Właściwości miodu nawłociowego. Na co działa? Zastosowanie
Naturalny miód pszczeli to nie tylko pyszna słodycz prosto od pszczół, ale też cenny suplement diety prosto z natury. Jest źródłem wielu ważnych substancji dla organizmu człowieka – enzymów, biopierwiastków a nawet flawonoidów. To absolutnie wyjątkowy gatunek – już sama nazwa rośliny, z której powstaje ten unikatowy miód jest niezwykła. Czym jest nawłoć i dlaczego miód nawłociowy jest jednym z najzdrowszych miodów odmianowych dostępnych w Polsce? Na czym polega jego wyjątkowość? Dzisiaj przyjrzymy się bliżej temu, jak i kiedy powstaje ten gatunek miodu i jak go wykorzystać, aby poprawić stan swojego zdrowia!
Czym wyróżnia się miód nawłociowy?
Miód nawłociowy to typowy miód nektarowy – powstający z nektaru roślin miododajnych – miód dość rzadko spotykany w Polsce. Najczęściej można natknąć się na ten gatunek w pasiekach zlokalizowanych w południowo-wschodniej Polsce – na Lubelszczyźnie lub na Roztoczu. Jest pozyskiwany z nektaru kwiatów nawłoci pospolitej (Solidago virgauera L.), która charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem kwiatów. Jest to roślina pospolicie spotykana szczególnie na obszarach niezagospodarowanych przez człowieka, gdzie występuje licznie ze względu na bardzo szybkie rozprzestrzenianie się tego gatunku i zazwyczaj jest uznawana za chwast. Nawłoć spotkamy więc np. przy drogach szybkiego ruchu i innych tego typu miejscach. Bardziej rozpoznawalna nazwa tej rośliny to mimoza. Kwitnie zwykle w pierwszej połowie sierpnia a miód nawłociowy to jeden z ostatnich gatunków podbieranych w polskich pasiekach w sezonie.
Miód nawłociowy – jak go rozpoznać?
Miód z nawłoci wyróżnia się charakterystycznym, lekko żółtawym zabarwieniem. Czasem przybiera też jasnobrązowy kolor. W smaku czuć intensywny, kwiatowy aromat z jednocześnie kwaskowatym dodatkiem, wyjątkowym dla tej odmiany miodu. Pozostałe cechy tego miodu (np. czas krystalizacji) nie odbiegają znacząco od innych odmian miodu nektarowego – miód nawłociowy krystalizuje raczej wolno a po skrystalizowaniu ma kremową konstystencję.
Właściwości lecznicze miodu nawłociowego
Pod względem właściwości leczniczych polski miód nawłociowy jest często porównywany do najpopularniejszego na całym świecie, najzdrowszego miodu Manuka. Miód z nawłoci ma szereg cennych właściwości korzystnie wpływających na stan zdrowia m.in. ze względu na lecznicze zastosowania mimozy. Jest ona chętnie wykorzystywana w leczeniu ran. Sięgają po nią również chorzy cierpiący z powodu chorób układu moczowego i układu trawiennego.
Skład miodu nawłociowego
Podobnie, jak inne miody nektarowe miód nawłociowy jest źródłem wielu cennych biopierwiastków i witamin takich, jak witamina C. Ten gatunek miodu jest bogaty także w substancje o działaniu bakteriobójczym i antybiotycznym. Miód z nawłoci to też cenne źródło arbutyny, korzystnie wpływającej na pracę nerek. W składzie tego gatunku znajdziemy też flawonoidy takie, jak kwercytyna, kwasy organiczne i garbniki.
Lecznicze działanie miodu z nawłoci
Miód nawłociowy to miód szczególnie zalecany osobom cierpiącym na problemy układu moczowego. Dzięki silnemu działaniu antybiotycznemu i obecności substancji bakteriobójczych miód nawłociowy może być stosowany w leczeniu stanów zapalnych nerek, pęcherza czy prostaty. Jest też stosowany w kamicy nerkowej. Korzystnie wpływa na pracę nerek dzięki zawartości arbutyny a podawany jako dodatek do napoju pozwala zadbać o dzienną dawkę płynów dostarczanych do organizmu, która ma bardzo duże znaczenie dla funkcjonowania układu moczowego.
Zapoznaj się z naszymi produktami zdrowotnymi na bazie miodu
Miód nawłociowy – nie tylko przy problemach układu moczowego!
Ale miód nawłociowy sprawdzi się dobrze nie tylko w leczeniu chorób układu moczowego. Po ten gatunek warto sięgnąć także profilaktycznie w okresie wzmożonych infekcji – w sezonie jesienno-zimowym miód nawłociowy skutecznie pomoże uniknąć przeziębienia czy grypy. Stosowany w towarzystwie innych produktów pszczelich – pyłku pszczelego, pierzgi pszczelej czy mleczka pszczelego pomoże w naturalnym budowaniu odporności. Ten gatunek miodu polecany jest również osobom szukającym wysokoenergetycznej przekąski – w miodzie nawłociowym w największej ilości spośród wszystkich węglowodanów występuje glukoza, która szybko dostarczy energii. Z tego powodu miód nawłociowy jest polecany także chorym na serce – wysoka zawartość glukozy pomaga wspierać pracę serca.
Jak stosować miód z nawłoci?
Miód nawłociowy – podobnie, jak inne miody naturalne można jeść samodzielnie lub stosować jako dodatek do posiłków. W formie płynnej miód można dodawać do sosów, napojów czy koktajli a po skrystalizowaniu świetnie sprawdzi się w roli dodatku do kanapek, płatków śniadaniowych czy ciasteczek.
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM, 2020.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w lecznictwie i profilaktyce, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2021, 114-124.