Kto nie powinien jeść miodu? Przeciwwskazania
Spożywanie miodu kojarzy nam się na ogół tylko i wyłącznie z pozytywnymi aspektami wzbogacenia swojej diety w produkty pszczele. Dostarczanie organizmowi solidnej dawki węglowodanów, białek i enzymów oraz innych cennych substancji pochodzących z miodu – m.in. biopierwiastków czy kwasów organicznych – skutecznie wspomaga wzmacniać odporność i wspiera procesy leczenia wielu różnych problemów zdrowotnych – od kłopotów z trawieniem, po choroby układu sercowo-naczyniowego a nawet alergie. Nie w każdej sytuacji miód jest jednak wskazany. Kiedy go unikać? Kto tak naprawdę w ogóle nie powinien sięgać po miód?
Czy miód może zaszkodzić?
Naturalny miód pszczeli pochodzący z pewnego źródła to produkt, który absolutnie nie może zaszkodzić. Niestety, na rynku nie brakuje miodów, którego pochodzenia tak naprawdę nie znamy. Dlatego też korzystanie z leczniczych właściwości miodu i innych produktów pszczelich takich, jak pierzga pszczela czy pyłek rozpoczyna się już w momencie zakupu. Zwracajmy uwagę na to, aby wybierać miody tylko od pszczelarzy, których znamy czy w sklepach pszczelarskich – jednorazowe zakupy na targowiskach czy targach nie zawsze będą źródłem wysokiej jakości produktów pszczelich. W ostateczności używajmy też miodu z supermarketów – chociaż zachęca niską ceną często zawiera domieszki cukru, które pomagają obniżyć koszty produkcji takiego miodu.
Jaki miód może być szkodliwy dla zdrowia?
Przede wszystkim taki, który zawiera syrop cukrowy – informacji o tym jednak na próżno szukać na etykietach. Warto zwrócić uwagę już na słoiki do miodu – prawidłowo wprowadzony do obrotu słoik powinien być zaopatrzony w etykietę, na której znajdziemy dane adresowe gospodarstwa pasiecznego, z którego pochodzi miód, informacje o wartościach odżywczych miodu czy datę przydatności do spożycia. Etykiety na miód mogą mieć różne kształty i wielkości – czasem etykietą jest niewielkich rozmiarów banderola, która gwarantuje, że przed nami nikt nie otwierał słoika z miodem.
Zobacz naszą ofertę miodów naturalnych
Uwaga na miód sfermentowany!
Miód sfermentowany to przede wszystkim miód, który jest przechowywany w nieodpowiednich warunkach. Taki miód można rozpoznać przede wszystkim po obecności piany, intensywnym, kwaśnym zapachu i smaku a w dalszej kolejności samoistnym wylewaniu się ze słoika. Właściwości odżywcze sfermentowanego miodu są praktycznie znikome – nie pomoże, a wręcz może zaszkodzić, dlatego lepiej go unikać!
Spożywanie miodu – jaka ilość miodu będzie odpowiednia?
Przeciwwskazania dotyczące spożywania naturalnego miodu pszczelego dotyczą przede wszystkim ilości miodu w codziennej diecie. Chociaż wydaje nam się, że miód to źródło zdrowia to także prawdziwa bomba kaloryczna. Doskonale zastępuje i zmniejsza apetyt na słodycze, ale podobnie potrafi uzależnić – miód to przecież w niemal 80% węglowodany! Ogólnie uznaje się, że profilaktyczna codzienna dawka miodu, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia to 1 g miodu na 1 kilogram masy ciała.
Kto powinien unikać spożywania miodu?
Co ciekawe, ilość ograniczeń w stosowaniu naturalnego miodu pszczelego jest naprawdę spora. Unikanie miodu w niektórych sytuacjach to po prostu konieczność. Kto nie powinien jeść miodu i dlaczego?
Osoby z nadwagą
Pierwszą grupą osób, która o słodyczach z miodem może tylko pomarzyć są osoby z nadwagą. W związku z dość dużą kalorycznością miodu i istotną zawartością węglowodanów w składzie miodu przy otyłości lepiej unikać stosowania miodu. Miód z diety należy wykluczyć również w przypadku insulinooporności – problemy z trawieniem cukrów mogą się spotęgować po spożyciu miodu.
Cukrzyca i inne choroby
Dla osób cierpiących z powodu cukrzycy miód może stanowić nawet bezpośrednie zagrożenie życia. Miód może też niekorzystnie wpływać na samopoczucie osób, u których wykryto podwyższone stężenie trójglicerydów czy stłuszczenie wątroby. Co ciekawe, jeśli jesteś wielkim miłośnikiem pszczelich słodkości nie trać nadziei – zawsze warto przedyskutować kwestię spożywania miodu z lekarzem prowadzącym, ponieważ w zależności od wyników i stanu zdrowia chorego lekarz może czasem zezwolić na przyjmowanie miodu. Gatunkiem, który jest często polecany w problemach z cukrzycą jest przede wszystkim miód akacjowy, wyróżniający się na tle innych miodów niskim indeksem glikemicznym.
Małe dzieci
Miód to nieodłączny element dziecięcej diety, stosowany zwłaszcza jako naturalny preparat w walce z przeziębieniami. Nie dla wszystkich maluchów miód jest odpowiedni – nie można podawać go szczególnie dzieciom w wieku poniżej 1. roku. Obecne zalecenia zalecają podawanie miodu dzieciom po ukończeniu 1. roku życia ze względu na ryzyko wystąpienia botulizmu niemowlęcego u młodszych dzieci po spożyciu miodu. To bardzo niebezpieczna choroba spowodowana przez laseczki jadu kiełbasianego, który może się znaleźć w skażonym miodzie.
Osoby uczulone na produkty pszczele
Uczulenie na pyłki i inne produkty pszczele to kolejna sytuacja, w której lepiej nie korzystać z naturalnego miodu pszczelego. Miód, nawet po procesie filtracji, klarowania i przy uważnym rozlewaniu go do słoików zawsze zawiera niewielkie domieszki pyłku pszczelego, które u alergika mogą wywołać ostrą reakcję alergiczną. Nic dziwnego – miód to produkt w 100% naturalny, który produkują żywe zwierzęta. Dla pszczół pyłek jest tak samo wartościowym produktem jak nektar i w środowisku ulowym te dwa produkty pszczele nieustannie się mieszają.
Inne sytuacje, w których lepiej zwrócić uwagę na ilość spożywanego miodu
Zgaga
Skłonność do występowania nadkwasoty może być potęgowana przez słodki dar pszczelego roju. Jeśli borykasz się z nawracającą zgagą stosuj miód raczej w niewielkich ilościach – duża dawka miodu może doprowadzić do uciążliwych dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Ciąża
Miód w ciąży jest raczej odradzany, ale nie jest zabroniony. To przede wszystkim skuteczny, naturalny produkt wspomagający odporność przyszłej mamy. Z drugiej strony, rosnące dziecko, które potrzebuje coraz więcej miejsca i zaczyna uciskać narządy wewnętrzne może doprowadzić do nasilenia niektórych dolegliwości często spotykanych w ciąży – zgagi czy mdłości. Można stosować go w ciąży, ale z umiarem!