Jaki miód na zgagę i refluks żołądka?
Leczenie naturalnymi produktami pszczelimi to nie tylko moda – to coś zdecydowanie więcej. Korzystanie z dobrodziejstw natury powraca do łask, bo z leczniczych właściwości ziół czy z owoców ciężkiej pracy pszczół można skorzystać także wtedy, gdy medycyna konwencjonalna to za mało. Miód, pyłek pszczeli, pierzga czy kit pszczeli, potocznie zwany propolisem to doskonałe uzupełnienie tradycyjnego leczenia a zarazem wzmocnienie osłabionego organizmu. Jak wykorzystać miód w leczeniu zgagi i refluksu żołądka? Po który gatunek sięgnąć, jeśli zależy nam na wyjątkowo korzystnym działaniu miodu na układ trawienny?
Miód kontra problemy trawienne
Miód, który znany jest przede wszystkim ze swojego wyjątkowo słodkiego smaku to absolutnie coś więcej niż słodkie co nieco między posiłkami. Naturalny miód pszczeli prosto z pasieki to źródło wielu różnych substancji cennych dla naszego organizmu. Stosowany regularnie z powodzeniem może być uzupełnieniem tradycyjnych terapii. Zgaga i refluks, który objawia się m.in. nieprzyjemnym uczuciem odbijania się i pieczeniem w okolicy mostka lub w jamie ustnej to przykre dolegliwości, którym można przeciwdziałać właśnie stosując miód. Jak to możliwe?
Miód kontra zgaga – uwaga!
Miód, jako źródło węglowodanów sporadycznie może potęgować zgagę lub wywoływać ją nawet u osób, które do tej pory nie miały do czynienia z problemami trawiennymi. Najczęściej takie problemy występują u kobiet w ciąży. Na miód czasem warto uważać – zwłaszcza na ilość miodu, którą zjadamy każdego dnia!
Skład miodu a lecznicze właściwości miodu
Miód, oprócz wody i węglowodanów, jest źródłem substancji o działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Jeśli dokładnie przyjrzymy się składowi miodu okaże się, że miodowa słodycz jest też źródłem substancji o charakterze antyoksydacyjnym, czyli przeciwutleniającym. To doskonała wiadomość dla wszystkich miłośników słodkości ceniących sobie zdrowy tryb życia – antyoksydanty to bardzo pożądanie składniki, które możemy dostarczyć do organizmu za pomocą diety. Ich rola to przede wszystkim ochrona komórek przed tak zwanym stresem oksydacyjnym. Naturalny miód pszczeli można wykorzystywać też jako środek łagodzący podrażnienia – pomoże w regeneracji delikatnych okolic przełyku.
Zadbaj o Swoje zdrowie, zobacz naszą ofertę pszczelich preparatów zdrowotnych
Jakie gatunki miodu pomogą w walce ze zgagą i refluksem?
Co ciekawe, poszczególne gatunki miodu różnią się nieco pomiędzy sobą właściwościami. Aby skutecznie zwalczyć uczucie nieprzyjemnego pieczenia w przełyku i inne dolegliwości związane z refluksem i zgagą warto sięgnąć po delikatne miody, które nie spotęgują przykrych objawów refluksu swoim ostrym smakiem. Na które odmiany warto zwrócić szczególną uwagę?
Miód akacjowy
To jeden z najbardziej pożądanych a zarazem jeden z najtrudniej dostępnych gatunków miodu. Wyjątkowo delikatny w smaku, doskonały dla dzieci i osób starszych – miód akacjowy to prawdziwy rarytas! Na tle innych miodów odmianowych wyróżnia się jasną, słomkową barwą i bardzo długim czasem krystalizacji. Dzięki temu, że długo pozostaje w płynnej formie świetnie komponuje się np. z napojami. Miód akacjowy może pomóc w leczeniu nie tylko zgagi i refluksu, ale też innych problemów trawiennych – jest wykorzystywany w chorobach dwunastnicy i przy występowaniu wrzodów żołądka.
Miód faceliowy
Miód z facelii to dość mało rozpowszechniony gatunek miodu nektarowego w Polsce. Powstaje z nektaru fioletowo-niebieskich kwiatów facelii błękitnej, rośliny wykorzystywanej m.in. jako poplon. Miód faceliowy charakteryzuje się jasnym zabarwieniem w stanie płynnym i kremową konsystencją po skrystalizowaniu. Ma intensywniejszy smak niż miód akacjowy czy wielokwiatowy – wyczuwalny jest w nim charakterystyczny, ziołowy posmak. Działa łagodząco i pomaga nie tylko w walce z refluksem i zgagą, ale także przy przeziębieniach.
Miód rzepakowy
To jeden z najczęściej podbieranych miodów w Polsce. Wyróżnia się bardzo jasną, prawie białą barwą i bardzo szybkim czasem krystalizacji. Mimo, że w ciągu kilku dni potrafi zamienić się z patoki w krupiec, po skrystalizowaniu miód rzepakowy z łatwością rozsmarowuje się, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do kanapek. Ma delikatny smak, więc osobom borykającym się ze zgagą przyjemnie złagodzi podniebienie.
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy to najbardziej rozpowszechniony gatunek miodu nektarowego w Polsce. Jest obecny praktycznie w każdej pasiece. W zależności od bazy pożytkowej i terminu zbioru smak miodu wielokwiatowego może być się nieco różnić – ogólnie jednak można powiedzieć, że to miód o delikatnym smaku i brązowej, herbacianej barwie. Dobrze sprawdza się jako dodatek do wody z cytryną czy innych napojów, także w trakcie naturalnych kuracji.
Na co zwrócić uwagę w leczniczym stosowaniu miodu?
Warunki przechowywania miodu
Naturalny miód prosto z pasieki będzie pomagał w walce z refluksem i zgagą jedynie, gdy będzie przechowywany w odpowiednich warunkach. Dla słoika z miodem najbardziej optymalne warunki to zacienione miejsce o temperaturze nieprzekraczającej 18°C. Do podbierania miodu ze słoika warto używać zawsze czystych łyżek i nabieraków – dzięki temu minimalizujemy ryzyko fermentacji miodu przez bakterie obecne np. w ślinie czy na używanych już sztućcach.
Dawkowanie i sposób podania miodu
Jak do tej pory, nie ma jednoznacznych wytycznych dotyczących dawkowania miodu w trakcie leczniczej kuracji miodem w przypadku refluksu i zgagi. Na ogół zaleca się zjadanie łyżeczki lub łyżki miodu dziennie, w przypadku problemów trawiennych raczej w formie płynnej, po rozpuszczeniu w letniej wodzie niż bezpośrednio na łyżeczce.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Wykorzystanie miodu i propolisu w zakażeniach, Borgis – Postępy Fitoterapii, 4/2007, 202-206.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.