ze spadzi iglastej towarzyszy zapach igliwia – miody z drzew iglastych cechuje delikatniejszy aromat w porównaniu do miodów ze spadzi liściastej.
Smak miodu spadziowego
Podobnie, jak w przypadku aromatu, tak i smak miodów spadziowych jest bardzo ciekawy. Nie każdemu przypadnie do gustu – jest intensywny i czasem wcale nie tak słodki jak typowy miód a wręcz gorzkawy lub lekko kwaśny! W smaku miody spadziowe również mają lekko żywiczny, rześki posmak.
Właściwości królewskiego miodu spadziowego
Jakie właściwości ma ten trudny do pozyskania i absolutnie wyjątkowy miód spadziowy? Miody ze spadzi nie bez powodu są nazywane miodami królewskimi – mogą zawierać nawet 9-krotnie więcej witamin i minerałów niż ma to miejsce w miodach nektarowych.
Skład miodu spadziowego a właściwości lecznicze
Miody spadziowe – podobnie, jak miody powstałe z nektarów kwiatowych – są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C czy witaminę PP. Miód spadziowy dostarcza także cenne białka, aminokwasy i enzymy – może zawierać ich nawet 2 razy więcej niż miód nektarowy. Co ciekawe, miody ze spadzi są także źródłem takich pierwiastków, jak srebro czy wanad.
Zastosowanie miodu spadziowego
Wyjątkowe właściwości tego rodzaju miodu powodują, że świetnie odtruwa organizm i redukuje negatywny wpływ wywołany przez spożywanie kawy, herbaty czy innych używek. Oprócz tego, miody spadziowe znajdują zastosowanie także w leczeniu:
- chorób układu krążenia – szczególnie problemów z ciśnieniem,
- chorób układu trawiennego – m.in. poprzez pozytywny wpływ na przemianę materii,
- chorób układu moczowego – wspiera pracę nerek.
Tak, jak wszystkie gatunki miodów miody spadziowe pomagają także w przyśpieszaniu procesu gojenia się ran i pomagają wyciszyć się po ciężkim dniu – można to zrobić bardzo prosto poprzez dodatek niewielkiej ilości miodu do herbaty czy lemoniady.
Jak stosować miód spadziowy?
Miód spadziowy można stosować po prostu zjadając porcję na łyżeczce albo dodając do napojów. Warto skusić się też na przetwory z miodem i zdrowe przekąski z miodem, które świetnie zaspokajają apetyt na słodycze a jednocześnie dostarczają do organizmu wiele cennych substancji.