Jak rozlewać miód? Co jest potrzebne?
Pozyskiwanie miodu pszczelego to skomplikowane zadanie, ale i duża przyjemność dla pszczelarza, który codziennie obserwuje ciężką pracę pszczelego roju. To jednak nie koniec długiej drogi miodu do końcowego odbiorcy. Jednym z ważniejszych etapów, które mają miejsce już po wirowaniu i klarowaniu miodu jest rozlewanie go do słoików. Jak to przebiega i co jest potrzebne, aby ułatwić sobie pracę z wieloma słoikami naraz? Skąd wiedzieć, kiedy można rozlewać miód?
Rozlewanie miodu – niby proste, ale nie do końca!
Konfekcjonowanie miodu, czyli umieszczanie go w słoikach o określonej pojemności, etykietowanie i przechowywanie przed sprzedażą to żmudny proces, szczególnie, gdy do czynienia mamy z większymi ilościami miodu. Chociaż z pozoru zlewanie miodu do słoików może wydawać się banalne, już na tym etapie trzeba podjąć kilka ważniejszych decyzji. O co chodzi? Pszczelarz przed zlewaniem miodu do słoików musi przeanalizować kilka kwestii logistycznych.
Czy opłaca się rozlewać miód do słoików?
Jeśli nie mamy miejsca na przechowywanie miodu ani odpowiedniego rynku zbytu może warto zastanowić się nad sprzedażą miodu w większych opakowaniach zbiorczych – ponad 30-litrowych odstojnikach polipropylenowych na miód albo beczkach. Rozlewanie miodu do słoików, etykietowanie i przechowywanie wymaga od pszczelarza dodatkowego czasu i energii;
Wybór pojemności słoików
Doświadczonym pasiecznikom łatwiej oszacować zapotrzebowanie na miód i własne możliwości sprzedażowe, ale początkujący pszczelarz może mieć z tym problem. Naturalny miód pszczeli dość problematyczny produkt spożywczy – po przelaniu go do słoików i krystalizacji nie będzie można zmienić objętości słoika, w której jest sprzedawany. Najczęściej wybierane słoiki do miodu mają pojemność 0,9 l, ale wybór wśród tego typu produktów jest z roku na rok coraz większy – już na etapie rozlewania miodu trzeba mniej więcej wiedzieć, ile słoików określonej pojemności jesteśmy w stanie sprzedać;
Rodzaj etykiet do miodu
W sprzedaży znajdziemy mnóstwo różnych etykiet na miód. Jeszcze przed rozlaniem miodu do słoików warto ustalić, z którego wzoru etykiet będziemy korzystać – najpopularniejsze są etykiety prostokątne lub kwadratowe, ale jest też opcja zakupu etykiet okrągłych a nawet etykiet ze złoceniem. A może w grę wchodzą etykiety projektowane na specjalne zamówienie (np. dla firm) lub etykiety z logo Twojej pasieki? Tego typu decyzje warto podjąć już na początku – oznaczanie słoików już podczas rozlewania miodu pozwoli zaoszczędzić czas, który dodatkowo musielibyśmy poświęcić na ponowne przestawianie słoików.
Miejsce przechowywania miodu
Sprzedaż miodu w niewielkich opakowaniach jednostkowych – słoikach o różnej pojemności – ma sens tylko i wyłącznie wtedy, gdy mamy możliwość przechowywania miodu w odpowiednich warunkach. Jak wiadomo, miód należy przechowywać w miejscach suchych o temperaturze najlepiej w okolicach 8-10°C. Miejsce, w którym planujemy przechowywać miód nie powinno być narażone na działanie promieni słonecznych – bezpośrednie nagrzewanie słoików przez słońce, nawet przez szybę może doprowadzić do fermentacji miodu. A takiego miodu już nie uda się sprzedać!
Jak wygląda rozlewanie miodu krok po kroku?
Rozlewanie miodu do słoików to prosta sprawa, jeśli mamy do dyspozycji odpowiedni sprzęt pszczelarski. Za pomocą kilku prostych i niedrogich rozwiązań można naprawdę uprościć i przyśpieszyć proces zlewania miodu!
Jakie akcesoria warto dokupić do odstojników i wiader na miód?
Miód po odwirowaniu najczęściej przechodzi przez proces samoistnego klarowania i odparowywania w odstojnikach i wiadrach na miód. Warto zwrócić uwagę na to, aby korzystać z odstojników posiadających zawór zlokalizowany w dolnej części – zawór nierdzewny lub zawór plastikowy to nieduży koszt w porównaniu do ceny całego odstojnika a może znacznie przyśpieszyć pracę. Przydatne będzie też stojak pod odstojnik, dzięki któremu wygodnie można zmieniać słoiki, do których jest zlewany miód.
Jak rozlewać miód?
W mniejszych i średnich pasiekach miód jest rozlewany ręcznie, przy wykorzystaniu wspomnianych wyżej zaworów umieszczonych w odstojnikach. Przed napełnieniem słoików sprawdźmy, czy wewnątrz na pewno nie ma zanieczyszczeń lub wody – najlepszym rozwiązaniem byłoby umycie i wyparzenie wszystkich używanych słoików, ale przy większej ilości zlewanego miodu to po prostu niewykonalne, jeśli nie mamy do dyspozycji profesjonalnej wyparzarki.
Miód można zlewać, gdy w trakcie ściekania tworzy charakterystyczny stożek – wtedy wiadomo, że miód jest dostatecznie odparowany. Zawartość wody można sprawdzić również refraktometrem do badania wody w miodzie. Nawet, jeśli do rozlania mamy kilkaset słoików miodu warto robić to powoli – dzięki temu unikniemy pęcherzyków powietrza w miodzie, które w skrystalizowanym produkcie końcowym mogą przekształcić się w mało eleganckie wykwity. Słoiki należy wypełniać miodem do wysokości rantu słoika – wskazane jest zostawienie kilku centymetrowego zapasu. Jeśli w trakcie rozlewania miodu rozlało nam się trochę tego płynnego złota na zewnętrzne ścianki słoika trzeba wytrzeć go do sucha, zwracając szczególną uwagę na okolice nakrętki. Nakrętki na słoiki, których używamy w pasiece także powinno się sprawdzić pod kątem zanieczyszczeń takich, jak woda.
A jak wygląda rozlewanie miodu w dużych gospodarstwach pasiecznych?
Rozlewanie miodu na wielką skalę może być naprawdę fascynujące! W pasiekach liczących kilka czy kilkanaście tysięcy pni pszczelich używa się profesjonalnych urządzeń do dozowania miodu lub linii automatycznych do rozlewu miodu, które dodatkowo można wyposażyć w etykieciarkę. Stoły obrotowe i pompodozowniki, które wchodzą w skład tych urządzeń powodują, że pszczelarz tylko nadzoruje proces rozlewania miodu, który właściwie odbywa się bez udziału człowieka.