Czy kawę można słodzić miodem?
Jesteś miłośnikiem tradycyjnej parzonej kawy? A może uwielbiasz lekkie, ale dodające energii napoje na bazie kawy? Jeśli podobnie jak i my nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy mamy dla Ciebie ciekawą propozycję: kawę można słodzić miodem! Tak, to nie pomyłka – to zupełnie nowe oblicze kawy. Przekonaj się, dlaczego warto i jak słodzić kawę miodem, aby dodatkowo korzystać z dobrodziejstw tego najpopularniejszego produktu pszczelego. Dzisiaj dowiesz się, jak z wykorzystaniem miodów naturalnych stworzyć zupełnie nowy napój, który nie tylko doda Ci tak potrzebnej w ciągu dnia energii, ale także zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem!
Kawa - coś więcej niż napój!
Kawa to napój, który towarzyszy nam od pokoleń. Po kawę sięgają praktycznie osoby w każdym wieku – nawet dzieci czasem mogą skusić się na filiżankę kawy zbożowej. Trendy kulinarne na przestrzeni ostatnich lat nie pominęły też kawy – dzisiaj ten napój to nie tylko intensywny napar z dodatkiem najczęściej cukru i mleka. Kawa to dla wielu osób prawdziwy rytuał, któremu możemy poświęcić się nie tylko w trakcie przerwy w pracy, ale i po ciężkim dniu. Chociaż większość osób sięga po filiżankę kawy po to, aby dostarczyć organizmowi dodatkowej energii, kawa może też działać relaksująco i stanowić świetny pretekst do spotkania ze znajomymi. Tradycyjne cappuccino, espresso, latte czy mrożoną kawę warto zastąpić czasem kawą z dodatku miodu. W czym tkwi jej sekret?
Kawa z cukrem vs kawa z miodem – starcie gigantów!
Substancje słodzące, które zazwyczaj dodajemy do kawowego napoju dodatkowo pobudzają. Intensywny smak kawy można złagodzić dodatkiem cukru, który bez wątpienia jest najpopularniejszym słodzikiem używanym w kuchni. Cukier – wysokokaloryczne źródło węglowodanów można zastąpić jednak czymś bardziej wartościowym. Kawa z dodatkiem miodu wyśmienicie smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Miód zamiast cukru – to zawsze dobry wybór!
Tradycyjny miód pszczeli może być stosowany praktycznie we wszystkich napojach. To produkt całkowicie naturalny a więc łatwo przyswajalny dla organizmu. Kawa posłodzona miodem to też zupełnie nowe doznanie smakowe – taki napój smakuje całkiem inaczej niż kawa z cukrem! Co ciekawe, w zależności od wybranego gatunku miodu smak kawy będzie znacznie się różnił. Do kawy pasują zarówno tradycyjne miody odmianowe, jak i nowoczesne miody z naturalnymi dodatkami. Miód z maliną czy miód z cynamonem to rewelacyjny zamiennik dla nafaszerowanych cukrem syropów do kawy. I to zdecydowanie zdrowsza alternatywa!
Zobacz produkty w kategorii Miody naturalne
Miód zamiast cukru – nie tylko urozmaicenie!
W przeciwieństwie do tradycyjnego, białego kryształu miód zawiera szereg cennych dla zdrowia substancji, które działają wzmacniająco i regenerująco. Miód jest źródłem kwasów organicznych, białek, enzymów, biopierwiastków i wielu różnych witamin. Już niewielka porcja miodu dodana do kawy dostarczy dodatkowej energii a także może opóźnić uczucie głodu, które jest dobrze znane miłośnikom kawy, zwłaszcza tym, którzy uwielbiają czarną kawę bez mleka.
Jak dodawać miód do kawy, aby smakowała naprawdę znakomicie?
Przede wszystkim: ostrożnie i w niewielkich ilościach. Miód pszczeli, podobnie, jak i cukier jest bardzo słodką substancją i już niewielki dodatek wystarczy, aby całkowicie zmienić smak potrawy czy napoju. Aby poczuć miodowy posmak kawy warto pamiętać też o dodawaniu miodu do naparu w określonej temperaturze – bezpośrednio po parzeniu temperatura napoju jest zbyt wysoka, żeby wykorzystać zdrowotne działanie miodu. Większość substancji aktywnych z miodu ulega rozkładowi i traci swoje funkcje w temperaturach powyżej 50°C. Najlepiej dodawać miód do kawy, która już chwilę przestygnie – dzięki temu oprócz delikatnego, miodowego posmaku miód wykorzystamy też leczniczo i profilaktycznie.
Jaki miód jest najlepszy do kawy?
Tak naprawdę każdy gatunek miodu będzie odpowiedni do kawy. Miłośnikom delikatnych napojów kawowych polecamy szczególnie miód akacjowy – to gatunek o wyjątkowo kwiatowym aromacie i łagodnym smaku. Ta odmiana miodu nektarowego jest chętnie wybierana także ze względu na niską wartość indeksu glikemicznego – może być stosowana zarówno przez osoby na diecie a nawet przez diabetyków (oczywiście pod nadzorem lekarza!).
Do kawy świetnie pasuje też miód lipowy czy wielokwiatowy. Miłośnikom bardziej wyrazistych smaków polecamy miód spadziowy i gryczany – dodatek takiego gatunku do kawowego napoju na pewno podkręci jego smak! Espresso, latte czy cappuccino doskonale będzie smakować też w towarzystwie mniej popularnych miodów świata o intrygującym smaku – filiżanka kawy z dodatkiem miodu lawendowego czy kasztanowego to smak, który zapamiętasz na długo!
Kawa i miód to doskonałe połączenie. Dobrej jakości miód pszczeli i opakowanie ziarnistej kawy to świetny pomysł na prezenty na każdą okazję – nie tylko dla miłośnika słodkości!