Który miód jest najzdrowszy na serce?


Zdrowotne właściwości naturalnego miodu pszczelego są znane nie od dziś. Miód pozytywnie wspomaga odporność, pomaga zwalczyć uciążliwe problemy trawienne, idealnie komponuje się z różnymi smakami i pozwala zredukować ilość białego cukru w diecie… Leczniczych właściwości miodu jest naprawdę wiele. Naturalny miód prosto od pszczelarza to też doskonałe źródło zdrowia dla osób walczących z problemami krążenia i chorobami serca. Jak działa miód na serce i jaki miód wybrać, aby mieć pewność, że pozytywnie wspiera pracę tego najważniejszego mięśnia w naszym organizmie? Dzisiaj pod lupę bierzemy miody najlepsze dla sercowców!

jaki miód na serce właściwości

Naturalny miód pszczeli – źródło zdrowia wprost z pasieki!

Miód pszczeli to potężna broń w walce z różnymi chorobami. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego, białego kryształu a codzienne podjadanie miodu już w niewielkich porcjach może zdecydowanie przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Liczne badania, prowadzone na całym świecie dowodzą, że produkt pracy pszczelego roju oprócz węglowodanów zawiera jeszcze wiele innych substancji, które pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu. 

Skład miodu pszczelego w zależności od odmiany

Miód pszczeli, w zależności od odmiany różni się pod względem składu a zarazem właściwości. Wszystkie gatunki miodu składają się w dużej mierze z węglowodanów i wody, ale bardziej istotne pod kątem właściwości są składniki miodu, które występują w mniejszych ilościach – aminokwasy, białka, enzymy, składniki mineralne i witaminy. Niezależnie od tego, czy sięgasz po miody naturalne czy miody z naturalnymi dodatkami wszystkie one są źródłem wysoko cenionych substancji przeciwutleniających. Nic dziwnego, że miód pszczeli jest uznawany za naturalny antybiotyk i można go stosować zarówno we wspomaganiu leczenia, jak i profilaktyce – m.in. chorób serca.

Czym powinien się charakteryzować miód dla osób z problemami układu krążenia?

Miód, który będzie odpowiedni dla osób borykających się z różnymi chorobami układu krążenia to produkt, który przede wszystkim powinien być bogaty w biopierwiastki. Niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca jest magnez, którego źródłem jest m.in. miód gryczany. W leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia duże znaczenie ma też rutyna, która działa uelastyczniająco i wzmacnia naczynia krwionośne. Warto wybierać także gatunki bogate w żelazo i flawonoidy wzmacniające pracę serca.

Zapoznaj się z naszą oferta produktów zdrowotnych

Gatunki miodu polecane dla sercowców

Miód gryczany

Jednym z najzdrowszych a zarazem najbardziej poszukiwanych gatunków miodu jest nektarowy miód gryczany, powstający w wyniku pobierania przez pszczoły nektaru z kwiatów gryki zwyczajnej. To odmiana miodu, którą łatwo można rozpoznać wizualnie – jest to bardzo ciemny, wręcz czarny, czasem z charakterystyczną, lekko czerwoną poświatą. Naturalny miód gryczany wyróżnia się też dość długim czasem krystalizacji. 

Pod względem właściwości leczniczych miód gryczany jest uważany za jeden z najsilniej działających antybiotycznie gatunków. Miód gryczany to gatunek, który działa silnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie ze względu na znaczną zawartość związków fenolowych i biopierwiastków. Dla osób, które mają problem z chorobami układu krążenia to dobry wybór, gdyż miód gryczany zawiera sporo żelaza i rutyny w porównaniu do innych miodów.

Miód spadziowy

Za najzdrowszy miód dostępny w Polsce uznaje się często naturalny miód ze spadzi iglastej. Miody spadziowe, wyróżniające się na tle innych gatunków nie tylko sposobem powstania, ale i charakterystycznym, ziołowym posmakiem i intensywnym aromatem świetnie wpływają na pracę układu krążenia. Co ciekawe, w składzie miodu spadziowego może być nawet 9-krotnie więcej biopierwiastków niż w miodach nektarowych. Zarówno miód ze spadzi iglastej, jak i miód ze spadzi liściastej znajduje zastosowanie w leczeniu miażdżycy.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy to dla wielu pszczelarzy pierwszy gatunek miodu nektarowego podbierany wiosną. Jest to kolejny gatunek bardzo prosty do odróżnienia na tle innych miodów – miód rzepakowy wyróżnia się bardzo jasnym, wręcz białym zabarwieniem i krótkim czasem krystalizacji. Pod względem składu dużą część miodu rzepakowego stanowią cukry proste. Z miodu rzepakowego warto skorzystać szczególnie w przypadku arytmii i chorobach naczyń wieńcowych

Miody świata – miód eukaliptusowy i miód kasztanowy

Pozytywny wpływ na układ krążenia mają też egzotyczne miody, które coraz częściej możemy znaleźć także w sprzedaży w Polsce. Do najbardziej cenionych gatunków wśród miodów świata, które warto polecić osobom pragnącym wzmocnić swoje serce i naczynia krwionośne można zaliczyć miód eukaliptusowy i miód kasztanowy. Godny uwagi jest szczególnie miód kasztanowy, który zawiera witaminę C, witaminę B i żelazo, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego.

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w lecznictwie i profilaktyce, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2021, 114-124.

E.Alagwu, J.Okwara, R.Neli, E.Osim: Effect of honey intake on serum cholesterol, triglycerides and lipoprotein levels in albino rats and potential benefits on risks of coronary heart disease, Nigerian Journal of physicological sciences, 2011, 161-165.