Rola miodu w schorzeniach układu oddechowego


W ostatnich latach produkty pszczele wracają do łask. W dobie rosnącej liczby infekcji, przy globalnej pandemii i przy niesłychanie szybkim tempie życia, jakie mamy współcześnie wracamy do natury. Okazuje się, że miód, pierzga pszczela czy inne produkty prosto z pasieki mogą naprawdę skutecznie pomóc w infekcjach układu oddechowego i nie tylko! Jak donosi literatura, regularne stosowanie miodu może mieć pozytywny wpływ na organizm nawet w przypadku przewlekłych chorób układu oddechowego. Jaki miód wybrać dla chorego z zapaleniem płuc, astmą a jaki będzie odpowiedni w przypadku leczenia kataru, przeziębienia i kaszlu? Jaki miód będzie odpowiedni na zatoki? 

miód w infekcjach układu oddechowego jaki miód na układ oddechowy

Naturalny miód pszczeli prosto z pasieki – przekonaj się sam, że to naprawdę skuteczne!

W medycynie ludowej miody naturalne obecne są od pokoleń. Dzisiaj regularne stosowanie miodu jest często efektem nie tylko miodowych kuracji, ale też zdrowego stylu życia i rosnącej świadomości na temat tego, co i jak jemy. To wszystko ma znaczenie dla naszego stanu zdrowia – miód jest tego doskonałym przykładem. Na rosnące zainteresowanie miodem, pyłkiem pszczelim czy pierzgą wpływa też popularyzacja pszczelarstwa i rosnąca różnorodność produktów pszczelich dostępnych na rynku – m.in. dostępne w sprzedaży miody z naturalnymi dodatkami, które pysznie smakują solo albo nadają się jako sos np. do gofrów czy lodów. 

Spróbuj produktów z naszej oferty pyłków pszczelich

Skład miodu a jego wpływ na choroby układu oddechowego

Miód prosto od pszczelarza to źródło nie tylko węglowodanów. Chociaż w większości to właśnie one kryją się we wnętrzu słoika z miodem, nie brakuje tu też innych, zdecydowanie bardziej wartościowych dla organizmu substancji. Miód pszczeli to m.in. źródło aminokwasów, kwasów organicznych, flawonoidów, peptydów, białek, enzymów czy witamin. Niezwykle wartościowe są też biopierwiastki, których już naprawdę niewielka ilość gwarantuje lecznicze działanie miodu. Skład poszczególnych gatunków miodu różni się nie tylko w zależności od odmiany – jest on uzależniony nawet od lokalizacji pasieki!

Jakie choroby układu oddechowego możemy leczyć miodem?

Zanim przejdziemy do tego, po jaki miód konkretnie sięgnąć wróćmy na chwilę do schorzeń układu oddechowego. Leczenie których z nich możemy wspierać korzystając z naturalnego miodu pszczelego? Najpopularniejsze choroby, które w domowym zaciszu można leczyć miodem to:

- katar i kaszel,

- zapalenie zatok,

- ból gardła,

- alergie,

- zapalenie oskrzeli,

- wspomagająco w zapaleniu płuc.

Jaki miód na układ oddechowy?

Każdy miód – pod warunkiem, że stosowany regularnie – będzie korzystnie wpływał na odporność organizmu a więc zmniejszy ryzyko zachorowania na schorzenia układu oddechowego, zwłaszcza te sezonowe, jak katar czy kaszel. Warto jednak wiedzieć, które odmiany miodu wyjątkowo pozytywnie wpłyną na stan narządów układu oddechowego! Są to:

Miód spadziowy

Ten królewski gatunek miodu pozyskiwany jest ze spadzi liściastej (z lasów liściastych, np. z klonów, lip, drzew owocowych czy brzóz) lub ze spadzi iglastej (z lasów iglastych, zwłaszcza z sosen, świerków, jodły czy modrzewia). Wyróżnia go bardzo ciemne zabarwienie, dość długi czas krystalizacji i nieporównywalny z żadnym innym gatunkiem miodu aromatyczny, nieco ziołowy zapach. Nietypowy sposób powstania miodu spadziowego – nie jest wytwarzany przez pszczoły w oparciu o nektar a o wydzielinę czerwców i mszyc żerujących na igłach i liściach drzew – powoduje, że miód ten cechuje się innym składem niż miody nektarowe. W miodach spadziowych zawartość biopierwiastków może być nawet 9-krotnie większa niż w miodach nektarowych! Nic dziwnego, że ten gatunek jest absolutnie wyjątkowy i wykazuje silne działanie prozdrowotne.

Miód gryczany

Miód gryczany to kolejny gatunek wśród ciemnych, mocno aromatycznych miodów. To miód nektarowy pozyskiwany z nektaru kwiatów gryki zwyczajnej. Jest ceniony szczególnie ze względu na zawartość rutyny, która nie tylko wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych, ale ma pozytywny wpływ także na przyswajalność witaminy C. Dodatkowo miód gryczany jest bogaty w sole mineralne i inne substancje, które wzmacniają odporność. To bardzo pożądany gatunek także ze względu na wysoką aktywność antybiotyczną – dzięki temu skutecznie działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Miód lipowy

Katar, kaszel i ból gardła to często jedne z pierwszych symptomów grypy. W walce z nimi pomoże sprawdzony przez pokolenia miód lipowy. Powstający z nektaru kwiatów lipy miód jest chętnie stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Ma delikatny, przyjemny ale zarazem nieco ostry i charakterystyczny smak. Idealnie komponuje się z herbatą czy innymi napojami. Miód lipowy ma działanie napotne i przeciwgorączkowe, przyjemnie rozgrzewa i pomaga w szybkim łagodzeniu dolegliwości bólowych.

Miód wrzosowy

Trudno dostępny gatunek miodu nektarowego, którego ceny mogą sięgnąć nawet 80 złotych za słoik. Miód wrzosowy jest w pełni wart każdej wydanej na niego złotówki – to kolejna odmiana miodu nektarowego charakteryzująca się wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód z nektaru kwiatów wrzosu jest polecany zwłaszcza w leczeniu zapalenia zatok – ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe a dodatkowo wzmacnia odporność.

Miód wielokwiatowy

Delikatny miód powstały z nektaru wielu roślin miododajnych – unikatowy, bo za każdym razem inny. Tą odmianę miodu polecamy szczególnie osobom cierpiącym z powodu astmy czy alergii – łagodnie wzmacnia i łagodzi nieprzyjemne objawy.

Miód sekcyjny i żucie plastra miodu

Osobom, które borykają się z przewlekłymi zapaleniami zatok, gardła czy często powracającym kaszlem polecamy miody sekcyjne. Coraz więcej pasiek ma w swojej ofercie nie tylko miód w słoiku, ale również fragment plastra, wewnątrz którego znajduje się pszczeli przysmak – miód. Żucie takiego plastra to skuteczna broń w walce z kaszlem i katarem – szczególnie w powracających problemach z zatokami czy migdałkami.

Jak jeść miód, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?

Przede wszystkim: regularnie! Nieważne, czy sięgniesz po miód jako dodatek do kawy czy herbaty, wybierzesz żucie plastra miodu czy stworzysz wzmacniającą miksturę z miodu, czosnku i cebuli. Sporadyczne sięganie po miód nie zagwarantuje Ci ani efektu leczniczego, ani nie wzmocni odporności. Dlatego też warto sięgać po miód każdego dnia!

Bibliografia:

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.