Miód na śniadanie. Pomysły na śniadaniowe potrawy z miodem
Miód to niezbędny element zdrowej i zrównoważonej diety. Naturalny miód wprost od pszczół dostarcza nie tylko solidnej dawki energii, ale niesie ze sobą wiele różnych korzyści zdrowotnych. Na pewno warto wybrać go zamiast tradycyjnego białego cukru. Sprawdź z nami, jakie potrawy śniadaniowe warto wzbogacić o miód i w jaki sposób przemycić go w codziennych posiłkach nawet, gdy niekoniecznie masz na niego ochotę rano! Zapraszamy do przeglądu 10 pysznych i inspirujących pomysłów na zdrowe śniadanie!
Miód pszczeli – dlaczego warto sięgnąć po niego na śniadanie?
Sprawdzony, naturalny miód z polskich pasiek to produkt rozpoznawalny na całym świecie. Wraz ze wzrostem świadomości na temat wartości odżywczych naszych posiłków i rosnącym zainteresowaniem zdrowym trybem życia miód pszczeli wraca do łask. Dzisiaj jest chętnie wybierany nie tylko jako alternatywa dla cukru i innych słodzików. Sięgamy po niego szczególnie także w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę czy przeziębienia. Regularnie stosowany miód pszczeli wzmacnia odporność i może być stosowany już od najmłodszych lat – dlaczego by nie skorzystać?
Aby regularnie sięgać po miód od pszczół warto włączyć go do chociaż jednego posiłku dziennie – w ten sposób bez problemu uwzględnimy dobową dawkę miodu w codziennym jadłospisie. Może być to właśnie śniadanie – to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia a ilość kombinacji, w których możemy wykorzystać miód jest naprawdę spora! Zapraszamy w pyszną, śniadaniową podróż!
Śniadanie na słodko. Pyszne propozycje, którym nie sposób się oprzeć!
1. Owsianki
Owsianki to jedne z najpopularniejszych potraw śniadaniowych – można je podawać na wiele sposobów: z dodatkiem świeżych owoców, z przyprawami, z warzywami a nawet solo. Miód dodany do owsianki zdecydowanie wzbogaci jej kaloryczność a także urozmaici smak! Świetna opcja nawet dla najbardziej wybrednych!
2. Jogurty i płatki śniadaniowe
Delikatna słodycz miodu doskonale komponuje się również w towarzystwie jogurtu czy płatków śniadaniowych podawanych tradycyjnie z mlekiem. Miód pasuje praktycznie do każdego rodzaju jogurtów i kefirów i wszystkich płatków – ryżowych, owsianych, kukurydzianych czy granoli. To też pyszny sposób na przemycenie miodu w diecie tych osób, które niekoniecznie przepadają za słodyczą prosto z ula – w wielu przypadkach dodatek miodu pszczelego do jogurtu może być praktycznie niewyczuwalny. W ten sposób możemy dodać do śniadania także zdrową porcję pyłku kwiatowego. Dodatek miodu i pyłku sprawi, że energia z takiego śniadania starczy na dłużej!
3. Koktajle i smoothies
Idealnym rozwiązaniem śniadaniowych dla zabieganych, którym niekoniecznie rankiem chce się spędzać czas w kuchni są koktajle i smoothies. To zdrowa porcja energii bazująca przede wszystkim na owocach i warzywach. Miód w koktajlach lub smoothie łagodzi smak niektórych składników – np. szpinaku czy innych warzyw zielonych. To także przyjemne urozmaicenie a zarazem zdrowa dawka węglowodanów – miód prosto od pszczół świetnie nadaje się do tego celu!
4. Kanapki z miodem i inne, zdrowe słodycze
Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa kanapki z białym twarogiem i miodem? To jedna z najpyszniejszych dziecięcych słodyczy sprzed lat! Wiele osób nadal chętnie dodaje miód do kanapek – zwłaszcza ten, który jest w stanie płynnym lub występuje w postaci skremowanej. Miody z naturalnymi dodatkami to składnik też wielu innych propozycji śniadaniowych – np. zdrowych batoników proteinowych i innych słodyczy, którymi możemy posilić się w porze lunchu bez wyrzutów sumienia!
Spróbuj naszych słodyczy na bazie miodu pszczelego
5. Omlety, naleśniki i pancakes
Naleśniki i placuszki to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia! Gofry, omlety czy pancakes w towarzystwie musów owocowych i miodu na pewno wprawią Cię w dobry humor! W ten sposób możemy zadbać także o zdrowie najmłodszych – wszystkie dzieci uwielbiają naleśniki i placuszki! Chociaż wydaje się to banalne, sposobów na tego typu śniadanie jest naprawdę wiele – zwykłe naleśniki możemy zastąpić tymi owsianymi lub marchewkowymi a placuszki usmażyć z banana czy serka wiejskiego. Nudy nie ma!
6. Zapiekane owoce i musy
Dla osób, które raczej koncentrują się na wieczornych posiłkach i rano niekoniecznie mają ochotę na słodkie co nieco także mamy ciekawą propozycję z miodem – zapiekane owoce i musy to szybkie w przygotowaniu, urozmaicające codzienny jadłospis posiłki. W sam raz na początek kolejnego intensywnego dnia!
Śniadanie na wytrawnie. Czy da się z miodem?
7. Sałatki
Miód pasuje nie tylko do słodkich propozycji śniadaniowych – najlepszym dowodem na to są sałatki. Możemy w nich wykorzystać miód dodając go do sosu lub dressingu – w ten sposób miód doskonale komponuje się z większością mięs i warzyw. Aby urozmaicić propozycje śniadaniowe do sałatki można też użyć pieczonych warzyw w miodzie. Po prostu pycha!
8. Miodowe wypieki
Kto powiedział, że śniadanie z miodem musi być wyłącznie słodkie? Jest wiele przepisów, w których miód pojawia się jako słodzik, ale w końcowej wersji wypieku jego słodycz nie jest wyczuwalna. Jeśli masz więcej czasu możesz pokusić się o przygotowanie zdrowego chleba z miodem lub bułeczek śniadaniowych zastępując porcję cukru naturalnym produktem z pasieki. Na pewno się nie zawiedziesz!
9. Tosty
Tosty to jedna z najczęstszych propozycji śniadaniowych Polaków. Klasyczne opiekane kanapki można zastąpić czymś niecodziennym – dodając do tostów właśnie miód. Efekt? Rewelacyjny! Miód doskonale sprawdzi się też w roli dodatku np. do tostów francuskich.
10. Miód z serem
Naturalne miody pszczele doskonale komponują się w towarzystwie różnego typu serów. Jeśli jesteś miłośnikiem serów takich, jak camembert, brie czy lazur wykorzystaj miód a będziesz przyjemnie zaskoczona/y! Miód z wytrawnymi serami można jeść nie tylko bezpośrednio, ale także zapiekając tego typu ser w piekarniku i polewając go miodowym sosem.
Co jeszcze z miodem na śniadanie? Miód w śniadaniowych napojach
Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu już planujesz jutrzejsze śniadanie! Nie sposób jednak na koniec nie wspomnieć o najpopularniejszym zastosowaniu miodu – jako dodatek do napojów. Herbata, kawa a może kakao lub lemoniada? Praktycznie każdy napój pasuje do miodu!