Jaki miód jest najlepszy dla dziecka?


Naturalne produkty pszczele wprost z pasieki to doskonałe uzupełnienie zróżnicowanej diety a w wielu przypadkach mogą skutecznie wspierać leczenie farmakologiczne. Miód jest też stosowany w profilaktyce wielu chorób – szczególnie popularny jest w profilaktyce grypy i przeziębienia. Intensywny smak miodu nie zawsze jednak może trafić w bardziej wybredne gusta, zwłaszcza u najmłodszych. Jaki miód jest najlepszy dla dziecka? Czy poszczególne gatunki miodu różnią się pod kątem zastosowania w diecie dzieci i tak właściwie od kiedy można bezpiecznie podawać dzieciom miód?

jaki miód dla dzieci wskazówki

Miód – nie tylko zdrowa słodycz!

Naturalny miód pszczeli to coś zdecydowanie więcej niż odrobina zdrowej słodyczy. Dzięki wielu różnym substancjom, które wchodzą w skład miodu możemy cieszyć się jego leczniczymi właściwościami. W składzie miodu możemy odkryć całą masę przeróżnych komponentów – witaminy, enzymy, białka i kwasy organiczne to tylko część substancji, na które warto zwrócić uwagę. Miód prosto od pszczelarza dostarcza też cennych flawonoidów czy biopierwiastków . Chociaż ich zawartość w miodzie jest naprawdę niewielka, już łyżeczka tego płynnego złota dziennie wystarczy, aby zauważyć pozytywny wpływ wspomnianych substancji na zdrowie. Warto po niego sięgać każdego dnia, także przygotowując posiłki z myślą o najmłodszych!

Zobacz naszą ofertę słodyczy pszczelich

Miód w diecie dziecka – od kiedy?

Miód w diecie dziecka to doskonały pomysł, ale nie od początku. Aktualne wytyczne Amerykańskiej Akademii Pediatrii zalecają powstrzymanie się z podawaniem miodu dzieciom w wieku poniżej 1. roku życia. Jest to związane z ryzykiem wystąpienia groźnego dla zdrowia i życia niemowląt botulizmu niemowlęcego, który jest następstwem zatrucia jadem kiełbasianym. 

Ile miodu może jeść dziecko?

W przypadku starszych dzieci miód jest jak najbardziej dozwolony a nawet zalecany, szczególnie w okresach obniżonej odporności. Trzeba jednak uważać na ilość podawanego miodu. Łyżeczka do herbaty to ok. 10-12 g miodu podczas, gdy dzienna porcja na miód dla dzieci do 16. roku życia to 10-50 g. Miody naturalne to solidna dawka energii, ale też zarazem źródło węglowodanów – podjadanie miodu bez ograniczeń może doprowadzić nawet do otyłości.

Jaki miód dla dziecka?

Wśród gatunków miodu dostępnych w sprzedaży można się naprawdę pogubić. Nektarowe, spadziowe, skrystalizowane a może płynne? Co wybrać dla dzieci? Zapraszamy na przegląd najpyszniejszych odmian miodu, przygotowany specjalnie z myślą o najmłodszych łasuchach!

Miód akacjowy

To jeden z najczęściej polecanych dzieciom gatunków miodu nektarowego. Bardzo delikatny w smaku, lekki i kwiatowy – idealnie sprawdzi się jako dodatek do posiłków dzieci. Miód akacjowy wyróżnia się na tle innych odmian miodu powstającego w Polsce szczególnie indeksem glikemicznym – ze względu na dużą zawartość glukozy posiada on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być używany nawet przez cukrzyków. Nic dziwnego, że jest polecany także dzieciom i osobom starszym.

Miód wielokwiatowy

Kolejna, bardzo delikatna w smaku odmiana miodu nektarowego powstała w wyniku pobierania przez pszczoły nektaru różnych roślin miododajnych. Miody wielokwiatowe doskonale pasują do różnych potraw i napojów – dobrze sprawdzą się w roli słodzika domowej lemoniady, idealnie podkreślą smak sałatki a nawet zastąpią cukier w zdrowych przetworach z miodem

Miód lipowy

Najbardziej sprawdzony, jeśli chodzi o walkę z grypą i przeziębieniem! Miód lipowy ma zdecydowanie ostrzejszy smak w porównaniu do miodu wielokwiatowego czy akacjowego, ale w niewielkich dawkach można go śmiało podawać najmłodszym. Jego walory zdrowotne pomogą szybko zwalczyć każdą infekcję a w połączeniu z naparem z kwiatów lipy stanowi niesamowitą broń w walce z wirusami i bakteriami!

Miody z naturalnymi dodatkami

Tradycyjny miód  to za mało? A może szukasz urozmaicenia jadłospisu dla swoich pociech? Sięgnij po wyjątkowe, kolorowe miody z naturalnymi dodatkami! Miody, które zostały wzbogacone o dodatek liofilizowanych owoców (np. miód z maliną) lub przyprawy (np. miód z cynamonem) to połączenie wyjątkowych właściwości miodu i dobroczynnego wpływu innych, naturalnych składników. Miód z dodatkami najczęściej występuje w postaci kremowanej, dzięki czemu jest stale płynny i można go używać jako sosu – świetnie sprawdzi się np. w roli sosu do naleśników czy gofrów, tak uwielbianych przez najmłodszych. Kolorowy miód to też dodatkowa zachęta dla tych dzieci, które niekoniecznie czerpią przyjemność z korzystania z dobrodziejstw pszczelego roju – jeśli masz w domu niejadka, może warto spróbować właśnie takiego miodu?

Jak używać miodu w kuchni gotując dla dziecka?

Miód ma wiele kulinarnych zastosowań. Jeśli zależy nam na leczniczym działaniu miodu warto wybierać wodne roztwory miodu lub próbować go każdego dnia po prostu na łyżeczce. Jeśli jednak miód ma być w kuchni urozmaiceniem (a warto dbać o różnorodną dietę szczególnie w przypadku dzieci!) można dodawać go do gotowania a nawet do pieczenia. Słodycze i zdrowe przekąski z miodem to cudowna alternatywa dla nafaszerowanych chemią żelek, lizaków i cukierków. Na pewno warto spróbować, bo oprócz słodkiej przyjemności w ten sposób zagwarantujesz dziecku porcję mikroelementów wspierających mały organizm.