Jaki produkt pszczeli jest najzdrowszy?
W ostatnich latach produkty pszczele spotykają się z coraz większym zainteresowaniem pacjentów szukających alternatyw dla medycyny konwencjonalnej. Produkty pszczele są coraz łatwiej dostępne a gospodarstwa pasieczne ciągle poszerzają swoją ofertę, aby sprostać najbardziej wymagającym klientom. Jakie produkty pszczele mamy do wyboru obecnie na rynku? Które z nich są szczególnie warte uwagi? Czy wśród produktów pracy pszczół możemy wyróżnić najzdrowsze naturalne medykamenty? Dzisiaj pod lupę bierzemy wszystko, co dzieje się w ulu i poza nim pod kątem produkcji pszczelich suplementów diety!
Produkty pszczele - nie tylko miód!
Najbardziej rozpoznawalnym i najchętniej wybieranym produktem pszczelim jest bez wątpienia miód. Miody ze sprawdzonych pasiek bazujące tylko i wyłącznie na nektarze roślin miododajnych lub pojawiającej się w określonych warunkach atmosferycznych spadzi są nie tylko pyszną i wartościową przekąską. To także sposób na naturalne wsparcie organizmu nie tylko w okresach osłabienia, ale także i przy różnorodnych problemach zdrowotnych.
Miody
Obecnie dostępne miody naturalne to nie tylko typowe miody nektarowe lub miody spadziowe. W ofercie pasiek, sklepów pszczelarskich i sklepów ze zdrową żywnością znajdziemy zdecydowanie więcej! Od wielu lat popularność zdobywają miody kremowane, czyli miody, które po podebraniu z ula zostały poddane obróbce w urządzeniach do kremowania miodu nakładanych na wiadro lub wyposażonych w płaszcz grzewczy. Kremowanie miodu pozwala zachować jego półpłynną postać pomimo naturalnej krystalizacji.
Z coraz większym zainteresowaniem klientów spotykają się też miody z naturalnymi dodatkami – przyprawami lub owocami liofilizowanymi. Dodatek – już w niewielkiej ilości – pozwala całkiem odmienić smak miodu, ale nie tylko. Większość dodatków do miodów naturalnych niesie ze sobą dodatkowe korzyści – np. poprzez zwiększenie ilości witaminy C w słoiku z pszczelą słodkością.
Właściwości naturalnych, polskich miodów
Każda odmiana miodu ma zupełnie inne przeznaczenie. Miody naturalne to najbardziej uniwersalne wśród pszczelich produktów naturalnych – można je stosować zarówno przeciwko grypie i przeziębieniu, jako produkt wspierający proces odchudzania (tak, to prawda!), w leczeniu trudno gojących się ran, w problemach trawiennych czy problemach z krążeniem… Lista dolegliwości, które można zmniejszyć lub znacząco zlikwidować miodem jest naprawdę długa!
Pyłek i pierzga
Pyłek pszczeli, jak i pierzga pszczela to kolejne produkty pszczele, na które warto zwrócić uwagę w poszukiwaniu naturalnych sposobów na poprawę zdrowia. Zarówno pyłek, jak i pierzga to prawdziwe bomby witaminowe – nic dziwnego, w końcu jest to pożywienie dla ciężko pracujących robotnic w ulu, jak i wychowywanych przez nie kolejnych pokoleń pszczół. Jest to mocno odżywczy pokarm składający się głównie z białek i aminokwasów, ale wzbogacony również o cenne witaminy i minerały – m.in. z grup A,E czy D.
Właściwości pyłku kwiatowego
Pyłek kwiatowy, jak i pierzgę znajdziemy w sprzedaży w formie naturalnej, jak i przetworzonej – m.in. w postaci kapsułek czy tabletek. Te produkty pszczele działają jak naturalna odżywka – i to w mocno skoncentrowanej formie!
Kit pszczeli
Kit pszczeli, czyli kleista substancja, którą pszczoły wypełniają wolne przestrzenie w ulu – np. pomiędzy ramkami jest znany także pod inną nazwą – propolis. To kolejny produkt pszczeli o leczniczym zastosowaniu – jest używany przede wszystkim w leczeniu trudno gojących się ran i zapaleń skóry, ale także i w innych dziedzinach medycyny – np. w leczeniu przeziębień.
Zobacz produkty w kategorii Propolis - kit pszczeli
Mleczko pszczele
Mniej znanym, ale równie pożądanym produktem pszczelim jest mleczko pszczele – substancja wyglądem przypominająca miód lub galaretkę, która ma niezwykle bogaty skład. Mleczko pszczele jest wykorzystywane w kosmetyce, ale i w farmakologii. Tej substancji pszczoły używają do karmienia rozwijającej się w mateczniku matki pszczelej i najmłodszego czerwiu. Mleczko pszczele można używać jako naturalną odżywkę, zwłaszcza w procesach rekonwalescencji czy przy intensywnym wysiłku psychicznym bądź fizycznym.
Jad pszczeli
Najmniej rozpowszechniony produkt pszczeli to niewątpliwie jad pszczeli, którego większość osób unika jak ognia. Jad pszczeli w kremie 500j to kontrowersyjne, ale wg opinii stosujących je pacjentów skuteczna broń w walce np. z dolegliwościami reumatycznymi. Z roku na rok przybywa również domków do apitoksynoterapii, która – dzięki kontrolowanym użądleniom – pozwala pozbyć się przewlekłych bóli lub znacznie zmniejszyć ich dolegliwość.
Jaki produkt pszczeli jest najzdrowszy?
Trudno jest jednoznacznie wybrać najzdrowszy wśród wszystkich produktów pracy pszczelego roju. Na pewno najbardziej skoncentrowane, odżywcze właściwości mają mleczko pszczele i pierzga. Już niewielka ilość wystarczy, aby kuracja tymi produktami dała naprawdę zauważalne rezultaty. Warto jednak sięgnąć także i po inne produkty pozyskiwane od pszczelich rodzin – ich działanie jest zróżnicowane i uzupełniają się wzajemnie. Podwójnie wzmacniające działanie zaobserwujemy np. łącząc miód z pyłkiem pszczelim.
Istnieje wiele możliwości wykorzystania produktów pszczelich – nie tylko w formie bezpośrednich kuracji czy dodatków do posiłku, ale także i np. przygotowując domowe kosmetyki. To naturalne źródło zdrowia – warto po nie sięgać każdego dnia!