Do jakiej temperatury można podgrzać miód?


Miód pszczeli prosto z pasieki to produkt o wielu różnych zastosowaniach. Można go wykorzystywać zamiast cukru jako naturalny słodzik, jako wzmacniający suplement diety a nawet w wielu leczniczych terapiach. Miód prosto z pasieki to rewelacyjne źródło przeróżnych substancji, które – umiejętnie zastosowane – mogą mieć naprawdę rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka. Trzeba jednak wiedzieć, jak stosować miód, aby maksymalnie wykorzystać jego właściwości. Co ciekawe, bardzo ważnym parametrem decydującym o leczniczych właściwościach miodu jest sposób jego dekrystalizacji. Uwielbiasz miód w postaci płynnej? Dowiedz się, do jakiej temperatury można podgrzać miód i jak to zrobić w domowych warunkach!

do jakiej temperatury można podgrzać miód podgrzewanie miodu dekrystalizacja miodu

Miód – źródło zdrowia dla każdego!

Miody naturalne – produkty pochodzące ze sprawdzonych, lokalnych pasiek, ale i certyfikowane miody świata to mieszanina wielu ciekawych substancji o dobroczynnym wpływie na nasz organizm. To przede wszystkim źródło węglowodanów – w ok 70-80% miód składa się z cukrów, ale oprócz naturalnej, pszczelej słodyczy w miodzie znajdziemy bardziej interesujące związki. Miody to źródło aminokwasów, kwasów organicznych, peptydów, enzymów, witamin i biopierwiastków. Ich dokładna zawartość jest uzależniona od rodzaju miodu – poszczególne miody odmianowe różnią się pomiędzy sobą.

W jakich postaciach występuje miód?

Miód w sprzedaży możemy spotkać jako produkt w formie płynnej – jest to tak zwana patoka – lub w postaci skrystalizowanej, określanej inaczej jako krupiec. Od czego zależy szybkość przemiany miodu? Bezpośrednio po wirowaniu z wykorzystaniem miodarki miód zawsze ma postać płynną. Szybkość jego krystalizacji jest uzależniona od dokładnej zawartości poszczególnych cukrów – miody bogate w glukozę będą krystalizować szybciej niż cukry, w których głównym cukrem jest fruktoza. Czas krystalizacji miodu, czyli prędkość przemiany z patoki w krupiec wynosi dla większości gatunków od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Zapoznaj się z naszą ofertą miodarek

Do jakiej temperatury można podgrzać miód i dlaczego?

Zdecydowana większość konsumentów potrzebuje jednak płynnego miodu – tu naprzeciw przychodzą technologie dekrystalizacji miodu, czyli rozpuszczania go w kontrolowanych warunkach oraz kremowania miodu, czyli zmiany konsystencji miodu z krupca w postać przypominającą wygodny do smarowania krem. Płynny lub półpłynny miód można swobodnie dodawać do napojów i deserów – w postaci skrystalizowanej nie zawsze jest to możliwe a czasem jest to mocno utrudnione.

Temperatura – czynnik decydujący o leczniczych właściwościach miodu

Miód należy podgrzewać do temperatury nie przekraczającej 37°C. Co to oznacza w praktyce? Dodatek miodu do gorącego napoju – np. herbaty – to jeden z najczęściej popełnianych błędów w obcowaniu z tą pszczelą słodyczą. W wysokiej temperaturze – już ponad 40°C następuje szybki rozkład wielu cennych składników miodu. W temperaturach przekraczających 37°C rozpadowi ulegają przede wszystkim cenne enzymy, ale i inne związki takie, jak peptydy mogą ulec zniszczeniu. W praktyce najlepsza do spożywania miodu jest temperatura zbliżona do tej panującej wewnątrz pszczelego gniazda – 35°C. 

Prawidłowe przechowywanie miodu kluczem do sukcesu

Świeżo pozyskany miód można z powodzeniem przechowywać nawet wiele lat (o ile uchowa się przed miłośnikami naturalnych słodkości). Jego właściwości nie ulegną zmianie, jeśli słoik z miodem będziemy przechowywać w suchym i raczej chłodnym miejscu – wskazane jest przechowywanie miodu w temperaturach poniżej 18°C a najlepiej w temperaturze 8-10°C.

Dekrystalizacja miodu

Masz w domu miód, który uległ już krystalizacji? Sprawdź, jak z powrotem cieszyć się jego płynną postacią! Rozpuszczanie miodu można przeprowadzić na dwa sposoby – z wykorzystaniem kąpieli wodnej lub za pomocą dedykowanego dekrystalizatora albo spirali dekrystalizacyjnej.

Rozpuszczanie miodu w warunkach domowych

W domowych warunkach najlepszym sposobem na rozpuszczenie miodu jest umieszczenie słoika z miodem w garnku z podgrzaną wodą. Rozpuszczenie w ten sposób miodu nie spowoduje utraty jego właściwości pod warunkiem, że miód nie zostanie podgrzany do temperatury wyższej niż 40°C.

Rozpuszczanie miodu na większą skalę

W pasiekach – zarówno amatorskich, jak i zawodowych gospodarstwach pasiecznych – można często znaleźć sprzęt pszczelarski przeznaczony do profesjonalnego rozpuszczania miodu. To odpowiedź pszczelarzy na rosnące potrzeby klientów – wiele osób kupuje tylko i wyłącznie miód w postaci płynnej. Miody naturalne poddane procesowi dekrystalizacji powtórnie krystalizują, ale proces ten mocno rozciąga się w czasie, dzięki czemu można spełnić oczekiwania klientów. Aby upłynnić większe ilości miodu stosowane są dekrystalizatory do mioduspirale do dekrystalizacji lub komory dekrystalizacyjne, które często są wykorzystywane także jako suszarki do pyłku pszczelego

Postać płynna a miody odmianowe – który gatunek najdłużej krystalizuje?

Zastanawiasz się, który miód wybrać, aby najdłużej cieszyć się jego płynną formą? Zdecydowanym faworytem pod tym kątem jest miód akacjowy, który cechuje niska zawartość glukozy – w związku z tym może on występować w postaci płynnej nawet przez rok od podebrania go z ula. Inne, dłużej krystalizujące miody to miody ze spadzi iglastej lub liściastej oraz miody gryczane, które krystalizują zwykle w ciągu kilka miesięcy od miodobrania.