Jaki miód na raka? Miód dla osoby chorej na nowotwór


Wzmacniające, głęboko odżywcze właściwości miodu znane są nie od dziś. Ta naturalna słodycz prosto z pasieki szturmem podbija rynek produktów wzmacniających odporność i nie tylko. Miód pszczeli to idealny zamiennik cukru, niemała dawka energii, ale i coś więcej: sposób na szybką regenerację organizmu. A ta, w procesach rekonwalescencji, zwłaszcza przy schorzeniach onkologicznych jest niesłychanie ważna. Jaki miód wybrać, aby raz na zawsze rozprawić się z nowotworem? Czy istnieje coś takiego, jak miód na raka? Sprawdź, jakie gatunki polecamy!

miód na raka miód chorego na nowotwór jak stosować miód w leczeniu raka

Miód – źródło naturalnego wzmocnienia organizmu!

Naturalny miód pszczeli prosto z pasieki – ten pozyskany przez znanego pszczelarza lub kupiony w sprawdzonym miejscu – to źródło wielu cennych i różnorodnych substancji chemicznych, które mają ważne znaczenie biologiczne dla naszego organizmu. W miodzie pszczelim, oprócz węglowodanów i wody znajdziemy także enzymy, kwasy organiczne, biopierwiastki a nawet witaminy. W połączeniu ze słodkim smakiem i przyjemnym aromatem brzmi jak lekarstwo idealne!

Doniesienia naukowe dotyczące leczenia nowotworów miodem

Miód pszczeli prosto od pszczelarza może znaleźć zastosowanie w różnych gałęziach medycyny. Regularnie stosowany w leczniczych dawkach pomaga w walce z przeróżnymi chorobami, przede wszystkim dotyczącymi układu oddechowego i pokarmowego. Dzięki swoim wyjątkowym walorom zdrowotnym naturalny miód pszczeli może być stosowany także w leczeniu nowotworów. Badania literaturowe donoszą, że miód może zahamować wzrost komórek rakowych – m.in. w przypadku raka piersi, raka płuc czy raka wątroby. 

Procesy rekonwalescencji

Praktycznie każda odmiana miodu ma właściwości odżywcze i regeneracyjne. Naturalny miód wprost z pasieki to źródło nie tylko cennych minerałów, kwasów organicznych czy peptydów, ale też i niezły zastrzyk energii – w 100 g tego pszczelego przysmaku jest ponad 300 kcal! U osób, które borykają się często ze znaczną utratą wagi w związku z przebiegiem choroby czy na tle nerwowym taka zdrowa przekąska może bardzo pomóc w szybkim i intensywnym wzmocnieniu organizmu. 

Leczenie owrzodzeń nowotworowych i ran pooperacyjnych

Miód ma również właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu znajduje zastosowanie jako naturalny środek wspomagający leczenie ran, także tych pooperacyjnych. Jak donosi literatura, rany pooperacyjne, jak i owrzodzenia nowotworowe szybciej się goją z użyciem miodu – badania prowadzono analizując m.in. wrzody powstające w przebiegu nowotworu piersi, rany powstające w wyniku raka głowy czy szyi.

Zapoznaj się z naszą literaturą o pszczołach

Leczenie skóry po terapiach radiacyjnych

Porażenia skóry, świąd, powstające owrzodzenia i ból to jeden z wielu skutków, który może się pojawić po radioterapii. Co ciekawe, pod wpływem opatrunków z miodu rany te mogą szybciej się zagoić a ból towarzyszący owrzodzeniom może być zdecydowanie mniejszy.

Jaki miód na raka? Polecane gatunki

Miód pszczeli w chorobach onkologicznych może być stosowany zewnętrznie – jako np. środek do gojenia się ran – oraz wewnętrznie – np. wzmacniająco w procesie rekonwalescencji. W obu tych przypadkach polecamy przede wszystkim:

Miód spadziowy

Miód ze spadzi iglastej lub liściastej to wyjątkowy, mocno aromatyczny gatunek miodu bogaty w biopierwiastki. Miody ze spadzi nazywamy miodami królewskimi ze względu na bardzo różnorodny skład i doskonałe wzmocnienie wyczerpanego organizmu.

Miód nawłociowy

Miód z nawłoci – charakterystycznej, kwitnącej na żółto rośliny pospolicie występującej w Polsce – to źródło flawonoidów, kwasów organicznych, składników mineralnych itp. Chociaż ten miód nie należy do najpopularniejszych gatunków w Polsce warto po niego sięgnąć zwłaszcza, gdy zależy nam na regeneracji organizmu!

Miód gryczany

Uważany za jeden z najcenniejszych gatunków miodu charakteryzujący się największą aktywnością antybiotyczną. Miód gryczany można z powodzeniem stosować zarówno zewnętrznie na rany, jak i wewnętrznie, dla wzmocnienia!

Co jeszcze można wykorzystać w walce z nowotworem? Inne dary pasieki

W przypadku chorób onkologicznych bardzo ważne jest wzmacnianie organizmu, więc warto sięgnąć też po inne dary pasieki takie, jak:

Pyłek kwiatowy i pierzga pszczela

Różnokolorowe granulki, które oprócz miodu stanowią równie cenny dla pszczół pokarm działają wzmacniająco a regularnie stosowane są prawdziwą bombą witaminową dla organizmu. Można je stosować w połączeniu z innymi produktami pszczelimi, jak i samodzielnie – w postaci posypek np. do koktajli czy sałatek. 

Mleczko pszczele

To niezwykły dar pszczelego roju, który jest pozyskiwany w niewielkich ilościach – stąd jego wysoka cena. Mleczko pszczele jest nazywane eliksirem długowieczności – zawiera wiele różnych witamin – m.in. witaminę A, B, C, D, E i K. Świetnie uzupełnia niedobory witamin, soli mineralnych i aminokwasów. 

Propolis – inaczej kit pszczeli

Naturalny kit pszczeli, używany przez pszczoły przede wszystkim do uszczelniania przestrzeni między ramkowych to świetny produkt leczniczy o wielu zastosowaniach. Obecnie kit jest wykorzystywany głównie do nalewek i maści, ale jest składnikiem też wzmacniających mikstur miodowo-propolisowych.

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Możliwości stosowania produktów pszczelich pochodzenia roślinnego w onkologii, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2015, s. 107- 116.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.