Miód na cholesterol. Wyjaśniamy wątpliwości!


Cholesterol to zmora XXI w. Prędzej czy później z podwyższonym poziomem cholesterolu będzie borykać się właściwie każdy z nas. Prowadzenie zdrowego stylu życia i zdrowe odżywianie może pomóc zminimalizować ryzyko podwyższonego cholesterolu w przyszłości. Co ma z tym wspólnego miód? Jaki miód wybrać, aby nie martwić się o cholesterol w przyszłości? Jakie składniki miodu odpowiadają za poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dzisiejszym artykule!

miód a cholesterol HDL jak obniżyć miodem

Cholesterol – co to tak właściwie jest?

Pod względem chemicznym cholesterol to substancja lipidowa zaliczana do steroli zwierzęcych. W naszym organizmie możemy wyróżnić dwa rodzaje cholesterolu: cholesterol oznaczany symbolem HDL i cholesterol oznaczany symbolem LDL. Nie każdy cholesterol ma negatywny wpływ na organizm – destrukcyjny dla człowieka jest tylko cholesterol HDL. W każdym organizmie cholesterol pełni wiele ważnych funkcji – m.in. wchodzi w skład błon komórkowych, uczestniczy w syntezie witaminy D w naszym organizmie czy poprawia funkcjonowanie mózgu. 

Profilaktyka cholesterolu a miód

Jednym z najczęstszych zaleceń, które pozwalają zapanować nad poziomem „złego” cholesterolu HDL jest dieta i odpowiedni styl życia. Rezygnacja z mocno przetworzonej żywności, unikanie słodyczy i fast foodów w zamian za bogactwo warzyw i owoców – to jedna z wielu recept na uregulowanie poziomu cholesterolu w granicach normy. 

Co miód ma wspólnego z poziomem cholesterolu?

Pomimo, że nie zostało udowodnione, że naturalny miód pszczeli potrafi obniżyć poziom złego cholesterolu w naszym organizmie, liczne badania potwierdzają korzystny wpływ miodu pszczelego na układ sercowo-naczyniowy. Istnieje jednak uzasadnione podejrzenie, że naturalny miód pszczeli może pomóc w redukcji poziomu cholesteroli ze względu na zawartość w nim związków fenolowych. To jednak pole do specjalistycznych badań na kolejne lata.

Poznaj naszą ofertę pszczelich produktów zdrowotnych

Miód a choroby układu sercowo-naczyniowego

Miód prosto z pasieki wspiera pracę serca, pomaga uniknąć miażdżycy i działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Leczniczych właściwości miodu jest naprawdę wiele – pomaga on także w walce z wolnymi rodnikami, wzmacnia i uelastycznia żyły… Trzeba jednak wiedzieć, po jaki miód sięgnąć, aby cieszyć się tymi wszystkimi pozytywnymi rezultatami naraz!

Jaki miód na cholesterol? 

W związku z brakiem jednoznacznych badań potwierdzających korzystny wpływ miodu na poziom cholesterolu trudno wskazać jeden gatunek miodu, który pozwoli uniknąć problemów z cholesterolem w przyszłości. Tutaj faworyt może być tylko jeden!

Miód gryczany – królewski miód na cholesterol

Ciemny miód o ostrym smaku i intensywnym zapachu jest najczęściej polecany osobom chorym na serce. Miód z kwiatów gryki zwyczajnej ma właściwości uealstyczniające naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Flawonoidy obecne w tym miodzie regulują przepuszczalność naczyń włosowatych, co wpływa na pracę mięśnia sercowego. To gatunek wyróżniający się też sprawdzonym działaniem przeciwmiażdżycowym, stosowany regularnie przyczynia się też do obniżenia ciśnienia.

Inne miody gatunkowe, o których warto pamiętać

Pomimo, że miód gryczany pod względem właściwości leczniczych dotyczących układu sercowo-naczyniowego nie ma sobie równych warto sięgnąć też po miody spadziowe (ze spadzi iglastej lub liściastej). Szeroko ceniony za bogaty skład i pozytywny wpływ na organizm jest też miód wrzosowy oraz miód nawłociowy. 

Jak stosować miód, aby zmniejszyć ryzyko podwyższonego cholesterolu w przyszłości?

Możliwości zastosowania miodu w codziennej diecie jest naprawdę mnóstwo. Miód jako dodatek do pieczywa, napoje z miodem, zdrowe przekąski z miodem… Aby cieszyć się pozytywnym wpływem miodu na organizm człowieka potrzebna jest przede wszystkim regularność – podobnie, jak przy stosowaniu lekarstw, tak i naturalne produkty pszczele trzeba stosować każdego dnia przez dłuższy czas, aby dostrzec rezultaty.

Miód w profilaktyce obniżania poziomu złego cholesterolu ma też niemałe znaczenie pod kątem całkowitej zmiany stylu życia. Często naturalne przetwory z miodem czy słodycze z miodem zamiast cukru to tak naprawdę pierwszy krok do żywieniowej rewolucji. Szklanka wody z miodem i cytryną to doskonały nawyk na początek zmiany stylu życia. Wyeliminowanie przetworzonej żywności i postawienie na dobra pochodzące z natury na pewno odbije się na stanie zdrowia poprawiając poziom „złego” cholesterolu.

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Wpływ miodu na przemiany metaboliczne zdrowych ludzi, Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2006, 145-154.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2021, s. 114-124.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Działanie miodu na serce i układ krążenia, Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2008, s. 176-184.