Co oznacza biały nalot na powierzchni miodu?
Naturalny miód pszczeli wprost z pasieki to synonim zdrowia i rewelacyjnego smaku bez sztucznych domieszek. Kupno miodu prosto od pszczelarza to gwarancja, że oferowany nam produkt to najwyższej jakości naturalny miód odmianowy. W zależności od gatunku miód może mieć różny czas krystalizacji a po zamianie z postaci płynnej w postać stałą różne zabarwienie. Czasem, po odkręceniu słoika możemy zobaczyć warstwę białego nalotu. Co to oznacza i skąd się biorą naloty na powierzchni miodu? Czy to groźne dla zdrowia? Czy należy go usunąć przed spróbowaniem miodu?
Jak wygląda miód na poszczególnych etapach krystalizacji?
Wygląd miodu ulega zmianie w czasie – jest to związane z naturalnymi procesami krystalizacji, które zależą m.in. od zawartości poszczególnych cukrów w składzie miodu pszczelego. Obecność innych składowych miodu takich, jak enzymy, aminokwasy, witaminy czy biopierwiastki też pośrednio wpływa na jego szybkość krystalizacji. To z tego powodu miód rzepakowy po kilku dniach od wirowania ma postać stałego krupca podczas, gdy miód akacjowy lub spadziowy może zachować swą płynną formę nawet do roku od podebrania go z ula.
Zaczyna się od formy płynnej…
Świeżo podebrany z ula miód ma lejącą konsystencję. W zależności od zawartości wody w miodzie może przelewać się niemal jak woda lub tworzyć na powierzchni, na którą go wylewamy łagodnie opadający stożek. O tym, czy miód jest w wystarczający sposób odparowany decyduje pszczelarz, najczęściej biorąc pod uwagę pomiar zawartości wody w miodzie, który przeprowadza się wykorzystując refraktometry i akcesoria. Bezpośrednio po wywirowaniu w miodarce miód jest przechowywany w odstojnikach i wiadrach na miód, gdzie ulega samoistnemu klarowaniu a często dodatkowemu odparowaniu. Później jest rozlewany do słoików, które lądują na naszych półkach.
…a kończy na miodzie skrystalizowanym, który może być przechowywany nawet przez kilka lat!
Miody naturalne w szczelnie zamkniętym słoiku ulegają dalszemu zagęszczaniu aż do momentu wytworzenia pierwszych zarodków krystalizacji i krystalizacji w całej objętości. W odpowiednich warunkach miód może być przechowywany nawet przez kilka lub kilkanaście lat bez utraty walorów smakowych i wartości odżywczych.
Sprawdź naszą ofertę odstojników i wiader
Czym jest biały nalot na powierzchni miodu?
Zastanawia Cię biały nalot na powierzchni miodu? Nic dziwnego! Nie we wszystkich słoikach jest obecny. Biały nalot może pojawić się zarówno na miodach w formie płynnej, jak i w formie skrystalizowanej. Można go spotkać w miodach naturalnych – w miodach z naturalnymi dodatkami takimi, jak liofilizowane maliny biały nalot jest rzadko spotykany.
Kiedy powstaje i o czym świadczy biały nalot na miodzie?
Biały nalot na miodzie płynnym, czyli patoce może powstać w wyniku klarowania się miodu już wewnątrz słoika. Efektem tego jest warstwa białego nalotu, który tworzą drobne zanieczyszczenia miodu takie, jak pyłek kwiatowy.
W przypadku miodu skrystalizowanego powstawanie białego nalotu może być związane nie tylko z samoistnym klarowaniem się miodu, ale także nierówną krystalizacją miodu. Bardzo często białe naloty nie tylko na powierzchni miodu, ale także w całej objętości – np. przez całą wysokość słoika – są powiązane z uwięzieniem wewnątrz zamkniętego słoika pęcherzyków powietrza w trakcie szybkiego zlewania miodu z odstojników.
Biały nalot kontra fermentacja miodu – o czym świadczy rozwarstwienie się miodu w słoiku?
Powstawanie białych nalotów na powierzchni miodu nie oznacza nic złego – to absolutnie pożądany proces. Kupując miód z białym nalotem masz pewność, że pochodzi z tradycyjnej pasieki, w której miód to w 100% efekt pracy pszczelego roju.
Czy biały nalot oznacza, że z naszym miodem dzieje się coś niepokojącego?
Absolutnie nie! Wręcz przeciwnie, wśród koneserów i znawców produktów pszczelich biały nalot to cecha pożądana, która gwarantuje wysoką jakość miodu. Miód z białym nalotem nie oznacza miodu sfermentowanego, chyba, że w towarzystwie białego nalotu pojawia się syczenie miodu przy odkręcaniu słoika a miód ma lekko kwaskowaty posmak. Najczęściej miód, który będzie ulegał procesom fermentacji posiada warstwę piany a nie białego nalotu na powierzchni. Po pewnym czasie miód sfermentowany zaczyna rosnąć a w konsekwencji wylewać się ze słoika. Najczęściej taki miód to miód zbyt wcześnie podebrany – zawierający zbyt dużą ilość wody w miodzie i zbyt wcześnie zamknięty w szczelnym słoiku.
Czy miód z białym nalotem nadaje się do spożycia?
Jak najbardziej! To zupełnie naturalny miód, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw i napojów. Można go stosować leczniczo, profilaktycznie a nawet po prostu – dla smaku. Naturalny miód pszczeli to doskonała alternatywa dla cukru a ilość ograniczeń w jego stosowaniu jest naprawdę niewielka – z tej pszczelej słodyczy mogą korzystać zarówno dzieci, jak i osoby starsze i schorowane. Jedynym ograniczeniem, na które trzeba zwracać uwagę, jest kaloryczność miodu – 100 g miodu prosto od pszczół to ponad 300 kcal!