Jak stosować pyłek pszczeli? Wskazówki
Rynek produktów pszczelich szybko i dynamicznie zmienił się na przestrzeni ostatnich lat. Oprócz najpopularniejszego produktu wytwarzanego przez pszczoły – miodu – coraz więcej uwagi wśród konsumentów zajmuje pyłek pszczeli. Jak stosować pyłek kwiatowy, aby maksymalnie wykorzystać potencjał drzemiący w tych niewielkich granulkach? Kto powinien sięgnąć po pyłek kwiatowy i od jakich porcji zacząć? Dzisiaj zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi informacjami na temat tej prawdziwej bomby witaminowej, jaką jest pyłek pszczeli!
Co to jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli to tak naprawdę obnóża pyłkowe, czyli gromadzone przez zbieraczki grudki pyłku kwiatowego. Dla pszczół to bardzo cenny towar – służy do karmienia kolejnych pokoleń robotnic a wyjątkowe właściwości odżywcze pyłku kwiatowego sprawiają, że zaraz po miodzie jest on podstawowym elementem pszczelej diety. Rodzina pszczela potrzebuje nawet kilkadziesiąt kilogramów pyłku w ciągu roku, aby móc swobodnie się rozwijać. Pszczoły magazynują pyłek w komórkach plastrów w postaci pierzgi – zbitych warstw pyłku połączonych śliną pszczół i miodem.
Sprawdź naszą ofertę pyłku pszczelego
Dlaczego warto włączyć pyłek pszczeli do codziennej diety?
Pyłek kwiatowyto naturalny suplement diety o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Jest źródłem wielu aminokwasów, witamin – przede wszystkim z grupy B, C i E - oraz cennych soli mineralnych. Pyłek pszczeli dostarcza do organizmu m.in. magnez, żelazo i cynk. To również źródło doskonale przyswajalnego białka.
Jakie właściwości zdrowotne ma pyłek pszczeli?
Już niewielkie ilości pyłku pszczelego wystarczą, aby zauważyć pozytywny wpływ na zdrowie. Właściwości pyłku pszczelego powodują, że przede wszystkim wpływa on na odporność i znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania szczególnie w sezonie wiosennym i jesiennym. Przeprowadzenie kuracji pyłkiem pszczelim pomaga również w naturalnym wspieraniu metabolizmu i łagodzeniu alergii.
Jak jest pozyskiwany pyłek pszczeli?
Naturalny pyłek pszczeli jest pozyskiwany za pomocą specjalnie przystosowanych dennic z poławiaczem pyłku (np. dennica z poławiaczem pyłku poliuretanowa do ula WL/OS/WP/WL 360x180) lub wylotowych poławiaczy pyłku. W przeciwieństwie do pozyskiwania miodu, zbieranie pyłku odbywa się praktycznie bez zakłócania pracy pszczół. Następnie pyłek jest oczyszczany w odpowiednich wialniach i suszony, aby jak najdłużej zachować swoje właściwości.
W jakiej postaci jest dostępny w sprzedaży pyłek kwiatowy?
Najczęściej sprzedaży dostępny jest pyłek pszczeli w postaci niewielkich, różnokolorowych granulek. Kolor granulatu świadczy o tym, z jakiego pożytku korzystały pszczoły, czyli – innymi słowy – jakie rośliny odwiedziły, aby zebrać pyłek. Pyłek kwiatowy jest sprzedawany zwykle w słoikach o różnych pojemnościach – najchętniej wybierany jest pyłek pszczeli kwiatowy 250 g. Jeśli planujemy przeprowadzenie kuracji np. dla całej rodziny warto sięgnąć po pyłek pszczeli kwiatowy 1 kg w zdecydowanie atrakcyjniejszej cenie niż małe słoiki. Ciekawostką jest sprzedaż pyłku pszczelego w postaci kapsułek i tabletek (np. Api Aktiv Pyłek Kwiatowy w Kapsułkach 60 kaps.) – dla niektórych konsumentów jedynie ta forma pyłku pszczelego jest przyswajalna, ale tutaj w grę wchodzą przede wszystkim doznania smakowe.
Gdzie szukać sprawdzonego pyłku pszczelego? Czym kierować się przy wyborze pyłku?
Kupując pyłek pszczeli sięgajmy zawsze po produkty pochodzące z pewnego źródła. Sprawdzony pyłek pszczeli z polskich pasiek można znaleźć w Centrum Pszczelarskim Łukasiewicz. Wieloletni dostawcy i zadowoleni klienci to najlepsza recenzja naszego pyłku – oferujemy wyłącznie najwyższej jakości produkt, który przez naprawdę długi czas może być wykorzystywany w naturalnych kuracjach.
Jak powinien być przechowywany pyłek pszczeli?
Bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie pyłku pszczelego. Podobnie, jak inne produkty pszczele zbyt wilgotne lub zbyt ciepłe miejsce przechowywania może doprowadzić do szybszego zepsucia się pyłku kwiatowego lub utraty cennych wartości odżywczych. Pyłek kwiatowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w temperaturze do 5⁰C zgodnie z terminem przydatności umieszczonym na etykiecie.
Pyłek pszczeli w codziennej diecie – jak go używać?
Najpopularniejszym sposobem wykorzystywania pyłku pszczelego w leczniczych kuracjach jest mieszanie go z wodą o temperaturze ok. 40⁰C. Mieszaninę pyłku i wody najlepiej przygotować wieczorem i wypić następnego dnia rano. Innym sposobem jest bezpośrednie spożywanie pyłku pszczelego 3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Można też dodawać niewielkie ilości pyłku pszczelego bezpośrednio do potraw – np. do jogurtów, sałatek itp.
Długotrwałe działanie przy kilkumiesięcznej kuracji
Aby zaobserwować pozytywny wpływ pyłkowej kuracji na organizm potrzebny jest czas. Kuracje pyłkiem mogą trwać nawet kilka miesięcy – polecamy sięgnięcie po te kolorowe drobinki zwłaszcza w okresach, gdy nasza odporność jest wystawiona na ciężką próbę – jesienią i wiosną.
Rozpoczynamy od niewielkich porcji…
Kurację pyłkiem pszczelim warto rozpoczynać od niewielkich porcji – na początku nawet od kilku granulek. Tak, jak wszystkie produkty pszczele, tak i pyłek może uczulać – warto więc przynajmniej na początku być ostrożnym, jeśli wcześniej nie było styczności z pyłkiem lub pierzgą. Następnie można stopniowo zwiększać ilość przyswajanego granulatu - przez łyżeczki - aż do kilku łyżek stołowych dziennie.
Codzienne spożywanie porcji pyłku kwiatowego – sposób na wzmocnienie odporności
Kluczem do sukcesu, podobnie jak i w przypadku innych kuracji produktami pochodzenia naturalnego, jest regularność. Kuracje można przeprowadzać nawet kilka razy w roku. Pyłek kwiatowy to doskonały, naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i dostarczenie wielu cennych substancji, które trudno znaleźć w pożywieniu.
Kto powinien szczególnie uważać na pyłek kwiatowy?
Ostrożność należy zachować w szczególności, gdy istnieje ryzyko alergii napyłek pszczeli. W przypadku najmłodszych warto sięgnąć po pyłek kwiatowy po ukończeniu przez dziecko 3. roku życia. Osoby przewlekle chore i kobiety w ciąży powinny skonsultować z lekarzem chęć przeprowadzenia kuracji pyłkowej.