Miód: nawilża czy wysusza gardło? Wyjaśniamy!
W medycynie naturalnej miód pełni bardzo ważną funkcję. Każdy z nas zna lecznicze właściwości miodu wykorzystywane przy pierwszych objawach grypy i przeziębienia. Nic tak nie stawia na nogi jak ciepła herbata z dodatkiem miodu i soku malinowego! A jak to jest w przypadku bolącego gardła? Jakie lecznicze właściwości miodu mają tu zastosowanie i jaki wpływ tak naprawdę ma miód na gardło? Nawilża czy wysusza? Jeśli chcesz wiedzieć, jak wykorzystać miód w walce z bólem gardła i uporczywym kaszlem koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Leczniczy miód, czyli o tym, dlaczego każdy powinien mieć w domu chociaż mały słoik miodu…
Miodowe kuracje w ostatnim czasie przeżywają prawdziwy renesans. I nic dziwnego – zamiast faszerować się tabletkami syntezowanymi w laboratoriach warto czasem zwrócić się ku naturze, która okazuje się niemniej skuteczna! Tak też może być w przypadku dolegliwości takich, jak ból gardła czy chrypka – miód w tej sytuacji może być środkiem do szybkiego rozwiązania uporczywego problemu.
Lecznicze właściwości miodu powodują, że ten naturalny dar pszczelego roju można wykorzystać w różnych dolegliwościach. Masz problemy z bezsennością, brakuje Ci energii a może borykasz się z problemami trawiennymi? W każdym z tych przypadków postaw na miód! Miód to też sprawdzony środek w walce z przeziębieniami. Warto więc mieć w domu chociaż niewielkie słoiki do miodu i regularnie je napełniać! Pomimo, że pozyskanie miodu wymaga odpowiednich umiejętności i sprzętu pszczelarskiego gra jest warta świeczki – inwestując w słoik z miodem na pewno nie przepłacisz a często zapłacisz zdecydowanie mniej niż w trakcie wizyty w aptece!
Zobacz naszą ofertę sprzętu pszczelarskiego
Miód vs ból gardła – tak czy nie?
Miód jako środek na bolące gardło jest powszechnie stosowany. W sytuacji, gdy nawet przysłowiowe przełknięcie śliny może okazać się bolesne każde złagodzenie bólu jest na miarę złota. Miód posiada wiele właściwości, które w leczeniu stanów zapalnych gardła mogą okazać się nieocenione. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Miód: wysusza czy nawilża gardło?
Wbrew pozorom, miód nie wysusza gardła a wręcz przeciwnie – wykazuje działanie nawilżające i pomaga zniwelować uporczywe poczucie suchości w gardle. O rzeczywiście silnych właściwościach nawilżających miodu można się przekonać wypijając szklankę wody, w której uprzednio rozpuściliśmy porcję miodu. Po wypiciu takiego naparu nawet największa chrypka pozostaje wspomnieniem!
Ten wspaniały miód… jakie właściwości miodu można wykorzystać w leczeniu stanów zapalnych gardła?
Naturalny miód pszczeli posiada wiele cennych właściwości przydatnych w leczeniu stanów chorobowych gardła i krtani. Przede wszystkim, miód ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Dzięki temu pozwala zniwelować stany zapalne i zmniejsza obrzęk błon śluzowych gardła. Miód wprost z pasieki to też nasz sprzymierzeniec w walce z uciążliwym kaszlem – pomaga rozrzedzić wydzielinę a to ułatwia jej odkrztuszanie. Tradycyjne miody z polskich pasiek często są wykorzystywane również przy pierwszych objawach grypy i przeziębienia, którym towarzyszą objawy ze strony bolącego gardła. Niektóre naturalne miody mają działanie napotne i rozgrzewające a to pomaga uniknąć rozwoju infekcji. Regularne stosowanie miodu profilaktycznie skutecznie wzmacnia odporność a wtedy ryzyko bólu gardła i innych, nieprzyjemnych dolegliwości zdecydowanie maleje. Warto sięgać po miód każdego dnia! Jaki gatunek wybrać i jak go jeść, aby zadbać o stan gardła?
Jak jeść miód, aby pokonać gardłowe dolegliwości?
Profilaktycznie zaleca się spożywanie ok. 20-25 g miodu dziennie – taka ilość zmieści się w jednej łyżce stołowej. Chociaż wydaje się to niewiele, już taka dawka miodu każdego dnia może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji gardła i krtani.
Gdy objawy już wystąpią konieczne jest zwiększenie dawki. Lecznicze stosowanie miodu to kilkukrotnie większa porcja – nawet do 6 łyżek stołowych miodu dziennie. Miód stosowany bezpośrednio na łyżce to naturalny preparat łagodzący podrażnienia gardła – o wiele skuteczniejszy niż niejedna pastylka na ból gardła! Dobre efekty daje też picie ciepłej, ale nie gorącej wody z miodem – zwłaszcza przed snem. Miód warto też stosować zamiast cukru – np. do herbaty. Na kaszel wiele osób poleca też domowy syrop z miodu i cebuli – to wyjątkowe połączenie antyseptycznych właściwości miodu z silnym naturalnym antybiotykiem, jakim jest cebula.
Jaki miód na gardło warto wybrać?
Skąd wiedzieć, który miód na ból gardła i kaszel będzie najlepszy? Właściwie na to pytanie nie ma złej odpowiedzi – każdy naturalny miód prosto z pasieki będzie pozytywnie wpływać na kondycję jamy ustnej, gardła i krtani. Są jednak takie gatunki, którym na pewno lepiej dobrze zapamiętać, jeśli często borykasz się z bólem gardła lub nawracającymi napadami kaszlu. Są to:
Miód malinowy
Delikatny, wiosenny miód powstający z nektaru letnich malin cechuje rozgrzewające i napotne działanie. Jest często polecany nie tylko osobom borykającym się z kaszlem, ale i z różnego typu infekcjami – działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Miód gryczany
Miód gryczany jest uważany za miód o najsilniejszym działaniu antybakteryjnym spośród wszystkich gatunków miodu nektarowego. Ten gatunek to wyjątkowa pomoc dla chorych z zapaleniem oskrzeli – ma działanie wykrztuśne i pomaga w rozrzedzeniu wydzieliny. Pomaga też chorym z suchym, bezproduktywnym kaszlem – stosowanie miodu gryczanego może wyciszyć napady kaszlu lub zamienić go w bardziej produktywne odrywanie się wydzieliny.
Miód spadziowy
Miody ze spadzi iglastej lub liściastej są wyjątkowo pożądane przez osoby często borykające się z infekcjami dróg oddechowych. Zawarte w tych miodach olejki eteryczne, flawonoidy i szereg innych, równie cennych substancji pomaga w infekcjach prawie natychmiast. Już sam zapach miodu spadziowego – szczególnie miodu ze spadzi iglastej – pomaga złapać oddech!
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Leczenie miodem, Polski Związek Pszczelarski, 1998.