Jak pozyskuje się pierzgę pszczelą?


Pierzga pszczela jest jednym z chętniej wybieranych przez klientów produktów pszczelich. Coraz więcej pszczelarzy chce sprostać oczekiwaniom kupujących i oprócz tradycyjnego miodu prosto z pasieki zaproponować im właśnie pierzgę. Jak to zrobić? Jakie są metody pozyskiwania pierzgi pszczelej i jak to wygląda w praktyce? Dlaczego warto pozyskiwać pierzgę i jakiej obróbce musi być poddana zanim trafi do klienta? Co wyróżnia pierzgę na tle innych produktów pszczelich? Po przeczytaniu tego artykułu będziesz znać odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania dotyczące tej pszczelej bomby witaminowej, jaką jest pierzga!

jak pozyskuje się pierzgę pszczelą pierzga pszczela właściwości pozyskiwanie

Co to jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela to jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelich. Jest obecna praktycznie w każdej rodzinie pszczelej – pszczoły magazynują ją w komórkach plastra. Pod względem składu jest to mieszanina miodu, pyłku i wydzielin gruczołów ślinowych pszczół. Pyłek kwiatowy wymieszany z miodem jest ubijany w komórce plastra i mieszany ze śliną – to pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń w każdej komórce. Ubijanie pierzgi wewnątrz komórek plastra powoduje, że w sprzedaży pierzgę możemy znaleźć w postaci naturalnej jako twarde granulki o nieregularnym kształcie – i właśnie to odróżnia pierzgę od pyłku pszczelego.

Właściwości zdrowotne pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela jest polecana przede wszystkim jako uzupełnienie diety przy niedoborach. Jej unikatowy sposób powstawania powoduje, że wewnątrz komórek pszczelego plastra zachodzi proces fermentacji beztlenowej i dzięki temu pierzga to niezwykle bogaty w cenne dla organizmu składniki. Jest źródłem m.in. białek, aminokwasów, ale także witamin i minerałów – warto wspomnieć przede wszystkim o witaminach z grupy A,C czy D a także o takich biopierwiastkach, jak żelazo czy cynk. W składzie pierzgi znajdziemy także związki fenolowe czy kwas foliowy – o związkach chemicznych, które kryją się w tych niewielkich granulkach można naprawdę długo pisać!

Pierzga – nie tylko sposób na poszerzenie oferty pasieki

Pozyskiwanie pierzgi pszczelej to od pewnego czasu nie tylko podążanie za najnowszymi trendami żywieniowymi. Oczywiście jest to dobry sposób na poszerzenie oferty pasieki i zdobycie nowych klientów. Kilogram pierzgi kosztuje ponad 200 zł, więc jest to także dobry sposób na dodatkowe źródło dochodu, ale nie tylko… Czasem pszczelarze po prostu muszą pozyskiwać pierzgę! Dlaczego?

Gdy w ulu jest za mało miejsca….

Silne z wiosny rodziny pszczele już na początku sezonu zaczynają przynosić do ula duże ilości pyłku kwiatowego, który jest ubijany w komórkach plastra ze śliną pszczół i miodem tworząc pierzgę. Chociaż pierzga to cenny i bardzo wartościowy pokarm dla pszczół, zbyt duża ilość pierzgi w gnieździe również jest niepożądana – komórki wypełnione pierzgą od góry do dołu zmniejszają ilość miejsca do czerwienia przez matkę pszczelą, jak i miejsca do magazynowania miodu.

Metody pozyskiwania pierzgi pszczelej

Istnieje kilka metod pozyskiwania pierzgi pszczelej, ale obecnie najpopularniejsze jest podbieranie pierzgi z ula za pomocą dedykowanych urządzeń do pozyskiwania pierzgi. Poniżej opisujemy wszystkie dostępne na rynku metody poławiania tego cennego, pszczelego pokarmu:

Ręczne pozyskiwanie pierzgi pszczelej

Najprostszym urządzeniem do pozyskiwania pierzgi pszczelej, które znajdziemy w sprzedaży jest wydobywacz pierzgi metalowy z łańcuszkiem. To proste urządzenie, dzięki któremu mechanicznie wyciągamy pierzgę z komórek pszczelego plastra. Tego typu akcesoria są również nazywane tłoczkami – działają na zasadzie wysysania pierzgi pszczelej z komórki. Korzystanie z wydobywacza pierzgi jest jednak mocno pracochłonne – na większą skalę wymagałoby od pszczelarza mnóstwa wolnego czasu i morza cierpliwości, dlatego wydobywacz pierzgi pszczelej jest polecany raczej do domowego użytku. 

Urządzenia do pozyskiwania pierzgi pszczelej

Pozyskiwanie pierzgi pszczelej do sprzedaży wymaga korzystania z młynków i innych urządzeń, dzięki którym można pozyskać większe ilości pierzgi w stosunkowo krótkim czasie. Młynek do pozyskiwania pierzgi to najprostsze urządzenie, dzięki któremu możemy pozyskać do 20 kg pierzgi w ciągu godziny. Zasada działania urządzeń tego typu polega na kruszeniu zamrożonych uprzednio plastrów. Po rozdrobnieniu wewnątrz młynka pierzga wraz z woskiem jest oddzielana na sitach i w ten sposób końcowo otrzymujemy już oczyszczony produkt. Droższe i bardziej zaawansowane urządzenia do pozyskiwania pierzgi nierdzewne duże pozwalają uzyskać jeszcze większą ilość pierzgi pszczelej w trakcie jednego cyklu.

Zobacz produkty w kategorii Sprzęt pszczelarski

Obróbka pierzgi pszczelej po pozyskaniu jej z komórek

Wydobycie pierzgi pszczelej z komórek plastra to niestety niejedyny etap obróbki tego cennego produktu pszczelego. Zanim trafi on do sprzedaży musi być jeszcze poddany procesowi suszenia w suszarkach analogicznych do tych, które stosuje się do suszenia obnóży pyłkowychSuszarki i wialnie do pyłku pszczelego często są używane także jako dekrystalizatory, więc są to urządzenia naprawdę wielofunkcyjne. Dzięki procesowi suszenia pierzga pszczela może być przechowywana przez długi czas bez obaw o jakość produktu.