Produkcja miodu na świecie. Gdzie powstaje najwięcej miodu?
Z roku na rok rynek produktów pszczelich coraz bardziej dynamicznie się zmienia. Na całym świecie produkty pszczele cieszą się dużą popularnością, o czym mogliśmy przekonać się w trakcie globalnej pandemii COVID-19. Miód pszczeli, ale i inne produkty pszczele takie, jak pierzga pszczela czy propolis korzystnie wpływają na stan zdrowia i pomagają w walce z infekcjami. Gdzie powstaje najwięcej miodu? Na którym miejscu wśród producentów miodu znajduje się Polska? Jakie są główne kierunki sprzedaży miodu? Dzisiaj przyjrzymy się bliżej sytuacji handlowej dotyczącej tego płynnego złota!
Miód pszczeli – nie tylko słodka przekąska!
Miód pszczeli można stosować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze są jego kulinarne zastosowania – ten naturalny produkt pszczeli jest rewelacyjną alternatywą dla białego cukru, ale nie tylko. Miód prosto od pszczół można stosować w roli naturalnej przekąski, jako składnik zdrowych słodyczy i dodatek do napojów. Chociaż zwykle cechuje go raczej mocno słodki smak, z powodzeniem może być wykorzystywany także w roli dodatku do mięs, sałatek i marynat. Wyśmienicie pasuje do deserów i ciast a jego wyjątkowy aromat umożliwia przeróżne zastosowania.
To jednak dopiero początek! Jak wskazuje fachowa literatura, naturalny miód pszczeli stosowany regularnie może pomóc we wzmocnieniu odporności i przyśpieszyć regenerację organizmu. Jeśli skorzystamy z niego w odpowiednich dawkach, można też stosować go leczniczo przy wielu różnych chorobach – w leczeniu chorób układu trawiennego, nerwowego czy moczowego. Na ten temat powstało wiele różnych opracowań naukowych.
Spróbuj naszych słodyczy na bazie miodu pszczelego
W jakich branżach naturalny miód pszczeli jest wykorzystywany?
Z miodu pszczelego korzysta nie tylko branża spożywcza. Na całym świecie miód znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym, kosmetycznym czy farmaceutycznym. Jest wykorzystywany w piekarnictwie i cukiernictwie – ilość branż, które korzystają z tego nautralnego surowca jest naprawdę spora!
Gdzie powstaje najwięcej miodu na świecie, czyli o największych globalnych potentatach w produkcji miodu
Wśród światowych potęg pod względem produkcji miodu od wielu lat na pierwszym miejscu są Chiny, które w 2020 r. wyprodukowały ponad 450 tysięcy ton miodu. To prawie ¼ produkcji miodu na całym świecie. W Azji powstaje ponad 40% miodu a w Europie niecałe 24%. Pozostałe kontynenty – Ameryka Północna i Południowa, Afryka oraz Australia i Oceania – łącznie produkują pozostałe 35%. Takie statystyki niezmiennie mogliśmy obserwować przez ostatnich kilkadziesiąt lat. W związku z pandemią i innymi okolicznościami rok 2021 r. był przełomowy i największym eksporterem miodu na świecie została Nowa Zelandia, która słynie z uważanego za jeden z najzdrowszych miodów na świecie - miodu Manuka.
Wśród innych państw liczących się na światowych rynkach miodu warto wspomnieć o Turcji, w której w 2020 r. wyprodukowano ok. 104 tysiące ton miodu oraz o Ukrainie, która rok 2020 zamknęła z wynikiem 68 tysięcy ton, co stanowi prawie 4% światowego rynku. Rok 2021 i 2022 r. to czas zmian w produkcji miodu, m.in. ze względu na sytuację geopolityczną i globalną pandemię COVID-19, ale na ten moment dostępne są jedynie dane z 2021 r. – światowa produkcja miodu zwiększyła się w 2021 r. o 16%.
Produkcja miodu w Polsce – jak to wygląda?
Wg danych z 2021 r. w Polsce wyprodukowano 18,4 tys. ton miodu pszczelego. Był to wyższy o ponad 5 tys. ton wynik w porównaniu do 2020 r. W przeliczeniu na jeden ul to ilość nieporywająca – ok. 12,4 kg, a w pasiekach towarowych 21,4 kg na ul. Liczba producentów miodu, którzy zostali zarejestrowani przez Powiatowe Inspekcje Weterynarii również wzrosła – był to wzrost rzędu 6%, czyli ok. 5000 nowych pszczelarzy rozpoczęło swoją pszczelą przygodę w 2021 r. Najwięcej nowych pasiek powstało w województwie wielkopolskim i lubelskim. W tych dwóch województwach jest też najwięcej pasiek, w skład których wchodzi od 81 do 150 pni pszczelich. Największych pasiek – powyżej 300 pni – jest najwięcej w województwie warmińsko-mazurskim (17) i pomorskim (10) oraz małopolskim (10).
W 2020 r. z Polski wyeksportowano ponad 25 tys. ton miodu pszczelego. Dane z 2021 r. nie są już tak optymistyczne dla pszczelarzy – w okresie styczeń – wrzesień 2021 wyeksportowano 14,4 tys. ton przy jednoczesnym imporcie 27,7 tys. ton miodu. Eksportujemy miód głównie do Francji, Hiszpanii, Niemiec i Bułgarii a import miodu miał miejsce głównie z Ukrainy.
Najpopularniejsze kierunki sprzedaży miodu pszczelego i najpopularniejsze wśród klientów odmiany
2021 r. to rok, który zdecydowanie należał do miodu wrzosowego i miodu spadziowego iglastego – to gatunki najbardziej poszukiwane przez klientów. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się też miody z naturalnymi dodatkami – to najczęściej skremowany miód wielokwiatowy, do którego dodaje się liofilizowane owoce lub przyprawy. Zainteresowanie zdrowym żywieniem powoduje, że w ostatnich latach możemy zaobserwować też wzrost sprzedaży innych produktów pszczelich – pierzgi pszczelej czy pyłku kwiatowego.
Bibliografia:
Agnieszka Borowska, Kształtowanie się światowego rynku miodu w latach 1961 – 2010, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, T. 98, z. 3, 2011.
Piotr Semkiw, Sektor Pszczelarski w Polsce w 2021 roku, Puławy 2021.