Na co pomaga miód kasztanowy? Właściwości i zastosowanie
Egzotyczne miody świata coraz częściej przyciągają miłośników naturalnych, pszczelich słodkości. Gatunki miodu popularne w Polsce, chociaż często stosowane to jednak za mało, żeby zaspokoić potrzeby klientów. Nikogo nie dziwi już na sklepowych półkach miód lawendowy, miód pomarańczowy czy migdałowy. Jednym z ciekawszych odmian miodu nektarowego jest miód kasztanowy. Jak smakuje i jak wygląda prawdziwy miód kasztanowy i w jakich schorzeniach jest zalecany? Jak powstaje? Dzisiaj zapraszamy w podróż na Południe, gdzie powstaje pyszny miód prosto z kasztanów!
Miód kasztanowy – specyficzny gatunek!
Miód z kwiatów kasztanowca to gatunek miodu nektarowego, wobec którego nie można przejść obojętnie. Jego wyrazisty smak i aromat a także kolor powodują, że przyciąga uwagę a osobom, które spróbują tego wyjątkowego gatunku miodu na długo zapada w pamięć.
Jak wygląda miód kasztanowy?
Miód pozyskany z nektaru kwiatów kasztanowca jadalnego to miód o bardzo ciemnym, brązowym zabarwieniu. Charakteryzuje się dość długim czasem krystalizacji dzięki obecności w przeważającej części fruktozy – dzięki temu przez wiele miesięcy pozostaje w stanie płynnym.
Jak smakuje miód z kasztanów?
Ten nietypowy, egzotyczny dla nas miód ma bardzo wyrazisty, wręcz gorzkawy smak. Jeśli chodzi o walory smakowe, często jest stawiany na 1 miejscu wśród miodów o najbardziej ostrym smaku – zdecydowanie deklasuje inne gatunki takie, jak miód spadziowy czy miód lawendowy. Dla osób, którym zależy na korzystaniu z dobroczynnego wpływu miodu a niekoniecznie na miodowej słodyczy miód kasztanowy to idealny wybór! Tego typu miody sprawdzą się też jako prezenty na każdą okazję – miód kasztanowy to jeden z ciekawszych, ale nadal dość rzadko spotykanych gatunków. A szkoda!
Jak rozpoznać miód kasztanowy wśród innych gatunków?
Oprócz wyjątkowego smaku i intensywnego aromatu miód nektarowy kasztanowy można rozpoznać jeszcze po… cenie. W związku z tym, że to miód importowany zza granicy jest sporo droższy i dużo trudniejszy do pozyskania od rodzimych miodów naturalnych. Cena za kilogram takiego miodu może sięgnąć nawet 100 zł, ale ten gatunek jest wart każdej ceny!
Sprawdź naszą ofertę egzotycznych miodów
Gdzie i w jaki sposób jest pozyskiwany miód kasztanowy?
Miód kasztanowy to wyjątkowy gatunek miodu nektarowego, który jest pozyskiwany powszechnie na południu Europy. Z miodu kasztanowego słyną greckie i macedońskie pasieki, gdyż to właśnie tam kasztan jadalny występuje pospolicie. Najbardziej rozpoznawalne są francuskie kasztany z Placu Pigalle, ale te okazałe drzewa powszechnie występują też w dużych ilościach we Włoszech czy Hiszpanii.
Pragniesz miodu kasztanowego? Musisz uzbroić się w cierpliwość!
Kasztan jadalny – to drzewo należące do rodziny bukowatych, które jest cenione nie tylko ze względu na cenny nektar, ale też i na smaczne owoce. Jednak miód pozyskiwany z nektaru kasztana jadalnego jest bardzo cenny – po raz pierwszy kasztany kwitną nawet po 20 lub 30 latach od zasadzenia. W naszym klimacie kasztan jadalny raczej nie występuje ze względu na ryzyko przemarznięcia. Stąd miód kasztanowy dostępny w Polsce pochodzi zawsze zza granicy.
Właściwości lecznicze miodu kasztanowego
Właściwości miodu kasztanowego wynikają poniekąd z właściwości kasztana jadalnego, którego owoce mają pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia: obniżają ciśnienie i uszczelniają naczynia krwionośne. Podobnie i miód kasztanowy – jest wykorzystywany w leczeniu nadciśnienia i problemów żylnych takich, jak np. żylaki.
Skład miodu kasztanowego
Miód z kasztanów jest ceniony też przede wszystkim ze względu na swoje antyseptyczne właściwości, dzięki czemu można stosować go w procesach powierzchniowego leczenia ran i drobnych otarć. Blokowanie rozwoju bakterii i niszczenie patogenów jest możliwe dzięki dużej zawartości enzymów i inhibiny.
Miód kasztanowy to też cenne źródło wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – w jego składzie znajdziemy witaminę B i C, żelazo, magnez, wapń i inne biopierwiastki. Jest doskonałym wsparciem dla osłabionego organizmu np. po chorobie – warto sięgnąć po niego także w przypadku niedoborów. Śmiało można wybrać ten miód w procesach rekonwalescencji ze względu na to, że jest lekkostrawny. Miód kasztanowy można też wykorzystać jako naturalny suplement diety wzmacniający kości. Podobnie, jak inne gatunki miodu pozytywnie wpływa na odporność a stosowany regularnie pomaga uniknąć zachorowania na grypę i przeziębienie.
Miód kasztanowy – komu jeszcze polecamy?
Miód kasztanowy można stosować także w schorzeniach układu trawiennego – m.in. w problemach z trzustką czy żołądkiem. Działa łagodząco i wspomagająco, może pomóc też w regulacji perystaltyki jelit. Cenny miód z kasztanów to też doskonałe wsparcie dla zmęczonej skóry – stosowany w formie maseczki pomaga łagodzić zmiany skórne, wspomaga leczenie trądziku i działa odświeżająco.
Bibliografia:
Beşir DAĞ,Recep SIRALI,Zekai TARAKÇI: Investigation Of Some Properties Of Chestnut Honey Produced In Black Sea Region Of Turkey, Batman University Journal of Life Sciences, 7(2), 2017.