Miód kremowany – co to jest?


Rynek pszczelarski na przestrzeni ostatnich lat dynamicznie się zmienia. Podobnie, jak w wielu innych branżach klient jest coraz bardziej wymagający a konkurencja nie śpi! W takiej sytuacji pszczelarze szukają nowych sposobów na przekonanie do swojego miodu nowych osób. Chociaż dobrej jakości naturalny miód pszczeli ma szerokie grono zwolenników i nie potrzebuje ulepszaczy, coraz więcej osób szuka w produktach pszczelich czegoś nietypowego, przyciągającego uwagę. Odpowiedzią na te zapotrzebowania klientów może być miód kremowany. Co to jest? Jak powstaje i jaki sprzęt pszczelarski trzeba kupić, aby rozpocząć swoją przygodę z kremowaniem miodu?  

miód kremowany co to jest kremowanie miodu

Co to jest miód kremowany?

Miód kremowany to nic innego jak naturalny miód pszczeli poddany obróbce – procesowi kremowania. Dzięki takiemu zabiegowi możemy zatrzymać naturalny proces krystalizacji miodu, któremu ulega praktycznie każdy miód odmianowy. Czas krystalizacji miodu, czyli przemiana z formy płynnej (patoki) w formę skrystalizowaną (krupiec) jest uzależniony m.in. od zawartości glukozy i wody w miodzie. To z tego powodu miody spadziowe czy akacjowe potrafią bardzo długo zachować swoją płynną postać podczas, gdy miód rzepakowy praktycznie w kilka dni po wirowaniu przybiera postać stałą. 

Miód kremowany – ciągle płynny!

Chociaż miód po procesie kremowania nie przypomina swojej naturalnie płynnej konsystencji – jest kremowy, swobodnie spływa z łyżki, ale jest gęstszy i często przybiera barwę skrystalizowanego już miodu sięga po niego coraz więcej osób. Półpłynny, kremowy miód, jak często inaczej nazywany jest miód kremowany to gratka dla miłośników słodkości, którzy nie przepadają za mozolnym skrobaniem miodu ze słoika. Miód w półpłynnej formie kremu idealnie rozsmarowuje się na kanapkach i stanowi świetny składnik koktajli czy sałatek. Używając naturalnego, skrystalizowanego miodu w kuchni przed wymieszaniem go z innymi substancjami musielibyśmy go najpierw rozpuścić – miód kremowany tego nie potrzebuje! To duże ułatwienie dla miłośników naturalnej, pszczelej słodyczy

Spróbuj naszych słodyczy na bazie miodu pszczelego

Miód kremowany kontra miód niekremowany – porównanie właściwości

Proces kremowania miodu absolutnie nie ma wpływu na prozdrowotne właściwości tego płynnego złota, jak często jest określany miód. Miód po procesie kremowania nadal pozytywnie wpływa na odporność, dostarcza solidną dawkę energii i pomaga łagodzić wiele uciążliwych dolegliwości, począwszy od problemów trawiennych a skończywszy na kłopotach z zasypianiem. Miód kremowany ma same plusy! Jedynym minusem może być jego… kaloryczność, ale kto by się tym przejmował!

Jak powstaje miód kremowany?

Kremowanie miodu to prosty proces intensywnego mieszania miodu, dzięki któremu kryształy powstające w procesie naturalnej krystalizacji miodu są rozbijane. Kremowanie miodu pod kątem chemicznym bazuje na tym, że powtórna krystalizacja zachodzi zdecydowanie wolniej niż krystalizacja pierwotna – to dlatego miód po procesie kremowania ma przyjemną, półpłynną konsystencję miękkiego masła.  

Jakie miody warto kremować?

Większość pszczelarzy do kremowania wykorzystuje jasny miód podbierany na początku sezonu – idealny do tego jest miód rzepakowy czy miód wielokwiatowy. W sprzedaży możemy znaleźć także np. kremowany miód lipowy. Rzadko spotykane jest kremowanie innych gatunków takich, jak np. miód spadziowy czy miód akacjowy, które występują w niewielkich ilościach i charakteryzuje je zdecydowanie dłuższy czas krystalizacji.

Jaki sprzęt pszczelarski jest potrzebny do kremowania miodu?

W zależności od tego, jak dużo miodu mamy do skremowania można wybrać proste urządzenia do kremowania miodu bez płaszcza grzewczego lub urządzenia do kremowania miodu z płaszczem grzewczym. Są dostępne w sprzedaży w różnych wariantach – najprostsze urządzenia tego typu mogą jednocześnie skremować około 50 l miodu.  Istnieje też możliwość zakupu urządzeń do kremowania miodu nakładanych na wiadro, które pasują do powszechnie wykorzystywanych w polskich pasiekach wiader polipropylenowych na miód. Warto pamiętać o tym, że kremownicę do miodu można kupić w ramach dofinansowania dla pszczelarzy – o zasady przyznawania dotacji i inne szczegóły najlepiej dopytać w lokalnym Kole Pszczelarskim.

Jak wygląda kremownica do miodu?

Urządzenie do kremowania miodu ma budowę bardzo podobną do miodarki i innych urządzeń pasiecznych. Składa się z bębna wykonanego ze stali nierdzewnej, wewnątrz którego znajduje się charakterystyczne mieszadło, które uciera miód w trakcie kremowania. Jeśli urządzenie jest dodatkowo wyposażone w płaszcz grzewczy może być wykorzystywane także do dekrystalizacji miodu.

Kremownice dla profesjonalnych pasiek

Bardziej skomplikowane urządzenia do kremowania miodu są przeznaczone dla właścicieli większych pasiek i pasiek profesjonalnych. Te zaawansowane technologie najczęściej łączą w sobie funkcje kremowania, pompowania i dozowania miodu – wszystko po to, aby cały proces przebiegł maksymalnie sprawnie i przy jak największej wydajności. 

Miód kremowany – i co dalej? Miody z naturalnymi dodatkami

Kremowanie miodu to nowy trend, który szybko spotkał się z aprobatą miłośników miodu. Dla pszczelarza to szansa na urozmaicenie asortymentu i ułatwienia sprzedaży tych gatunków, które często są pomijane przez klientów. Dla klienta to szansa na pozyskanie miodu o pożądanej konsystencji – nie mocno lejącej, ale też nie skrystalizowanej, która nie zmienia się w czasie. 

Odpowiedzią na oczekiwania rynku są też miody kremowane z różnymi dodatkami. Najczęściej są to miody z naturalnymi dodatkami takimi, jak przyprawy czy liofilizowane owoce. To nie tylko pszczelarska ciekawostka, ale też dodatkowe poszerzenie oferty pasieki. Miody kremowane z dodatkami to idealne prezenty na każdą okazję – nawet osobom, które nie przepadają za miodem na pewno przypadną do gustu!