Miód na odporność. Który najlepszy?


Naturalne wspomaganie odporności w dzisiejszych czasach to doskonały sposób na walkę z atakującymi nas z każdej strony bakteriami i wirusami.  To absolutnie konieczne – nie tylko w stanach obniżonej odporności czy po przebytych chorobach. Ilość wirusów, które mogą nas zaatakować przyprawia o zawrót głowy. W trosce o zdrowie swoje i swoich bliskich postaw na naturalny miód pszczeli, który jest świetnym środkiem wspomagającym odporność. Jaki miód wybrać, jeśli zależy nam na wsparciu organizmu właśnie w walce z wszechotaczającymi nas infekcjami? Czy ma to tak naprawdę duże znaczenie? A może każdy miód pochodzący ze sprawdzonej pasieki będzie wspierał odporność?

miód na odporność jaki miód na odporność wybrać

Miód i jego cudowne właściwości lecznicze

Miód to zdecydowanie najpopularniejszy produkt pszczeli, spotykany praktycznie w każdym polskim domu. Chociaż lecznicze właściwości miodu są powszechnie znane, mało osób wie, że można go stosować w przypadku wielu różnych dolegliwości. Miód pomaga uniknąć problemów trawiennych, łagodzi napięcia, działa relaksująco a nawet… może pomóc uchronić się przed nowotworem! 

Jakie właściwości miodu mają wpływ na odporność człowieka?

Miód to przede wszystkim źródło węglowodanów. Oprócz nich w składzie miodu znajdziemy szereg innych substancji, które mają pozytywny wpływ na odporność człowieka. Są to m.in. kwasy organiczne, aminokwasy, peptydy, enzymy, witaminy i biopierwiastki, których w miodzie jest całkiem sporo. Dokładny skład miodu zależy od jego gatunku, ale i od lokalizacji pasieki. 

Pomimo to możemy ogólnie wskazać właściwości, które mają największy wpływ na odporność naszego organizmu. Miód działa:

- antybakteryjnie i przeciwwirusowo – jest uważany nawet za naturalny antybiotyk, przede wszystkim ze względu na obecność w składzie cennych enzymów; 

- przeciwzapalnie – pomaga zwalczyć stany zapalne, szczególnie w obrębie zatok i gardła;

- rozgrzewająco i napotnie – przy pierwszych objawach grypy i przeziębienia rozgrzewające działanie miodu może pomóc szybciej zwalczyć infekcję;

- wykrztuśnie – nawet w nawracających napadach kaszlu czy przy intensywnym katarze naturalny miód pszczeli pomaga udrożnić drogi oddechowe i „złapać oddech”.

Naturalny miód pszczeli to źródło łatwo przyswajalnych witamin – dla odporności szczególne znaczenie ma witamina A i C. W składzie miodu znajdziemy też cenne związki polifenolowe, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Jaki miód na odporność warto wybrać?

W Polsce mamy do wyboru wiele gatunków miodu – od przeróżnych odmian miodu nektarowego powstającego z nektaru roślin miododajnych po droższe i trudniej dostępne miody spadziowe. Które gatunki będą odpowiednie, jeśli zależy nam na budowaniu odporności?

Miód lipowy

Najbardziej rozpoznawalny gatunek miodu nektarowego w Polsce, słynący ze swoich leczniczych właściwości już od kilku wieków. Rozgrzewa, działa napotnie i przeciwgorączkowo – nic dziwnego, że chętnie jest stosowany w infekcjach dróg oddechowych przebiegających z wysoką temperaturą. Hamuje rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za choroby – dzieje się tak dzięki obecności substancji o charakterze antybiotycznym – związków polifenolowych i terpenów.

Miód wielokwiatowy

To gatunek miodu nektarowego, który powstaje na bazie nektaru różnych kwiatów, najczęściej roślin łąkowych i dziko rosnących. Niezależnie od terminu zbioru i bazy pożytkowej miody wielokwiatowe są źródłem enzymów, aminokwasów, witamin i innych substancji o charakterze przeciwwirusowym. Jest doskonałym dodatkiem do napojów a ze względu na delikatny smak jest polecany także dla dzieci i osób starszych.

Miód akacjowy

Miód pochodzący z nektaru kwiatów robinii akacjowej – charakterystycznego drzewa kwitnącego na biało – to jeden z bardziej pożądanych gatunków miodu nektarowego. Ze względu na przewagę w składzie fruktozy nad glukozą miód ten charakteryzuje się najniższą wartością indeksu glikemicznego spośród innych odmian miodu, wobec czego może być stosowany nawet w przypadku niektórych typów cukrzycy. Miód akacjowy wykazuje łagodne działanie antybiotyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu szybko pomaga rozprawić się z drobnoustrojami. 

Zobacz naszą ofertę miodów naturalnych

Miody z naturalnymi dodatkami

Ciekawą propozycją są miody z naturalnymi dodatkami, czyli miody poddane procesowi kremowania w specjalnych urządzeniach do kremowania miodu, do których dodaje się liofilizowane owoce lub przyprawy. Wybierając taki miód podwójnie wzmacniamy odporność  - np. miód z cytryną będzie łączył w sobie zdrowotne właściwości miodu z potężną dawką witaminy C, jaka kryje się w cytrynie. Podobne znaczenie dla naszej odporności ma miód z maliną, miód z czosnkiem czy miód z imbirem

Jak stosować miód, aby wspomagać odporność?

Aby zauważyć wzmacniające działanie naturalnego miodu pszczelego trzeba po niego sięgać regularnie, szczególnie w okresie zwiększonej aktywności wirusów – wiosną i jesienią. Można go wyjadać bezpośrednio ze słoika, ale lecznicze działanie miód będzie miał także w postaci roztworu wodnego – herbaty czy napary ziołowe np. napary z kwiatu lipy wzbogacone o miód będą miały zdecydowanie skuteczniejsze działanie. Miód można też dodawać do deserów, sałatek czy koktajli – możliwości na kulinarne, a zarazem zdrowotne wykorzystanie miodu jest naprawdę wiele!

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.