Z czym lepiej nie łączyć miodu?
Pyszny, świeży i naturalny – taki właśnie jest miód pszczeli z polskich pasiek. To, jak bardzo możemy wpłynąć na stan naszego zdrowia za pomocą tego naturalnego suplementu diety prosto z ula jest naprawdę niesamowite. Miód to źródło wielu cennych składników odżywczych – soli mineralnych, kwasów organicznych, witamin i enzymów. Lista składowych miodu, które pozytywnie wpływają na kondycję ludzkiego organizmu jest zdecydowanie dłuższa. Nie każdy jednak wie, że skuteczność leczniczego działania miodu jest uzależniona od tego, w jaki sposób i z czym go podajemy. Z czym lepiej nie łączyć miodu, aby w pełni wykorzystać jego prozdrowotne działanie?
Miód pszczeli – fantastyczny słodzik i nie tylko!
Miody naturalne mają wiele różnych zastosowań. Najbardziej popularne jest dodawanie miodu do napojów lub wykorzystywanie go jako składnik sosów, marynat i deserów. Miód można też przyjmować leczniczo, w dawkach dostosowanych do wieku i wagi pacjenta oraz do typu schorzenia. Typowe odmiany miodu nektarowego i nowoczesne, kremowane miody z naturalnymi dodatkami takie, jak np. miód z maliną czy miód z wiśnią i kakao nie tylko świetnie smakują, ale też po prostu urozmaicają dietę. Co się kryje we wnętrzu słoików do miodu?
Skład miodu pszczelego pod lupą
Miód pochodzący ze sprawdzonego źródła – z przydomowej pasieki lub większego gospodarstwa pasiecznego – to zdrowa słodycz, której towarzyszy szereg substancji o pozytywnym wpływie na organizm człowieka. Analizując skład miodu pszczelego można stwierdzić, że oprócz glukozy i fruktozy – cukrów, które stanowią niemal 80% składu miodu – znajdują się w nim także składniki mineralne takie, jak: potas, sód, cynk, magnez czy wapń. Miód to też źródło witamin – głównie z witamin z grupy B czy witaminy C. W miodzie znajdziemy też enzymy, które pochodzą ze śliny pszczół, związki fenolowe, flawonoidy, kwasy organiczne czy olejki eteryczne. To naprawdę ciekawa kompozycja! W zależności od odmiany miodu jego skład może nieco się różnić – stąd na różne dolegliwości polecane są inne gatunki miodu – np. miód gryczany, który cechuje spora zawartość rutyny jest zalecany w chorobach układu krążenia a miód rzepakowy, ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych cukrów jest wykorzystywany w chorobach układu trawiennego.
O czym pamiętać sięgając po miód pszczeli?
Świadomość ilości składników, jaka kryje się wewnątrz słoika z miodem to nadal za mało, aby w pełni wykorzystać lecznicze właściwości tego płynnego złota, jak często określany jest miód. Regularne spożywanie miodu ma pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu pod warunkiem, że robimy to w poprawny sposób. Czyli jaki?
Zawsze czysta i sucha łyżeczka
Podstawowym błędem, który popełnia każdy łasuch na miód jest wielokrotne użycie tej samej łyżki. W ten sposób można doprowadzić nawet do fermentacji miodu! Znajdujące się na łyżce bądź łyżeczce bakterie pochodzące np. ze śliny możemy w ten sposób przypadkowo przenieść do miodu. W zamkniętym szczelnie słoiku bakterie w połączeniu ze słodką pożywką to idealne środowisku do rozwoju drobnoustrojów.
Miód kontra gorąca woda, czyli o tym, dlaczego lepiej unikać niektórych rzeczy w połączeniu z miodem…
Jednym z najpopularniejszych zastosowań miodu jest dodatek tej pszczelej słodyczy do napojów, szczególnie do herbaty. Nic nie smakuje lepiej niż herbata z aromatycznym dodatkiem miodu, soku owocowego i korzennych przypraw – brzmi jak gotowe rozwiązanie na przeziębienie i sposób na dobre samopoczucie? Tak, pod warunkiem, że do przygotowania takiego naparu nie wykorzystasz gorącej wody. Połączenie miodu i gorących płynów – wody, herbaty czy kawy – całkowicie likwiduje pozytywny wpływ miodu na organizm. Dlaczego? Składniki takie, jak peptydy, enzymy czy witaminy w temperaturze wyższej niż 40°C ulegają degradacji. Następnym razem, zanim dodasz łyżkę miodu do herbaty pamiętaj o tym, aby odpowiednio ją wystudzić!
Sprawdź ofertę naszych słodyczy na bazie miodu pszczelego
Z czym lepiej nie łączyć miodu?
… z wysoką temperaturą
Przegrzewanie miodu to nie tylko dodatek porcji „małego co nieco” do zbyt gorącego napoju. To również wypieki bazujące na miodzie. Owszem: smak ciasteczek maślanych z wykorzystaniem miodu będzie zupełnie inny niż tradycyjnych ciastek „na cukrze”, ale jednak w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze prozdrowotne składniki miodu po prostu zostaną unicestwione. Jeśli uwielbiasz pierniki i inne wypieki z wykorzystaniem miodu nie odmawiaj ich sobie, ale raczej nie upatruj w nich zdrowotnego wpływu miodu na organizm.
Przegrzewanie miodu to też rozpuszczanie go w zbyt wysokiej temperaturze – aby zachować miód w płynnej formie patoki lepiej skorzystać z profesjonalnego dekrystalizatora do miodu zamiast rozpuszczać miód samodzielnie w kąpieli wodnej w zbyt wysokiej temperaturze.
… z rozszerzaniem diety
Pomimo, że na ogół nie ma ograniczeń w stosowaniu miodu u dzieci, na baczności powinni mieć się rodzice najmłodszych pociech. U niemowląt w wieku poniżej 1. roku życia miód pszczeli jest produktem zakazanym ze względu na ryzyko wystąpienia botulizmu niemowlęcego. To groźna choroba, która jest efektem kontaktu z pałeczkami jadu kiełbasianego. Chociaż ryzyko w kontakcie z miodem jest naprawdę nikłe, lepiej dmuchać na zimne i dlatego oficjalne wytyczne zalecają unikania stosowania miodu w trakcie rozszerzania diety.
… z cukrzycą, nadwagą lub uczuleniem na miód i inne produkty pszczele
Miód to bezpieczny a przede wszystkim naturalny suplement diety, który może być stosowany prawie w każdej grupie wiekowej i przy wielu chorobach. Niestety, są pewne ograniczenia co do stosowania miodu wynikające głównie z jego dość dużej kaloryczności – 100 g miodu to ponad 300 kcal! Na ilość zjadanego miodu powinny zwracać uwagę szczególnie osoby z cukrzycą lub z nadwagą – w takiej sytuacji najlepiej skonsultować możliwość spożywania miodu z diabetologiem lub dietetykiem. Na miód i inne produkty prosto z ula takie, jak pyłek pszczeli czy pierzga trzeba uważać także przy wystąpieniu alergii – pyłek w niewielkich ilościach jest obecny w każdym miodzie, który jest naturalnym produktem pszczelim.
Warunki przechowywania miodu – nie takie oczywiste!
Wiemy już, z czym nie łączyć miodu. Poza powyższymi sytuacjami nie ma ograniczeń co do zastosowania tego pszczelego przysmaku – miód można dowolnie łączyć m.in. z cytryną. Warto pamiętać jeszcze, aby słoik z miodem przechowywać w odpowiednich warunkach – dzięki temu przydatność do spożycia miodu może wynosić nawet kilka lat! Miód przechowujemy w suchym i zacienionym miejscu - bez bezpośredniego dostępu promieni słonecznych. Najlepsza temperatura do przechowywania miodu to 8-10°C. Na zdrowie!
Bibliografia:
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie, Borgis – Postępy Fitoterapii, 2/2021, 114-124.