Do jakiej temperatury można podgrzać miód?
Miód pszczeli prosto z pasieki to produkt o wielu różnych zastosowaniach. Można go wykorzystywać zamiast cukru jako naturalny słodzik, jako wzmacniający suplement diety a nawet w wielu leczniczych terapiach. Miód prosto z pasieki to rewelacyjne źródło przeróżnych substancji, które – umiejętnie zastosowane – mogą mieć naprawdę rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka. Trzeba jednak wiedzieć, jak stosować miód, aby maksymalnie wykorzystać jego właściwości. Co ciekawe, bardzo ważnym parametrem decydującym o leczniczych właściwościach miodu jest sposób jego dekrystalizacji. Uwielbiasz miód w postaci płynnej? Dowiedz się, do jakiej temperatury można podgrzać miód i jak to zrobić w domowych warunkach!
Miód – źródło zdrowia dla każdego!
Miody naturalne – produkty pochodzące ze sprawdzonych, lokalnych pasiek, ale i certyfikowane miody świata to mieszanina wielu ciekawych substancji o dobroczynnym wpływie na nasz organizm. To przede wszystkim źródło węglowodanów – w ok 70-80% miód składa się z cukrów, ale oprócz naturalnej, pszczelej słodyczy w miodzie znajdziemy bardziej interesujące związki. Miody to źródło aminokwasów, kwasów organicznych, peptydów, enzymów, witamin i biopierwiastków. Ich dokładna zawartość jest uzależniona od rodzaju miodu – poszczególne miody odmianowe różnią się pomiędzy sobą.
W jakich postaciach występuje miód?
Miód w sprzedaży możemy spotkać jako produkt w formie płynnej – jest to tak zwana patoka – lub w postaci skrystalizowanej, określanej inaczej jako krupiec. Od czego zależy szybkość przemiany miodu? Bezpośrednio po wirowaniu z wykorzystaniem miodarki miód zawsze ma postać płynną. Szybkość jego krystalizacji jest uzależniona od dokładnej zawartości poszczególnych cukrów – miody bogate w glukozę będą krystalizować szybciej niż cukry, w których głównym cukrem jest fruktoza. Czas krystalizacji miodu, czyli prędkość przemiany z patoki w krupiec wynosi dla większości gatunków od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Zapoznaj się z naszą ofertą miodarek
Do jakiej temperatury można podgrzać miód i dlaczego?
Zdecydowana większość konsumentów potrzebuje jednak płynnego miodu – tu naprzeciw przychodzą technologie dekrystalizacji miodu, czyli rozpuszczania go w kontrolowanych warunkach oraz kremowania miodu, czyli zmiany konsystencji miodu z krupca w postać przypominającą wygodny do smarowania krem. Płynny lub półpłynny miód można swobodnie dodawać do napojów i deserów – w postaci skrystalizowanej nie zawsze jest to możliwe a czasem jest to mocno utrudnione.
Temperatura – czynnik decydujący o leczniczych właściwościach miodu
Miód należy podgrzewać do temperatury nie przekraczającej 37°C. Co to oznacza w praktyce? Dodatek miodu do gorącego napoju – np. herbaty – to jeden z najczęściej popełnianych błędów w obcowaniu z tą pszczelą słodyczą. W wysokiej temperaturze – już ponad 40°C następuje szybki rozkład wielu cennych składników miodu. W temperaturach przekraczających 37°C rozpadowi ulegają przede wszystkim cenne enzymy, ale i inne związki takie, jak peptydy mogą ulec zniszczeniu. W praktyce najlepsza do spożywania miodu jest temperatura zbliżona do tej panującej wewnątrz pszczelego gniazda – 35°C.
Prawidłowe przechowywanie miodu kluczem do sukcesu
Świeżo pozyskany miód można z powodzeniem przechowywać nawet wiele lat (o ile uchowa się przed miłośnikami naturalnych słodkości). Jego właściwości nie ulegną zmianie, jeśli słoik z miodem będziemy przechowywać w suchym i raczej chłodnym miejscu – wskazane jest przechowywanie miodu w temperaturach poniżej 18°C a najlepiej w temperaturze 8-10°C.
Dekrystalizacja miodu
Masz w domu miód, który uległ już krystalizacji? Sprawdź, jak z powrotem cieszyć się jego płynną postacią! Rozpuszczanie miodu można przeprowadzić na dwa sposoby – z wykorzystaniem kąpieli wodnej lub za pomocą dedykowanego dekrystalizatora albo spirali dekrystalizacyjnej.
Rozpuszczanie miodu w warunkach domowych
W domowych warunkach najlepszym sposobem na rozpuszczenie miodu jest umieszczenie słoika z miodem w garnku z podgrzaną wodą. Rozpuszczenie w ten sposób miodu nie spowoduje utraty jego właściwości pod warunkiem, że miód nie zostanie podgrzany do temperatury wyższej niż 40°C.
Rozpuszczanie miodu na większą skalę
W pasiekach – zarówno amatorskich, jak i zawodowych gospodarstwach pasiecznych – można często znaleźć sprzęt pszczelarski przeznaczony do profesjonalnego rozpuszczania miodu. To odpowiedź pszczelarzy na rosnące potrzeby klientów – wiele osób kupuje tylko i wyłącznie miód w postaci płynnej. Miody naturalne poddane procesowi dekrystalizacji powtórnie krystalizują, ale proces ten mocno rozciąga się w czasie, dzięki czemu można spełnić oczekiwania klientów. Aby upłynnić większe ilości miodu stosowane są dekrystalizatory do miodu – spirale do dekrystalizacji lub komory dekrystalizacyjne, które często są wykorzystywane także jako suszarki do pyłku pszczelego.
Postać płynna a miody odmianowe – który gatunek najdłużej krystalizuje?
Zastanawiasz się, który miód wybrać, aby najdłużej cieszyć się jego płynną formą? Zdecydowanym faworytem pod tym kątem jest miód akacjowy, który cechuje niska zawartość glukozy – w związku z tym może on występować w postaci płynnej nawet przez rok od podebrania go z ula. Inne, dłużej krystalizujące miody to miody ze spadzi iglastej lub liściastej oraz miody gryczane, które krystalizują zwykle w ciągu kilka miesięcy od miodobrania.