Jaki miód na nerwy? Który miód działa łagodząco na stres?
Miód pszczeli to od wieków znana słodka substancja, która może pełnić nie tylko funkcję naturalnego słodzika. Dzięki zróżnicowanej zawartości różnych składników odżywczych w poszczególnych gatunkach miodu pszczeli przysmak z powodzeniem jest stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. Ma pozytywny wpływ nie tylko na odporność – o czym wszyscy wiemy, ale znajduje zastosowanie także m.in. w leczeniu chorób układu krążenia czy układu nerwowego. Czy i jaki wpływ ma miód na stres? Jak możemy wykorzystać go w domowym zaciszu, aby wyciszyć się po męczącym dniu i spokojnie zasnąć? O tym w dzisiejszym artykule!
Miód pszczeli – coś więcej niż po prostu naturalna słodycz!
Miód pszczeli – taki prosto z pasieki – to coś zdecydowanie więcej niż smaczna, aromatyczna ciecz nazywana patoką lub ciało stałe – tzw. krupiec. Pomimo, że niemal w 80 % miody naturalne składają się z węglowodanów pozostałe 20% jest dla nas zdecydowanie bardziej interesujące. Miód pszczeli to źródło białek, aminokwasów, peptydów, kwasów organicznych a nawet i witamin. Niezwykle cenne są też biopierwiastki, których zawartość procentowa w naturalnym miodzie pszczelim może być zróżnicowana w zależności od odmiany. To wszystko sprawia, że w medycynie naturalnej miód od wieków jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk a zarazem smaczny suplement diety. Jak dzisiaj możemy korzystać z daru pszczelego roju?
Jak miód pszczeli wpływa na samopoczucie i układ nerwowy?
Współczesny człowiek potrzebuje nieco innego wsparcia organizmu niż kilkadziesiąt czy kilkaset lat temu. Podczas, gdy nasze mamy, babcie i prababcie wykorzystywały miód głównie w kuchni oraz jako naturalne wsparcie procesów leczenia m.in. w chorobach układu oddechowego, grypie i przy przeziębieniu my mamy inne zastosowania miodu. Miód prosto od pszczelarza to doskonały dodatek do ciast czy napojów, ale to coś zdecydowanie więcej. Dla przemęczonego organizmu żyjącego w permanentnym stresie to prawdziwe zbawienie!
Właściwości miodu łagodzące zdenerwowanie
Miód to idealny suplement diety dla osób nerwowych z natury, ale i tych, które prowadzą intensywny tryb życia a praca w stresującym środowisku ich nie oszczędza. Naturalny miód wprost z pasieki pomaga zwalczyć zdenerwowanie – po wypiciu ciepłej herbaty z dodatkiem miodu na pewno drżenie rąk, przyśpieszone bicie serca czy duszność ustąpi. Częste sięganie po miód działa regenerująco i może pomóc usunąć uciążliwą drażliwość i zmęczenie.
Uspokajające właściwości miodu
Miód to potężna broń w walce z nerwicami, które dziś są bardzo często spotykane. Dzięki swoim uspokajającym właściwościom naturalny miód prosto z pasieki pomaga zasnąć nawet w przypadkach bezsenności. Miód ma też łagodnie nasenne działanie, dzięki czemu wspomaga regenerację organizmu w nocy. Regularne stosowanie miodu pszczelego może pomóc pokonać nawet nawracające problemy z nocnymi pobudkami i inne problemy z zaśnięciem.
Naturalny miód pszczeli w innych schorzeniach układu nerwowego
Miód pszczeli – w przeciwieństwie do niektórych ziół czy syntetycznych środków uspokajających – może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze, osoby schorowane, jak i całkowicie zdrowe. Praktycznie nie ma ograniczeń co do zastosowań miodu – chyba, że związanych z jego kalorycznością! Z tego względu miody naturalne, jak i miody z naturalnymi dodatkami są chętnie wybierane w rekonwalescencji – działają wzmacniająco i odżywczo, dzięki czemu są przydatne w diecie osób osłabionych i wyniszczonych – m.in. wskutek chorób układu nerwowego. Miód wpływa na poprawę czynności ośrodkowego układu nerwowego. Może być też stosowany przy intensywnej pracy umysłowej – wzmacnia jej intensywność i pomaga wrócić do pełni sił umysłowych po wysiłku.
Sprawdź nasze miody z naturalnymi dodatkami
Jakie gatunki miodu wybrać z korzyścią dla układu nerwowego?
Czy wszystkie gatunki miodu będą odpowiednie dla osób nerwowych, intensywnie pracujących umysłowo lub borykających się z chorobami układu nerwowego? Raczej tak – każdy miód pszczeli to cenne źródło enzymów i aminokwasów oraz wzmacniających biopierwiastków. Są jednak takie odmiany miodu, którym warto przyjrzeć się bliżej!
Który miód jest najlepszy na stres?
Chociaż o gustach się nie dyskutuje, mamy kilku faworytów wśród gatunków miodu dla zestresowanych pacjentów! Oczywiście, każdy gatunek miodu ma inny skład i inne walory smakowe, więc wśród wielu odmian miodu nektarowego ( i nie tylko!) wszyscy znajdą coś dla siebie. Szczególnie polecamy jednak:
Miód lipowy
Jest to ostry w smaku, mocno słodki i intensywnie pachnący miód tradycyjnie stosowany głównie przy pierwszych objawach grypy i przeziębienia. Sprawdzi się jednak także u osób cierpiących z powodu chorób układu nerwowego – ma przyjemny smak i doskonale pasuje zarówno do napojów, jak i sałatek, jogurtów czy deserów.
Miód wielokwiatowy
Równie aromatyczny, co miód lipowy, ale zdecydowanie delikatniejszy w smaku miód wielokwiatowy ma wspaniałe działanie uspokajające i wyciszające. Ten gatunek będzie odpowiadał także najmłodszym!
Miód spadziowy
Pachnący ziołami i zupełnie niepodobny do miodów nektarowych miód spadziowy to rarytas dla osób lubiących bardziej intensywne doznania smakowe. Polecamy go przede wszystkim osobom, które ciepią z powodu wyczerpania psychicznego – miód spadziowy jest nazywany miodem królewskim ze względu na bardzo dużą zawartość biopierwiastków w porównaniu do innych gatunków.
Jak jeść miód, aby przestać się denerwować?
Miód na nerwy najlepiej jeść po prostu, na łyżeczce lub mieszając go z wodą. Taki miodowy napar wypity przed snem na pewno pomoże w nocnej regeneracji, wyciszy i doda Ci sił na kolejne dni!
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Zastosowanie miodu i roślin leczniczych w chorobach ośrodkowego układu nerwowego, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2018, 128-133.